Σάββατο, Σεπτεμβρίου 17

Την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν τα ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό

Την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν τα ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό

Την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό. Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγία σχετικά με την υποχρέωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικών γιατρών να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους.

Το πρώτο ραντεβού θα έχει διπλάσια διάρκεια, περίπου στα 30 λεπτά, προκειμένου να συμπληρωθεί από τον γιατρό ο φάκελος υγείας του πολίτη. Κάθε προσωπικός γιατρός πρέπει να ορίσει το πρόγραμμα των ραντεβού του, σύμφωνα με τον αριθμό του εγγεγραμμένου πληθυσμού που έχει τη δεδομένη

χρονική στιγμή. Ο πρώτος προγραμματισμός για το ραντεβού όλων των προσωπικών γιατρών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Αναφέρεται πως είναι υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού. Ο προγραμματισμός των ραντεβού θα πρέπει να γίνεται στο τέλος του μήνα και για τους δύο επόμενους για κάθε προσωπικό γιατρό.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται το εξής παράδειγμα:

Έστω ότι ένας προσωπικός γιατρός έχει 1.000 εγγεγραμμένους πολίτες. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να προγραμματιστούν τα ραντεβού για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Με βάση τους εγγεγραμμένους πολίτες, ο συγκεκριμένος προσωπικός γιατρός θα πρέπει να έχει προγραμματίσει 20 ώρες για τα ραντεβού. Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να γίνει έλεγχος για τυχόν μεταβολή στον αριθμό των εγγεγραμμένων του συγκεκριμένου προσωπικού γιατρού. Στην περίπτωση που την τελευταία μέρα Οκτωβρίου οι εγγεγραμμένοι πολίτες στο συγκεκριμένο γιατρό έχουν ανέλθει στους 1.700, ο προσωπικός γιατρός πρέπει να διαθέσει επιπλέον 10 ώρες για τον Νοέμβριο, ενώ ο Δεκέμβριος πρέπει να προγραμματιστεί με βάση τον νέο αριθμό.

Τα ραντεβού που θα προγραμματιστούν θα πρέπει να έχουν διάρκεια 15 λεπτών το κάθε ένα, ενώ για τους πολίτες που προγραμματίζουν επίσκεψη για πρώτη φορά, η διάρκεια του ραντεβού θα είναι 30 λεπτά, καθώς απαιτείται η συμπλήρωση του ατομικού φακέλου υγείας κάθε πολίτη.

Τυχόν προγραμματισμένα ραντεβού των πολιτών σε συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς που είναι πλέον ενταγμένοι στον θεσμό του προσωπικού γιατρού παραμένουν ως έχουν.

Περισσότεροι από 700.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στο νέο θεσμό του προσωπικού ιατρού μέσω των φαρμακείων

Περισσότεροι από 700.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στο νέο θεσμό του προσωπικού ιατρού μέσω των φαρμακείων από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου, αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ( ΠΦΣ).

«Τα φαρμακεία με ξεκάθαρη βούληση να ανταποκριθούν με αμεσότητα και ασφάλεια σε ανάγκες και στοχεύσεις της πολιτείας και του ΕΟΔΥ, συνέβαλαν καθοριστικά στη διαχείριση της πανδημίας και διαχειρίζονται ήδη επιτυχώς μία σειρά από ηλεκτρονικές εφαρμογές που υπηρετούν τη μετάβαση στη ψηφιακή διαχείριση και αξιοποίηση των δεδομένων υγείας, καθόσον ο φαρμακοποιός από τον πάγκο του μετέχει ενεργά:

  • στην πλατφόρμα καταχώρησης του ραντεβού εμβολιασμού για την COVID-19,
  • στην καταχώρηση στο εθνικό μητρώο ασθενών covid-19 του αποτελέσματος της διενεργούμενης στο φαρμακείο εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τον κορωνοϊό,
  • στην καταχώρηση στο εθνικό μητρώο εμβολιασμού του διενεργούμενου στο φαρμακείο αντιγριπικού εμβολιασμού,
  • ενώ είχε ήδη χειριστεί επιτυχώς την πλατφόρμα διάθεσης των self-test στους δικαιούχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Ο ΠΦΣ υπογραμμίζει επίσης τη συμβολή των φαρμακείων στην ενίσχυση του Συστήματος Υγείας μέσω της διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων, τις επιστημονικές συμβουλές, τη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή. Πλέον, τα φαρμακεία μεταβαίνουν σε μια νέα εποχή με έμφαση και στις υπηρεσίες υγείας και τη φαρμακευτική φροντίδα, πάντα στα πλαίσια της λειτουργίας τους ως μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζεται στην ανακοίνωση του.

