Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Νόσος Πάρκινσον: 10 σημάδια που μαρτυρούν ότι νοσείτε

Νόσος Πάρκινσον: 10 σημάδια που μαρτυρούν ότι νοσείτε

Πότε θα πρέπει να σας ανησυχήσει το τρέμουλο, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον; Ο δεκάλογος των συμπτωμάτων που μπορεί να διαλευκάνει κάθε σας αμφιβολία

Έχετε τρέμουλο στα χέρια; Αν και αυτό αποτελεί ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, υπάρχουν και άλλα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της νευροεκφυλιστικής πάθησης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ίδρυμα Πάρκινσον, υπάρχουν 10 συμπτώματα που θα πρέπει να σας θορυβήσουν. Σημειώνεται ωστόσο ότι, εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά, δε σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχετε από τη νόσο.

Με τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον να είναι δύσκολη, καθώς πολλά συμπτώματα ενδεχομένως να υποδιαγιγνώσκονται ή να συμπίπτουν με αυτά άλλων ασθενειών, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα πρώιμα σημάδια.

Τα 10 ανησυχητικά συμπτώματα

Εάν εμφανίσετε περισσότερα από ένα από τα παρακάτω συμπτώματα, οι ειδικοί του Ιδρύματος Πάρκινσον συνιστούν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό:

  • Τρέμουλο στο δάχτυλο, στον αντίχειρα, στο χέρι ή στο πηγούνι. Ωστόσο, η εμφάνιση μόνο αυτού του συμπτώματος μπορεί να οφείλεται στο στρες, σε κάποιο τραυματισμό ή φαρμακευτική αγωγή αλλά και στην υπερβολική άσκηση.
  • Αλλαγή στο γραφικό χαρακτήρα, γνωστή και ως μικρογραφία, όταν δηλαδή μικραίνει το μέγεθος των γραμμάτων και οι λέξεις φαίνονται πιο πυκνογραμμένες.
  • Στριφογύρισμα στον ύπνο 
  • Υποσμία και ειδικότερα σε τροφές όπως οι μπανάνες, ο άνηθος ή η γλυκόριζα. Επισημαίνεται, παρόλα αυτά, ότι οι ιοί του κρυολογήματος, της γρίπης αλλά και ο κορωνοϊός επηρεάζουν εξίσου την όσφρηση.
  • Δυσκαμψία στο σώμα, τα χέρια και τα πόδια. Το άτομο συνήθως νιώθει ότι τα πόδια του είναι «κολλημένα» στο έδαφος και τα χέρια του δεν αιωρούνται. Όμως, η δυσκαμψία αποτελεί επίσης προάγγελος της αρθρίτιδας.
  • Αλλαγές στη φωνή, όπως βραχνάδα ή ακόμα και υποφωνία (σιγανή φωνή) ή δυνατή ένταση της φωνής.
  • «Προσωπείο», όταν το άτομο έχει μόνιμη έκφραση λύπης, θυμού ή τρόμου χωρίς να ταιριάζει με το συναίσθημα που νιώθει. Εντούτοις, το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί και λόγω ορισμένων φαρμακευτικών αγωγών.
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ζαλάδα ή τάση λιποθυμίας
  • Καμπούριασμα του σώματος 


ygeiamou.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.