Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15

ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΝΕΣΗ: Πόσο εφικτή είναι μία κυβέρνηση-αχταρμάς;

Η ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ για πιθανή σύμπλευση τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε άλλο στόχο

Αναμφίβολα η ατάκα που συζητήθηκε περισσότερο από όλες στη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ ήταν αυτή που χαρακτήρισε ως «τερατογέννεση» μία κυβέρνηση των τεσσάρων (εκ των πέντε) κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά τις πρώτες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σε περίπτωση αδυναμίας αυτοδυναμίας αν θα πάει σε επόμενες εκλογές ή θα επιδιώξει συνεργασία με άλλο κόμμα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε τα σημερινά δεδομένα δημοσκοπήσεις, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Δηλαδή να σχηματίσουν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΛΑ, το ΚΚΕ και το κόμμα Βαρουφάκη. Θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση. Γι’ αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια».

Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτε άλλο από το αναφέρει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, που ακούμε εδώ και πολύ καιρό από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το οποίο έχει ήδη μπει στις καλένδες, καθώς οι υποτιθέμενοι εμπλεκόμενοι έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή στην δήθεν «προοδευτική διακυβέρνηση», όπως έχει ονομάσει το σχήμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη το ΚΚΕ, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη με επίσημη ανακοίνωση και σε οργίλο ύφος αρνήθηκε τέτοιο ενδεχόμενο: «Ο κύριος Μητσοτάκης, στην προσπάθεια του να θέσει στο λαό κάλπικες διαχωριστικές γραμμές κι εκβιαστικά διλήμματα, φτάνει στο σημείο να εμπλέκει το ΚΚΕ σε ανυπόστατα σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25. Βεβαίως γνωρίζει πολύ καλά ότι οι στρατηγικές επιλογές αυτών των κομμάτων, οι δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, το κεφαλαίο δημιουργούν αντικειμενικά τη δυνατότητα για άλλου είδους πολιτική εξέλιξη: Η ίδια η Ν.Δ., με ή χωρίς τον κύριο Μητσοτάκη, να συνεργαστεί με κάποιο από αυτά τα κόμματα αν αυτό απαιτηθεί από τις ανάγκες σταθερότητας του σάπιου συστήματος». Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ σε όλες τις εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Νίκου Κοτζιά (που με την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ λειτουργεί ως προπομπός), όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά και τα επίσημα έγγραφα που δέχθηκε (από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΡΑΤΤΩ) για την πιθανότητα συνεργασίας, ούτε καν τα πρωτοκόλλησε.

Καμία σχέση με Βαρουφάκη

Επίσης είναι γνωστό τοις πάσι, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι συζητά όλα τα ενδεχόμενα μόνο στη βάση προγραμματικής συνεργασίας, όμως έχει εξαιρέσει από οποιαδήποτε πιθανή συνεργασία το ΜέΡΑ 25, καθώς θεωρεί το Γιάνη Βαρουφάκη παράγοντα αποσταθεροποίησης. «Δεν θέλουμε να έχουμε ούτε καλημέρα με το ΜέΡΑ 25», έλεγε προ μηνών συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη. Μάλιστα η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτήρισε  ως συνομωσιολογία τα όσα είπε για την δήθεν συνεργασία των τεσσάρων κομμάτων ο κ. Μητσοτάκης: «Στην τρίωρη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού καταδείχθηκε από την αφωνία του για τον κ. Τσίπρα και τις συνεχείς επιθέσεις του στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ποιος είναι ο στρατηγικός του αντίπαλος. Προσπαθεί να βρει σωσίβιο σε σενάρια συνωμοσιολογίας για να δραπετεύσει από τη αλήθεια. Σε λίγο θα μας πει ότι εμείς βάλαμε την ΕΥΠ να μας παρακολουθεί και ζητήσαμε την απόπειρα παγίδευσης με το Predator». Αλλά και το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη έχει ήδη ανακοινώσει εδώ και μήνες ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί ποτέ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια η αξιοπιστία του προέδρου Γιάνη (με ένα Ν) είναι θέμα προς συζήτηση…

Ο μόνος που τάχθηκε υπέρ αυτού του σχήματος ήταν ο Νίκος Φίλης. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα και εκ των ιστορικών στελεχών της ανανεωτικής αριστεράς, σε δηλώσεις του υποστήριξε: «Αυτό δεν είναι τερατογένεση, το Σύνταγμα λέει ότι για να έχεις κυβέρνηση πρέπει να έχεις 151 έδρες. Θα δούμε τι θα βγάλει η κάλπη. Η κάλπη είναι μια εντολή του λαού. Από εκεί θα προκύψει αυτό που απεύχεται ο κ. Μητσοτάκης και συκοφαντεί ως τερατογένεση».

Αλλά και οι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, δεν εκτιμούν πως μπορεί να σχηματιστεί μία κυβέρνηση όπως αυτή που χαρακτήρισε ως τερατογέννεση ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στον Σκαι εκτίμησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση τεσσάρων κομμάτων με τόσο διαφορετικές απόψεις για κρίσιμα ζητήματα. Ερωτηθείς εάν παραστεί ανάγκη με ποιο κόμμα νιώθει ότι μπορεί να υπάρξει ομαλή κυβερνητική πορεία ο κ. Χατζηδάκης ήταν κατηγορηματικός: «Με το ΠΑΣΟΚ. Οι σκέψεις μας και οι προτάσεις μας είναι πιο κοντά και μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή».

Που αποσκοπεί

Όπως γίνεται αντιληπτό ο στόχος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως τερατογέννεση τη συνεργασία των τεσσάρων εκ των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν διττός.

Αφενός μεν ήθελε να αποδομήσει το αφήγημα του κ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζουν πολύ καλά πως το σχέδιο τους δεν έχει καμία απολύτως τύχη. Απλά ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται να παίξει το ρόλο του ηγήτορα όλης της Κεντροαριστεράς. Κάτι που έκανε με επιτυχία ο Ανδρέας Παπανδρέου κι αργότερα ο Κώστας Σημίτης. Με την αποδόμηση του σεναρίου της «Προοδευτικής Διακυβέρνησης» ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πριονίζει» τις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα. Διότι όταν οι ψηφοφόροι βλέπουν ότι το κόμμα που έχουν επιλέξει δεν συμπαρατάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν τον κ. Τσίπρα ως αντίπαλο και όχι ως φίλο και σύμμαχο.

Αφετέρου δε, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στο κεντρώο ακροατήριο, δείχνοντας το Νίκο Ανδρουλάκη ως άνθρωπο που μετέχει σε σενάρια αποσταθεροποίησης με θνησιγενή κυβερνητικά σχήματα. Όπως είναι γνωστό από το 2017 οι κεντρώοι ψηφοφόροι τάχθηκαν στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όμως με την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με βάση και τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει μετακίνηση και των κεντρώων ψηφοφόρων προς την Χαριλάου Τρικούπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο κοινό, που οι δημοσκόποι το προσδιορίζουν περί του 10% του εκλογικού σώματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με βραχεία κεφαλή έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη (35%-34%). Για να μπορέσει να ανασχέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτές τις διαρροές είναι λογικό να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά μέσω αυτής της επίθεσης και της ανάδειξης του σεναρίου της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει να ανασυντάξει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο τον έφερε στην εξουσία.

 https://www.iapopsi.gr/teratogennesi-poso-efikti-einai-mia-kyvernisi-achtarmas/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .