Κυριακή, Σεπτεμβρίου 11

Διεκόπη πλήρως η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ENERGOATOM - ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΟΡΑΤΟΙ ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Διεκόπη πλήρως η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Η λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σταμάτησε εντελώς για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Energoatom, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις εγκαταστάσεις.

Η λειτουργία της μονάδας «έχει σταματήσει εντελώς», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, αφού η υπηρεσία αποσυνέδεσε τον υπ’ αριθμόν 6 αντιδραστήρα από το δίκτυο στις 3:41 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το Κίεβο είχε καλέσει την Τετάρτη τους κατοίκους στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για τη δική τους ασφάλεια.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη για τους βομβαρδισμούς του πυρηνικού σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, εγείροντας ανησυχίες ότι μπορεί να προκληθεί πυρηνική καταστροφή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει επανειλημμένα την αποστρατιωτικοποίηση της γύρω περιοχής, ενώ η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε δημοσιοποιήσει προ ημερών μήνυμα με το οποίο καλούσε τους πολίτες να εκκενώσουν τις περιοχές γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

«Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και τους λέω εκκενώστε! Βρείτε έναν τρόπο να φτάσετε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», είχε αναφέρει η χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ μέσω ανάρτησης της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Παράλληλα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είχε ζητήσει την περασμένη Τρίτη, τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» ούτως ώστε να αποφευχθεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα στον ουκρανικό σταθμό.

«Επείγει να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Οι βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο και στα περίχωρά του πρέπει να σταματήσουν αμέσως, για να μην προκληθούν νέες ζημιές στις εγκαταστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά το κείμενο του ΙΑΕΑ, επισημαίνοντας επίσης τις «εξαιρετικά αγχωτικές συνθήκες» κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι, υπό τη διοίκηση των Ρώσων στρατιωτικών. 

 .zougla.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .