Κυριακή, Αυγούστου 21

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τιμές ρεύματος αποτελούν απόδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης στην ενέργεια

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τιμές ρεύματος αποτελούν απόδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης στην ενέργεια

«Οι ανακοινώσεις των προμηθευτών για τις τιμές ρεύματος Σεπτεμβρίου αποδεικνύουν τι σημαίνει “ακρίβεια Μητσοτάκη” αλλά και πόσο καταστροφική και αδιέξοδη είναι η πολιτική της κυβέρνησής του», αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους οι Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, τομεάρχης και αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως. 

Σημειώνουν ότι οι τιμές λιανικής «έχουν πλέον σκαρφαλώσει σε πρωτοφανή επίπεδα, ενσωματώνοντας εις διπλούν την τάχατες καταργημένη ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά και μεταφέροντας όλα τα βάρη και το ρίσκο των προμηθευτών στους καταναλωτές». Επιρρίπτουν την ευθύνη γι' αυτό στην πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση για να καλύψει «τις βασικές της επιλογές που από το 2019 ήταν: το ξεπούλημα των ενεργειακών φορέων, η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και τα υπερκέρδη των καθετοποιημένων παραγωγών». Κατηγορούν τη ΝΔ ότι «επιλέγει να φτωχοποιεί σχεδόν όλα τα κοινωνικά στρώματα και να γονατίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα με το ακραίο κόστος ενέργειας για να κερδίζουν με ανισότιμους όρους λίγα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα γαλάζια παιδιά που διόρισε αναξιοκρατικά στους ενεργειακούς φορείς». 

Σημειώνουν ότι οι καταναλωτές καλούνται πλέον ανά μήνα να αναζητούν το φθηνότερο προμηθευτή «σε μία ενεργειακή αγορά που κινείται καθημερινά σε ναρκοπέδιο, απολύτως αποσταθεροποιημένη, με πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανεξόφλητους λογαριασμούς, κίνδυνο χρεωκοπίας των μη καθετοποιημένων παρόχων και την ενεργειακή φτώχεια να αυξάνεται κάθε μήνα». Τονίζουν ότι «στο ράλι ανόδου και των τιμών λιανικής πρωτοστατεί η (πρώην) Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η οποία σε ένα μήνα αύξησε την τιμή λιανικής κατά 62% (από 486 Euro/MWh τον Αύγουστο, στα 788 Euro/MWh τον Σεπτέμβριο), ανακοινώνοντας μέχρι στιγμής από τις ακριβότερες τιμές στη λιανική». «Αυτή είναι η αντίληψη των γαλάζιων παιδιών του κ. Μητσοτάκη με τα χρυσά bonus για τη ΔΕΗ. Έτσι υλοποιούν την υπόσχεση των Υπουργών ΠΕΝ της ΝΔ για φτηνότερο ρεύμα στους καταναλωτές», σχολιάζουν. 

Οι Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα επισημαίνουν ότι θα απαιτηθούν επιπλέον επιδοτήσεις «τις οποίες η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει με χρήματα των ίδιων καταναλωτών, από άδικες χρεώσεις και από τους φόρους που πληρώνουν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις». Παράλληλα τονίζουν ότι «η φορολόγηση των υπερκερδών των 2,2 δισ. ευρώ έχει παραπεμφθεί στις καλένδες ενώ έχει εξαγγελθεί από τον κ. Μητσοτάκη από το Μάρτιο» και πως «από τον Ιούλιο, με το νέο μοντέλο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, οι ηλεκτροπαραγωγοί εξακολουθούν να σωρεύουν υπερκέρδη, που η κυβέρνηση τους τα αποδίδει πλέον με υπουργική απόφαση». 

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για:

-Ανώτατο συντελεστή κέρδους 5% στη χονδρεμπορική αγορά, που να μην αφήνει παράθυρα για υπερκέρδη σε κανένα.

-Υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

-Αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο, όπως πέτυχε η Ιβηρική χερσόνησος.

-Προστασία από τις αποκοπές για τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής-Μητσοτάκη, που συμπεριλαμβάνεται ακόμη στους λογαριασμούς που παίρνουν οι πολίτες.

-Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με προσλήψεις της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής κατά 20% σε μόνιμη βάση.

-Επαναφορά του Δ στη ΔΕΗ που θα επιτελεί τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της, και δεν θα λειτουργεί για τα χρηματιστηριακά κέρδη και τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών με τις χρυσές αμοιβές, τις μετοχές και τις βίλες.

-Επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο των ενεργειακών δικτύων, το βασικότερο εργαλείο της Πολιτείας για την ενεργειακή μετάβαση.

Αναφέρουν ότι ενόψει του «χειμώνα της ενεργειακής κρίσης» απαιτείται ισχυροποίηση του ελέγχου σε όλη την ενεργειακή αγορά και διασφάλιση της πρόσβασης σε προσιτές τιμές για όλους. Σχολιάζουν ότι τα παραπάνω «ούτε θέλει ούτε μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» και προσθέτουν ότι «απαιτείται το συντομότερο πολιτική αλλαγή στη χώρα μας ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις του πλαισίου για τις ΑΠΕ, των ενεργειακών κοινοτήτων, της εξοικονόμησης και της αποθήκευσης ενέργειας που ναρκοθετήθηκαν από τη ΝΔ η οποία ως μόνη της προτεραιότητα έχει την εξυπηρέτηση συμφερόντων και τη διαπλοκή».

 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .