Σάββατο, Αυγούστου 6

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ: Full Pass εξελίξεων λόγω “κοριών”

Η παραδοχή μέσω κύκλων του Μαξίμου ότι η ΕΥΠ όντως παρακολουθούσε επί τρεις μήνες το κινητό τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό και διαταράσσει άγνωστο για την ώρα σε ποιο βαθμό τους συσχετισμούς μεταξύ των κομμάτων

Απρόβλεπτο και με άγνωστες προεκτάσεις πρόβλημα εξελίσσεται για την κυβέρνηση το ζήτημα που ανέκυψε με την παραδοχή μέσω κύκλων του Μαξίμου ότι η ΕΥΠ όντως παρακολουθούσε επί τρεις μήνες το κινητό τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Όσοι το μεσημέρι της Παρασκευής προέβλεπαν ότι το ξετύλιγμα της υπόθεση των υποκλοπών θα σταματούσε έστω προσωρινά με τις παραιτήσεις-καρατομήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, διαψεύστηκαν οικτρά από τις μετέπειτα αποκαλύψεις κύκλων της ίδιας της κυβέρνησης Μητσοτάκη πως όντως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε επί τρεις μήνες το κινητό τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Στην αρχική δημοσιοποίηση της παραίτησης Δημητριάδη, τα κυβερνητικά στόματα άνοιξαν με φειδωλό τρόπο (σ.σ. εκδόθηκε μία λιτή ανακοίνωση 18 λέξεων από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού), επεξηγώντας ότι  το «αντίο» Δημητριάδη δεν σχετίζεται με το «Predator», το κατασκοπευτικό παράνομο λογισμικό «με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί» αλλά είναι απόρροια του κλίματος τοξικότητας «που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του». Για δεν τον τέως πλέον επικεφαλής της ΕΥΠ οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ήταν μάλλον… καταδικαστικοί αφού όπως διέρρευσε ο Π. Κοντολέων «πλήρωσε» λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων.

«Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου» λέχθηκε από την Ηρώδου Αττικού με την διευκρίνιση ότι «αυτός τον οποίο αφορά (σ.σ. η επισύνδεση) θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ. Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».

Όταν ωστόσο έτρεξε ο χρόνος και έγιναν γνωστές, πάλι μέσω κύκλων του Μαξίμου, περισσότερες λεπτομέρειες για το τι πραγματικά συνέβη (βλ. ρεπορτάζ σελ. 7) ξεκίνησε το damage control. Καταρχάς, από την Ηρώδου Αττικού προσπάθησαν να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε την παραμικρή ιδέα για τους χειρισμούς της ΕΥΠ και πως όταν πια φωτίστηκε το έχει συμβεί δεν επέτρεψε περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεών του.

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της δια της παραίτησης Δημητριάδη, αλλά πλέον τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη» ειπώθηκε από τους κύκλους του πρωθυπουργικού μεγάρου. Διέρρευσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση αποπειράθηκε μέσω του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά ο τελευταίος δεν έδωσε σημεία… ζωής.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η ενεργειακή κρίση και ακρίβεια θα μετατοπιστούν από το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και τη θέση της θα πάρουν οι εξελίξεις για τους «κοριούς». Αν κρίνουμε πάντως από την κατακλείδα των ενημερωτικών κυβερνητικών διαρροών ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν αλλάζει και ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, από την κυβέρνηση σκοπεύουν να επαναλαμβάνουν σχεδόν μονότονα ότι το θέμα των λεγόμενων «κοριών» απαιτεί απόλυτη διαλεύκανση για την οποία θα «φροντίσουν» τα αρμόδια θεσμικά όργανα και ουδείς άλλος.

Όπως δεν αλλάζει, εξάλλου, και η ανάγκη να ακυρωθεί η επιδιωκόμενη όπως λένε στο Μαξίμου εργαλειοποίηση του θέματος των υποκλοπών από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Διαπιστώνουν και αυτοί μία υφέρπουσα συμμαχία των δύο κομμάτων, η οποία αν και συγκυριακή δεν παύει να δίνει επικοινωνιακά την αίσθηση ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στριμώχνεται στα σκοινιά.

Η «γαλάζια» εκτίμηση περί εργαλειοποίησης επιβεβαιώθηκε στην Ηρώδου Αττικού και στην οδό Πειραιώς από το ύφος με τον οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σχολίασαν αρχικά  τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η παραίτηση του Γρ. Δημητριάδη «κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού αντιθέτως τις επιβεβαιώνει».

Αντίστοιχη ήταν και η πρώτη τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που μέσω ανάρτησης στο Twitter του επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος, Μιχάλη Κατρίνη, «από σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή), οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες».

Το πιθανότερο όλων είναι ότι από τη Ν.Δ. δεν θα υποκύψουν στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και ίσως όχι παράλογα δεδομένης της μυστικότητας που απαιτούν θέματα τόσο ιδιαίτερης υφής. «Αλλιώς, δεν θα υπήρχε και λόγος να γίνουν οι εργασίες της Επιτροπής κεκλεισμένων των θυρών» λέει στην «Α» άνθρωπος που ξέρει τις διαδικασίες.

Από την άλλη θα δυσκολευτούν να αρνηθούν την πρόταση-«απαίτηση» Ανδρουλάκη να προχωρήσει άμεσα η Βουλή στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες για τις ομολογημένες πλέον παρακολουθήσεις.

 https://www.iapopsi.gr/ypothesi-ypoklopon-full-pass-exelixeon-logo-quot-korion-quot/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .