Πέμπτη, Αυγούστου 18

Τί θα απαντήσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στους πολίτες τους;

 Γράφει ο Δημήτρης Χρήστου

Πέρασαν σχεδόν πέντε μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Δύση, δηλαδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι Αμερικανοί, επέβαλαν έξι κύματα οικονομικών κυρώσεων, για να υποχρεώσουν τον Πούτιν να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις, λόγω του υψηλού κόστους που εκτίμησαν πως θα είχε. Όχι μόνο τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη,

τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αλλά οι συνέπειες των κυρώσεων, στράφηκαν κυρίως κατά των Ευρωπαίων που ακολούθησαν αδιαμαρτύρητα τις ΗΠΑ και χωρίς να υπολογίσουν τις απαντήσεις της ρωσικής πλευράς.

Ο πόλεμος, ναι μεν δεν ήταν γρήγορος και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε και πως θα τελειώσει, πλην όμως αργά και σταθερά η Μόσχα καταλαμβάνει το ανατολικό, ανεπτυγμένο βιομηχανικά κομμάτι της Ουκρανίας, όπου έχει και σοβαρή εσωτερική υποστήριξη.

Σήμερα, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το πλεόνασμα της Ρωσίας είναι το μεγαλύτερο τουλάχιστον από το 1994! Η κατάρρευση των εισαγωγών, λόγω των κυρώσεων, συνέβαλε στο πλεόνασμα, το οποίο έχει αναδειχθεί ως βασικό οικονομικό σωσίβιο για το Κρεμλίνο, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να το απομονώσουν.

Για τους πρώτους έξι μήνες του 2022, το πλεόνασμα έφτασε τα 138,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Παράλληλα το ρούβλι ανατιμάτε συνεχώς, την ίδια στιγμή που το ευρώ κατρακυλάει. Τώρα οι ενεργειακοί πόροι της Ρωσίας μεταφέρονται στην διψασμένη για φτηνή ενέργεια αχανή αγορά της Ασίας, προσθέτοντας νέα πλεονεκτήματα στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών των χωρών της μεγαλύτερης πληθυσμιακά ηπείρου.

Ανυπολόγιστη κρίση!

Όπως είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ σε φόρουμ στο Σίδνεϊ: «Ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ μια τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση ως προς το βάθος και την πολυπλοκότητά της» και προσέθεσε πως: «Ο χειμώνας, στην ειδικά Ευρώπη θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος».

«Βρισκόμαστε ενώπιον της μεγαλύτερης κρίσης που αντιμετώπισε ποτέ η χώρα. Πρώτα από όλα θα χάσουμε την ευημερία μας», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανών Εργοδοτών Ράινερ Ντούλγκερ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου.

Οι ευρωπαίοι αναζητούν εναγωνίως εναλλακτικές πηγές. Πέρα από το ζήτημα της ποσότητας και το ερώτημα αν υπάρχουν και μπορούν να λειτουργήσουν σύντομα οι νέοι δρόμοι, υπάρχει και το ζήτημα του υψηλού κόστους, που θα πλήξει πολλούς και περισσότερο τη Γερμανία, που στήριζε σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητά της στην εξασφαλισμένη προνομιακά φτηνή ενέργεια από τη Ρωσία. Οι δε Ιταλία και Γαλλία έχουν εισέλθει για τα καλά σε περίοδο οξύτατης πολιτικής αστάθειας.

Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1981, φτάνοντας το 9,1% σε ετήσια βάση. Σε κάθε περίπτωση, ο υψηλός πληθωρισμός ψαλιδίζει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών και συνιστά απειλή για την ανάπτυξη, αφού η κατανάλωση είναι ο κινητήριος μοχλός για την αμερικανική οικονομία. Η άνοδος των τιμών αφορά όλους τους κλάδους, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα ενοίκια, στα καύσιμα και στα τρόφιμα.

Ταπί και ψύχραιμοι!

Και η Ελλάδα μας; Εμείς ήδη έχουμε χάσει την ευημερία μας. Αν μάλιστα κρίνουμε από την συμπεριφορά της κυβέρνησης, η ψυχραιμία της οποίας είναι μοναδική, θα παρακαλέσει τους μεγάλους προστάτες και δανειστές της να την βοηθήσουν για να διατηρηθεί ο δικός τους Κυριάκος Μητσοτάκης στην εξουσία. Αυτός που σκεφτόταν να δραπετεύσει, πριν μπει ο σκληρός χειμώνας και οι Έλληνες πολίτες αγριέψουν.

Στο μεταξύ η Ελλάδα επί Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η τρίτη ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Το κόστος του ρεύματος στο διάστημα αυτό σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 343%!

Η τιμή προμήθειας ρεύματος για τα νοικοκυριά στο ίδιο διάστημα εκτοξεύθηκε κατά 111%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τρίτη κατά σειρά θέση. Κατακτά, όμως, την πρώτη στην ΕΕ στις τιμές προμήθειας προς τις επιχειρήσεις, με αύξηση κατά 242%.

Τί θα απαντήσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις;

Λοιπόν; Τι ακριβώς θα απαντήσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στους πολίτες τους; Ότι αξίζουν οι θυσίες για να προστατευτεί η διεθνής τάξη, η δημοκρατία και η ειρήνη από την απρόκλητη εισβολή της περικυκλωμένης από το ΝΑΤΟ Ρωσίας στην Ουκρανία; Και αν ρωτηθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γιατί δεν συνέβη κάτι ανάλογο από την απρόκλητη εισβολή των δυτικών χωρών στο Ιράκ με ψευδή στοιχεία, χωρίς κανείς, όχι να επιβάλει κυρώσεις, αλλά και να ζητήσει συγνώμη για τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ποια απάντηση θα δώσουν;

Ποια απάντηση έδωσαν για τους βομβαρδισμούς Σερβικών πόλεων και την ετσιθελική απόσπαση του, ιστορικού για του Σέρβους, Κοσσυφοπεδίου; Για να προστατευτούν οι αλβανικής καταγωγής και γλώσσας κάτοικοι; Οι ρωσικής καταγωγής και γλώσσας κάτοικοι της Ανατολικής Ουκρανίας γιατί να μένουν απροστάτευτοι, με τον Ζελένσκι να παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ; Γιατί διαλύσαμε ως Δύση, τη Συρία και τη Λιβύη; Αποκαταστάθηκε η δημοκρατία και η ειρήνη;

Ασφαλώς και δεν θα λάβουμε απαντήσεις, διότι απλά δεν υπάρχουν. Όπως μάλιστα ομολόγησε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο περιβόητος για τις ακροδεξιές απόψεις του Τζον Μπόλτον, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας επί Τραμπ, συνέβαλε να σχεδιαστούν στρατιωτικά πραξικοπήματα σε άλλη κράτη. Και όταν πιέστηκε να πει ονόματα, έφερε ως παράδειγμα τη Βενεζουέλα!

Αλλά ακόμα και στην περίπτωση κάποια στιγμή τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, πως θα αποκατασταθούν οι ενεργειακές ισορροπίες στην Ευρώπη, που θα βρεθεί εξαρτημένη από τις ΗΠΑ και κινδυνεύει να πάθει επί Μπάιντεν, ότι δεν έπαθε επί Τραμπ με τον πόλεμο που είχε κηρύξει επιβάλλοντας δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές;

από slpress

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

    Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .