Κυριακή, Αυγούστου 21

Ασούρα στο Περιστέρι --Αυτός είναι ο πολιτισμός τους...

 Σιίτες μουσουλμάνοι και μουσουλμάνες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν χθες (9/8) στο Περιστέρι για μία από τις πιο σημαντικές γιορτές της θρησκείας τους. Η Ασούρα (Ashura, στα αραβικά: عَاشُورَاء‎) σηματοδοτεί τον θάνατο του Χουσεΐν ιμπν Αλί, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, αλλά και των μελών της οικογένειας του στη μάχη της Καρμπάλα, τον 7ο αιώνα. Οι πιστοί τιμούν τη μνήμη του μαρτυρίου με πομπές και άλλες τελετουργίες πένθους.


Μια διαδικασία εξιλέωσης, μια αιματηρή αναπαράσταση ενός μαρτυρικού θανάτου. «Είναι η δέκατη ημέρα του Μουχαράμ που λέγεται Ασούρα, η μεγαλύτερη σιιτική γιορτή. Οι τελετές έχουν ξεκινήσει από χθες, που ήταν η παραμονή της Ασούρας».

Η θρησκευτική γιορτή της Ασούρα ξεκινά με τον επιτάφιο. Οι σιίτες μουσουλμάνοι συνοδεύουν τον Χουσεΐν στην τελευταία του κατοικία, αναπαριστώντας σε όλη τη διαδρομή το μαρτύριο του μαχητή της Καρμπάλα. Μαστίγια και κοφτερά λεπίδια, πληγώνουν τα κορμιά των πιστών εν είδει της αιώνιας πάλης των αδυνάμων εναντίον των αδίκων και των ισχυρών. Στη χώρα μας, για πολλά χρόνια, αυτή η τελετή γινόταν μόνο στον Πειραιά.

Ο φωτογράφος Γιάννης Μποζιάρης κατέγραψε με την κάμερά του για το Κοσμοδρόμιο της Ασούρα στο Περιστέρι.

από kosmodromio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .