Κυριακή, Σεπτεμβρίου 25

Εκλογές σήμερα στην Ιταλία

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΤΕΔΕΙΞΑΝ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ «FRATELLI D’ ITALIA»
Εκλογές σήμερα στην Ιταλία

Η Ιταλία βρίσκεται σήμερα στην τελική ευθεία για την κρισιμότατη εκλογική της αναμέτρηση και οι Ιταλοί έχουν ήδη ξεκινήσει να προσέρχονται στις κάλπες. Τα γκάλοπ εξακολουθούν να παρουσιάζουν ως φαβορί τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας με 24% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ακολουθεί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με 23% και στο 40% ανέρχονται οι αναποφάσιστοι. 

Το βράδυ του Σαββάτου η Κεντροαριστερά ολοκλήρωσε την προεκλογική της εκστρατεία στην Πλατεία του λαού της Ρώμης καλώντας τους ψηφοφόρους να υπερασπισθούν τις κοινωνικές ελευθερίες, τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και τις μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης Ντράγκι.

Τα Πέντε Αστέρια από την πλευρά τους ελπίζουν ότι με την διαφαινόμενη άνοδο των ποσοστών τους στον νότο θα μπορέσουν ίσως να φράξουν τον δρόμο στην δεξιά και ακροδεξιά συμμαχία, δυσκολεύοντας τες να εξασφαλίσουν την απόλυτη αυτοδυναμία στη γερουσία.

Συνολικά όμως η συντηρητική παράταξη της Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας, σύμφωνα με διάφορες σφυγμομετρήσεις, συνεχίζει να διατηρεί προβάδισμα των 12 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της κεντροαριστερής συμμαχίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του μεταφασιστικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας, εκτιμάται ότι πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα της χώρας που θα ηγηθεί της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως και η Ιταλία παλεύει με μια σειρά κρίσεων, από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, μέχρι την ενεργειακή κρίση που επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ποια είναι η Τζόρτζια Μελόνι;

H επικεφαλής του κόμματος Frattelli d' Italia (Αδέλφια της Ιταλίας, διάδοχου σχηματισμού της νεοφασιστικής Εθνικής Συμμαχίας) Τζόρτζια Μελόνι πρωταγωνιστούσε με δυναμισμό στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας στην Ιταλία ενόψει των εκλογών. Οι θέσεις της απέναντι στην Ευρώπη και τη μετανάστευση προκαλούν αίσθηση κι εν μέρει ανησυχία, όχι μόνον εντός της Ιταλίας, αλλά και στην Ευρώπη, καθώς το Frattelli d' Italia μετέχει (μαζί με την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά) στην Κεντροδεξιά συμμαχία, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διεκδικεί την πρωτιά στις εκλογές και τον πρώτο λόγο για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η Μελόνι, υποστηρίζει πως το κόμμα της, ως πατριωτική δύναμη, προτάσσει την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων των αυτεξούσιων κρατών μελών ενάντια στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και τους οικονομικούς εκμεταλλευτές, που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική για να πλουτίζουν εις βάρος των πολλών. 

Η ίδια εκτιμά πως η οικονομία και οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν τακτικές υποδούλωσης των χωρών του Νότου προς όφελος των πλούσιων κρατών του Βορρά. Προς την κατεύθυνση τούτη, η Μελόνι προτείνει την προσέγγιση των χωρών του Νότου με τις χώρες που σήμερα συγκροτούν την Ομάδα του Βίζεγκραντ, ως μέτρο πίεσης για να μεταβληθούν οι συσχετισμοί στην ΕΕ, αλλά και για να συγκροτηθεί μία αυστηρότερη τακτική για την αναχαίτιση της μετανάστευσης.

Στα εφηβικά της χρόνια εντάχθηκε στη νεολαία του νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος, με το οποίο μετείχε σε διαδηλώσεις κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Η πολιτική της καριέρας είναι διαρκώς εξελισσόμενη και την περίοδο 1998-2002 ήταν δημοτική σύμβουλος με την Εθνική Συμμαχία στην Ρώμη. Το κόμμα εντάχθηκε στην παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στο διάστημα 2008 – 2011 γίνεται η νεότερη υπουργός στην ιστορία της Ιταλίας.

Το 2013 , την χρονιά της διαίρεσης στην ιταλικής δεξιά αποχωρεί και ιδρύει τους Αδελφούς της Ιταλίας με τους Λαρούσα και Κροσέτο. Στην διακήρυξή τους επαγγέλλονται συντηρητικό εθνικισμό με ισχυρή κυριαρχική χροιά. Η φλόγα στα χρώματα της ιταλικής σημαίας επανεμφανίζεται αλλά τα πρώτα ποσοστά είναι πενιχρά πέριξ του 3%, στις εκλογές του 2013.

Η επίδοση κάθε άλλο παρά την απογοητεύει και περισσότερο την πεισμώνει και στα εννέα χρόνια που ακολουθούν με την κυβερνητική αστάθεια που εμφανίζουν όλα τα σχήματα στην Ιταλία τα ποσοστά της ενισχύονται. Ιδιαίτερα ωφελημένη εμφανίζεται στις περιόδους της δεύτερης διακυβέρνησης Κόντε και σε εκείνη του Μάριο Ντράγκι, που στην πραγματικότητα είναι το δεύτερο κόμμα στην χώρα.

Η στρατηγική της Μελόνι αποδίδει καρπούς, αφού καταφέρνει και κεφαλαιοποιεί την αντισυστημική ρητορεία της ιταλικής Λέγκας χωρίς η ίδια να υποπίπτει στα ίδια πολιτικά λάθη. Παράλληλα φρόντισε να αναπτύξει και τις συμμαχίες της με τα δημοφιλή ευρωσκεπτικιστικά κι εθνικιστικά κόμματα μεταξύ των οποίων και το ισπανικό VOX. Το μεγάλο στοίχημα της Τζόρτζια Μελόνι είναι να εμφανιστεί μετριοπαθής και κατά την περίοδο που θα έχει τον πρώτο λόγο στην ηγεσία της Ιταλίας.

Η Μελόνι δύναται να παρουσιάζει διαφορετικά πρόσωπα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, στην προσπάθειά της να γίνει αυτό που θα ήταν η καθοριστική της ταυτότητα ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, εάν, όπως προβλέπεται, οι γενικές εκλογές καταλήξουν σε νίκη του δεξιού συνασπισμού με επικεφαλής το Κόμμα της.

Ανάμεσα σε μια βαθιά δεξαμενή μη ελκυστικών χαρακτήρων στα άκρα δεξιά της ιταλικής πολιτικής, το καλύτερο που μπορεί να ειπωθεί για τη Μελόνι είναι ότι δεν είναι ο Ματέο Σαλβίνι της «Λέγκας», του οποίου το αστέρι έχει εξασθενίσει, σημειώνουν οι Financial Times. 

.zougla.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .