Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12

Ερχεται «χειμώνας της οργής» στη Γερμανία, λόγω ακρίβειας

Κυβέρνηση, κόμματα και αναλυτές στη Γερμανία ανησυχούν για τις επερχόμενες εξελίξεις λόγω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε προειδοποιήσει από τον Ιούλιο: «Αν διακοπεί η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τους επόμενους μήνες μπορεί να είμαστε απασχολημένοι με λαϊκές εξεγέρσεις».

Αργότερα  δήλωσε ότι υπερέβαλε εσκεμμένα στη διατύπωση, προκειμένου να επισημάνει τον κίνδυνο. Ωστόσο η ανησυχία εντείνεται. Τι θα συμβεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα στη Γερμανία, αν οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται, τα τρόφιμα γίνονται όλο και πιο ακριβά, οι εταιρείες αναγκαστούν να διακόψουν την παραγωγή και πολλοί άνθρωποι καταλήξουν στην ανεργία;

Τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σολτς, ασφαλώς δεν λύνουν το πρόβλημα. Η Αριστερά ξεκίνησε ήδη τις κινητοποιήσεις, διοργανώνοντας σήμερα διαδήλωση στη Λειψία. Θα ακολουθήσουν πολλές άλλες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Προβλέπουν επιδείνωση

Στο Πολιτικό Βαρόμετρο του Αυγούστου στο ZDF, το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα για να ελαφρύνει τους πολίτες από το βάρος της ακρίβειας. Μόνο το 55% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η οικονομική του κατάσταση είναι καλή, ενώ πέρυσι το ποσοστό ήταν 65 %. Ακόμη το 40% των πολιτών πιστεύει ότι η οικονομική του κατάσταση θα είναι χειρότερη σε ένα χρόνο από σήμερα. Σύμφωνα με

Η απογοήτευση είναι ιδιαίτερα έντονη. Κορυφαίοι πολιτικοί, όπως ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, το διαπίστωσαν από πρώτο χέρι. Τον Σολτς για παράδειγμα τον αποκαλούσαν "προδότη" και "ψεύτη" κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής του περιοδείας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας Ματίας Γκβεντ από το Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου Στένταλ, οι διαμαρτυρόμενοι υβριστές είναι στη πλειονότητά τους υποστηρικτές ακροδεξιών κομμάτων, που συμμετέχουν σε οργανωμένες - και καθόλου "αυθόρμητες" - διαδηλώσεις.

Ο Γερμανός επιστήμονας προβλέπει ένα «φθινόπωρο και χειμώνα ασυμφωνίας» και όχι οργής. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να προσλάβουν βίαια χαρακτηριστικά. «Αυτό δεν είναι τόσο εξωπραγματικό σενάριο», λέει.

Η ακροδεξιά

 Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος παρατηρεί ότι μια ριζοσπαστικοποιημένη μειονότητα ακροδεξιών στοιχείων τοποθετείται με τρόπο ακραίο απέναντι σε θέματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση των τιμών, ο πληθωρισμός. Ομως, κατά την εκτίμηση της, «δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ή  βίαιες μαζικές ταραχές».

Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, ποντάρει στην επίδραση που θα έχουν τα πακέτα στήριξης  των πολιτών, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις μπορεί  να υπάρξουν» τονίζει  ο Στέφαν Κράμερ, πρόεδρος της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος στη Θουριγγία. Ωστόσο «η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στα θεσμικά όργανα θα είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιβιώσουμε από αυτήν την κρίση», καταλήγει .

Πηγές: Deutsche Welle/DPA

 sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .