Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΘ 2022: Δέσμευση Τσίπρα για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ


Ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τις προτεραιότητες του προγράμματος του κόμματός του, με έμφαση στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών

Κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση 

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανακτούμε τουλάχιστον το 51%, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό της κοινής ωφέλειας: Κοινωνικά τιμολόγια, όχι κέρδη για να έχουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι.

Αναφορικά με τις τιμές στα καύσιμα και τα τρόφιμα υποσχέθηκε:

Μείωση τον ΕΓΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ.

Κατάργηση της καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, 6%

Για τους μισθωτούς δεσμεύθηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

«Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει έργα ως προϊόν υποκλοπής»

«Τέσσερα χρόνια πριν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «η πόλη σας, η Θεσσαλονίκη είχε την ευκαιρία να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια ως ηγέτιδα πόλη των Βαλκανίων. Μια πόλη που άρχισε να αλλάζει πρόσωπο με μεγάλα έργα υποδομής που είχαν βαλτώσει».

Και προσέθεσε:

«Το Μετρό είχε πάψει να είναι ανέκδοτο, σήμερα όμως έγινε ξανά ανέκδοτο. Η επέκτασή του πάγωσε το 2019. Η σιδηροδρομική του σύνδεση, το εμπορευματικό κέντρο επίσης. Το ίδιο συνεβη με μια σειρά έργων που είχαμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

»Ο δυτικός προαστιακός, τα 350 καινούργια λεωφορεία, τα βιομηχανικά πάρκα, το Μουσείο Ολοκαυτώματος – έργα που έμειναν στη μακέτα, για να εξαγγελθούν και αυτά ως προιόν – όπως φαίνεται – υποκλοπής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ειλημμένη απόφαση να γυρίσει η Ελλάδα πίσω»

Τέσσερα χρόνια από τότε, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «η Ελλάδα είναι μια αγνώριστη χώρα για τους κατοίκους της και, δυστυχώς, μια ειδική περίπτωση ξανά για την Ευρώπη, ενώ η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών γύρισε πίσω στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων».

«Η εύκολη δικαιολογία είναι ότι ευθύνονται η πανδημία και ο πόλεμος. Ήταν όμως ειλημμένη απόφαση να γυρίσει η Ελλάδα πίσω», ανέφερε.

Και προσέθεσε:

«Όταν η πολιτική ευτελίζεται από τον κυνισμό και την προπαγάνδα, τότε η κοινωνία της γυρνά την πλάτη. Είναι ανάγκη να κάνουμε πράξη την προσμονή για καλύτερες ημέρες.

»Εμείς είμαστε παρόντες και έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτή την προσπάθεια. Με σεβασμό στη Δημοκρατία. Διαπιστευτήριά μας είναι οι μάχες που δώσαμε.

»Να αμφισβητήσουμε στη πράξη την απειλή ‘όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει’.

»Ο ελληνικός λαός δεν θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα, ούτε φυσικά θα αυτοκτονήσει.

»Αλλά πολύ σύντομα θα επικυρώσει και στις κάλπες την απόφασή του να μην περάσει άλλον ένα χειμώνας ανασφάλειας.

»Για τη μητέρα που αποφασίζει να μη στείλει φροντιστήριο το παιδί γιατί δεν βγαίνουν τα έξοδα. Για τον πατέρα που δεν ξέρει αν θα μπορεί να βάλει πετρέλαιο για να ζεστάνει την οικογένειά του.

»Για τη δασκάλα που αδυνατεί να βρει στέγη στο νησί που διορίστηκε. Για τον καταστηματάρχη που τον κυνηγούν οι εισπρακτικές. Για τον συνταξιούχο που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα.

«Είμαστε εδώ για όσους θέλουν πίσω την περιφάνεια τους»

«Για όλους αυτούς είμαστε εδώ. Για όλους αυτούς που αναζητούν σιγουριά, ασφάλεια, ένα καλύτερο αύριο. Που θέλουν πίσω την περηφάνεια τους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε:Και συνέχισε:

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε μαζί με την κοινωνία λύσεις που οδηγούν μπροστά. Να δώσουμε χώρο στους νέους να δημιουργήσουν.

»Με καλύτερα σχολεία, καλύτερα πανεπιστήμια, που θα έχουν τους απαραίτητους πόρους, υποδομές, αλλά και ανοιχτές τις πόρτες τους για όσα παιδιά επιθυμούν να σπουδάσουν.

»Είμαστε εδώ για να προστατέψουμε το δικαίωμα στην εργασία. Να βάλουμε κανόνες και αρχές, ώστε κάθε εργαζόμενος να νιώθει ασφαλής απέναντι στην ασυδοσία και την εκμετάλλευση.

»Είμαστε εδώ για να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Με επίκεντρο την αύξηση των μισθών. Την παρουσία του κράτους ως εγγυητή απέναντι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

»Με μια συνολική στρατηγική που βάζει ανάχωμα στην ενεργειακή φτώχεια. Με μια πολιτική για τη στέγαση που σήμερα γίνεται επιτακτική ανάγκη.

»Είμαστε εδώ για να μειώσουμε τις ανισότητες. Με ένα ισχυρό και σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Με ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

»Με ένα καλά σχεδιασμένο και οργανωμένο κράτος πρόνοιας που θα προστατεύει τους πιο ευάλωτους.

»Είμαστε εδώ για να δώσουμε τη δυνατότητα στην πατρίδα μας να παράξει όσα μπορεί. Με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, μακριά από τις παθογένειες και τους κινδύνους του σημερινού.

»Με τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για να ανασάνει η κοινωνία και η παραγωγή. Με στήριξη των δυναμικών τμημάτων της ελληνικής οικονομίας».https://www.parapolitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.