«Η Πολιτεία οφείλει πλέον στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Υγεία μετά την πανδημία, να επιλύσει θεσμικά προβλήματα του κλάδου, να θεσμοθετήσει δράσεις και υπηρεσίες που ήδη παρέχονται, προς όφελος των πολιτών και του συστήματος υγείας», καταλήγει ο ΠΦΣ.

Διαδικασία εγγραφής πληθυσμού σε προσωπικό ιατρό

Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ, ή τους προσωπικούς ιατρούς.

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.

Οι πολίτες, οι οποίοι ήδη έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό λογίζονται ως εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό για όλα τα σχετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις και δεν απαιτείται να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες.

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό γιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη. Σε περίπτωση αλλαγής Διοικητικής Περιφέρειας εντός του έτους ο πολίτης έχει το δικαίωμα μίας επιπλέον μετεγγραφής.

Οι ανασφάλιστοι έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς τους σε προσωπικό γιατρό συμβεβλημένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από προσωπικό γιατρό των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ.

Οι πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό του ΕΣΥ στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες, δύνανται να εγγράφονται για την υπηρεσία του προσωπικού ιατρού στην υγειονομική μονάδα της περιοχής κατοικίας τους.

Κίνητρα και «ποινές» για την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσω του προσωπικού γιατρού να προωθηθεί η αλλαγή κουλτούρας σε θέματα υγείας και οι πολίτες να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους ανάλογη με εκείνη που διατηρούν συνήθως ως γονείς με τους παιδίατρους των παιδιών τους. Συνεπώς δεν γίνεται λόγος για υποχρεωτικότητα εγγραφής. Ωστόσο, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο κινήτρων για τους πολίτες ώστε να επιλέγουν την εγγραφή.

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους .

Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Ένα ακόμη κίνητρο για το οποίο, οι πολίτες πρέπει να επισπεύσουν την εγγραφή τους, αποτελεί ο δισταγμός πολλών ιατρών να ενταχθούν στο σύστημα, γεγονός που οδηγεί στη μείωση της διαθεσιμότητάς τους, εξηγεί μιλώντας στο iatropedia.gr, η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), Άννα Μαστοράκου.

«Ουσιαστικά οι γιατροί αισθάνονται ότι “υπαλληλοποιούνται” στο ιδιωτικό τους ιατρείο κι αυτό είναι ασυμβίβαστο με την ίδια τη φύση του επαγγέλματος. Γιατί τον υποχρεώνεις να εφημερεύει παράλληλα και στα Κέντρα Υγείας ή στα Νοσοκομεία, υπό το βάρος των 2 χιλιάδων ασφαλισμένων έκαστος γιατρός, που είναι -όπως καταλαβαίνουμε- πληθυσμός ευθύνης. Άρα πρέπει ο γιατρός να εξυπηρετήσει αυτόν τον πληθυσμό», αναφέρει η Άννα Μαστοράκου.

Οι 35 ώρες ιδιωτικού ιατρείου και η ταυτόχρονη υποχρέωση των γιατρών να εφημερεύουν ορισμένες μέρες τον μήνα στα Κέντρα Υγείας της περιοχής τους ή τα νοσοκομεία, λειτουργεί αποτρεπτικά.

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού

Στον προσωπικό γιατρό θα απευθύνεται ο πολίτης όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτόν θα συμβουλεύεται. Από αυτόν θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο προσωπικός γιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι ειδικοί ιατροί για τα θέματα της ειδικότητάς τους. Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή.

Ο προσωπικός γιατρός θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στον πολίτη με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.

Οι υπηρεσίες των προσωπικών ιατρών παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Υπηρεσιών Π.Φ.Υ., της έδρας των Τοπικών Ομάδων Υγείας, των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .