Πέμπτη, Αυγούστου 11

Θεραπεία PRP στο γόνατο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πιο σύγχρονη μέθοδο

prp στο γόνατο

Πίνακας Περιεχομένων

Η θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma) στο γόνατο είναι μία επαναστατική ενέσιμη μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιείται το αίμα του ασθενούς, το οποίο μετά από ειδική επεξεργασία εγχέεται στην πάσχουσα περιοχή. Η θεραπεία PRP, δηλαδή η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των τραυματισμένων ή εκφυλιστικών τενόντων, μυών, χόνδρων, συνδέσμων και οστών.

PRP στο γόνατο: Τα αιμοπετάλια και οι αυξητικοί παράγοντες

Το αίμα αποτελείται από κύτταρα τριών ειδών: τα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων. Οι αυξητικοί αυτοί παράγοντες πολλαπλασιάζουν τα κατάλληλα κύτταρα για την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθούν τη διαδικασία αντιμετώπισης των εκφυλίσεων και βλαβών του μυοσκελετικού. Η θεραπεία PRP στο γόνατο περιλαμβάνει πλάσμα με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση αιμοπεταλίων απ’ ότι υπάρχουν κανονικά στο αίμα.

PRP στο γόνατο: παθήσεις

Την τελευταία δεκαετία η θεραπεία PRP έχει εδραιωθεί στην αντιμετώπιση των τραυματισμών και στις ορθοπαιδικές παθήσεις. Συγκεκριμένα η θεραπεία PRP στο γόνατο χρησιμοποιείται για:

  • Βλάβες αρθρικού χόνδρου/χονδροπάθειες
  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Βλάβες μηνίσκων
  • Τενοντίτιδες (π.χ. επιγονατιδικού, τετρακεφάλου, λαγονοκνημιαίας ταινίας)

 

PRP στο γόνατο: Η διαδικασία της θεραπείας

Η διαδικασία του PRP στο γόνατο περιλαμβάνει :

  • τη λήψη μικρής ποσότητας αίματος (περίπου 10ml) από περιφερική φλέβα του ασθενή.
  • γίνεται διαχωρισμός του Πλάσματος Πλούσιου σε Αιμοπετάλια (PRP), δηλαδή το τμήμα του αίματος που εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων και επομένως αυξητικών παραγόντων.
  • την έγχυση πλάσματος μέσα στην άρθρωση του γόνατος.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κέντρο Ορθοπαιδικών Παθήσεων. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός πρέπει να έχει εμπειρία στην εφαρμογή της θεραπείας και να διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ο ασθενής δεν πρέπει να πάρει αντιφλεγμονώδη φάρμακα μια βδομάδα πριν τη διαδικασία. Επειδή η θεραπεία προέρχεται από το αίμα του, δεν προκαλεί αλλεργίες ούτε παρενέργειες. Θα χρειαστούν περίπου 5 βδομάδες για το μέγιστο αποτέλεσμα.

Η συχνότητα της θεραπείας θα πρέπει να συμφωνηθεί με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, ο οποίος κρίνοντας από την ηλικία και τη βαρύτητα της βλάβης θα προτείνει τις απαιτούμενες θεραπείες.

 

Η έγχυση PRP στο γόνατο αποτελεί μία σύγχρονη θεραπεία επούλωσης και αναγέννησης της περιοχής της βλάβης, την οποία επιλέγουν πολλοί αθλητές ασθενείς καθώς προσφέρει γρήγορη αποκατάσταση και άμεση επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το OrthoBiology Surgery Center και τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Ιωσηφίδη Μιχάλη, ο οποίος με μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή της θεραπείας θα σας μιλήσει για τη θεραπεία PRP γόνατος.

Το OrthoBiology Surgery Center και τα στελέχη του συμμετέχουν σε διεθνείς επιστημονικούς φορείς που διαμορφώνουν τις αρχές χρήσης και τη διαδικασία των βιολογικών θεραπειών στο μυοσκελετικό.

 

 

Orthobiology_CTA

 https://www.orthobiologics.gr/blog/prp_sto_gonato

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .