Σάββατο, Σεπτεμβρίου 17

Σακχαρώδης διαβήτης, Αύξηση ζαχάρου αίματος, Αίτια και Θεραπεία

Πότε ένας άνθρωπος πάσχει από διαβήτη;

Σακχαρώδης διαβήτης, Αύξηση ζαχάρου αίματος, Αίτια και Θεραπεία

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης; Πότε ένας άνθρωπος πάσχει από διαβήτη; Πόσοι άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη; Γιατί οι διαβητικοί δεν έχουν ενιαία θεραπευτική αντιμετώπιση και άλλοι χρειάζονται φάρμακα, ενώ άλλοι ινσουλίνη; Γιατί ο διαβήτης αφορά όλα τα συστήματα του οργανισμού και όλες τις ιατρικές ειδικότητες; Τι σημαίνει άριστη αντιμετώπιση του διαβήτη; Σακχαρώδης διαβήτης, Αύξηση ζαχάρου αίματος, Αίτια και Θεραπεία

Όλα τα παραπάνω είναι τα πιο συχνά ερωτήματα που απασχολούν πάρα πολύ κόσμο για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη νόσο.

Ας πάρουμε όμως τα ερωτήματα με τη σειρά.

1. Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από ανώμαλο μεταβολισμό του σακχάρου, των λιπών και των πρωτεϊνών, όλων των βασικών δηλαδή υλικών που χρησιμοποιεί ο οργανισμός στη δομή και στις καύσεις του.
Για να το καταλάβουμε αυτό, θα πρέπει να μάθουμε:
Πέψη & Υγεία – Μέρος Α: Γενικά η Πέψη & Πληροφορίες για τους Υδατάνθρακες.
Πέψη & Υγεία – Μέρος Β: Πρωτεΐνες & Λίπη.

Χρησιμοποιούμε μόνο μετρήσεις σακχάρου αίματος για να τον διαγνώσουμε, επειδή οι μετρήσεις αυτές είναι πιο εμφανείς, απλές, εύκολες και εύχρηστες.

Όμως αυτή η υφιστάμενη γενικευμένη διαταραχή του μεταβολισμού, μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε όλα τα όργανα του σώματος, δέρμα, αγγεία, καρδιά, νεφρούς, εγκέφαλο, είναι συχνά χωρίς συμπτώματα και απαιτεί για να διορθωθεί μία συνολική αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές συνήθειες και όχι έναν απλό περιορισμό στην κατανάλωση της ζάχαρης.

2. Πότε ένας άνθρωπος πάσχει από διαβήτη;

Όταν ισχύει έστω και ένα από τα παρακάτω:

Α. Όταν το σάκχαρο που μετράται στο αίμα, ενώ είναι νηστικός προ της 9:00 π.μ. και χωρίς να έχει φάει εννέα ώρες προ της μέτρησης, είναι πάνω ή ίσον με 126mg/dl, ακόμα και εάν δεν έχει κανένα σύμπτωμα.

Β. Όταν έχει εμφανή συμπτώματα λόγω του διαβήτη, ήτοι πολυδιψία, πολυουρία, απώλεια βάρους και σε τυχαία μέτρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σάκχαρο είναι μεγαλύτερο ή ίσον του 200mg/dl.

Γ. Όταν δύο ώρες μετά από την πόση ειδικού υγρού κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας, που λέγεται δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, το μετρούμενο σάκχαρο είναι ίσον ή μεγαλύτερο του 200mg/dl.

3. Πόσοι άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη;

Σύμφωνα με ιατρικές στατιστικές μελέτες περίπου 6% – 8% του γενικού πληθυσμού. Η συχνότητα αυξάνεται προϊούσης της ηλικίας και σε άτομα >65 ετών φτάνει το 21%.

Πολλά άτομα δεν το ξέρουν, διότι συχνά ο διαβήτης δεν έχει συμπτώματα.

Τα συμπτώματα του διαβήτη, όταν υπάρχουν, είναι πολυουρία, πολυδιψία, απώλεια βάρους.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι σε προ-διαβητικό στάδιο, χωρίς να το γνωρίζει: Μήπως έχω διαβήτη; Συμπτώματα και απαραίτητες εξετάσεις 

4. Γιατί οι διαβητικοί δεν έχουν ενιαία θεραπευτική αντιμετώπιση και άλλοι χρειάζονται φάρμακα, ενώ άλλοι ινσουλίνη;

Οι μορφές της διαταραχής του μεταβολισμού δεν είναι ίδιες σε όλους. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας. Σε ορισμένες μορφές του διαβήτη, η ορμόνη αυτή εκκρίνεται σε χαμηλά επίπεδα ή καθόλου και οι διαβητικοί αυτοί χρειάζονται συμπληρωματική ή και αποκλειστική χορήγηση ινσουλίνης.
Είναι όμως έτσι; Φαρμακευτική ινσουλίνη, άλλος ένας μύθος καταρρίπτεται; 

Σε άλλες μορφές διαβήτη δεν υπάρχει ανεπάρκεια, αλλά καθυστερημένη έκκριση ινσουλίνης και αντίσταση των ιστών στη δράση της και η διαταραχή του μεταβολισμού διορθώνεται με κατάλληλη διατροφή και φάρμακα.
Πάγκρεας-Ινσουλίνη-Υπογλυκαιμία-Υπερινσουλιναιμία: Δράση και συνέπειες στον οργανισμό

5. Γιατί ο διαβήτης αφορά όλα τα συστήματα του οργανισμού και όλες τις ιατρικές ειδικότητες;

Διότι είναι μια πολυσυστηματική νόσος, που βλάπτει όλα τα όργανα, στα αρχικά μάλιστα στάδια ύπουλα, χωρίς συμπτώματα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη της άριστης αντιμετώπισής του.

Καταστρέφει τα μάτια, την καρδιά, το νεφρό, τον εγκέφαλο, τα αγγεία, τα νεύρα.

Ακόμα και στις μορφές που δεν υπάρχει ανάγκη για ινσουλίνη, το πάγκρεας εξαντλείται πρόωρα εάν δεν υπάρξει σωστή αντιμετώπιση, με συνέπεια τη μετάπτωση στην ινσουλίνη.
Πάγκρεας, ένας πολύτιμος, αλλά κρυφός ευεργέτης

6. Τι σημαίνει άριστη αντιμετώπιση του διαβήτη;

Επειδή ο διαβήτης είναι συνολική, επιβλαβής για όλα τα όργανα μεταβολική διαταραχή, ο στόχος δεν είναι μόνο το σάκχαρο. Η άριστη θεραπεία περιλαμβάνει οπωσδήποτε τρεις βασικούς στόχους:

Α. Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η οποία αποτελεί ένα δείκτη των επιπέδων του σακχάρου τους τελευταίους τρεις μήνες, κάτω από 7%.

Β. Αρτηριακή πίεση αίματος, για να μην επιβαρύνονται επιπρόσθετα τα όργανα και για να διατηρούνται οι επανορθωτικές τους εφεδρείες, κάτω από 130 – 80mmHg.
Ασθένειες που προκαλούνται όταν η υπέρταση δεν ρυθμίζεται

Γ. Κακή χοληστερόλη LDL μικρότερη από 100mg/dl, για να αποφεύγονται οι καταστροφικές βλάβες στα αγγεία που επιδεινώνονται με την αύξηση της LDL.
Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο!! με έντονη δράση και κατά του ζαχάρου, όπως έχει διαπιστωθεί σε επόμενες μελέτες!!

Aυτοί οι στόχοι στο διαιτοεξαρτώμενο ή φαρμακοεξαρτώμενο διαβήτη πρέπει να επιτυγχάνονται με κατά το δυνατόν λιγότερα φάρμακα και ενδέχεται να είναι πιο αυστηροί, αναλόγως των ευρημάτων της εξειδικευμένης, παθολογικής, κλινικοεργαστηριακής, ιατρικής εξετάσεως.

7. Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν

για την πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη εκτός από τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, όταν είναι απαραίτητη;

Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα και στις περιπτώσεις μικρότερων αυξήσεων του «ζαχάρου» του αίματος;

Η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη, ακόμη και στις περιπτώσεις που το σάκχαρο είναι οριακά φυσιολογικό.

Σημαντική είναι η άσκηση και η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους.

Μισή ώρα γρήγορο περπάτημα την ημέρα είναι συχνά αρκετό για να ομαλοποιηθεί το σάκχαρο.
Η άσκηση είναι εξίσου αποτελεσματική με πολλά φάρμακα
Το περπάτημα μπορεί και προλαμβάνει σωρεία ασθενειών

Η διατροφή πρέπει να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται σε βούτυρο, κρέατα, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέμα γάλακτος, και υψηλή σε φυτικές ίνες.
μεγάλη βάση δώστε σε αυτά τα λιπαρά, καθώς Τα ωμέγα 3 – Ω 3 ρυθμίζουν το ζάχαρο του αίματος 

Αποφεύγετε τα γλυκά, το αλάτι και το αλκοόλ.

Εάν παρά τα παραπάνω μέτρα δεν επιτυγχάνεται ρύθμιση του σακχάρου, ο γιατρός σας και μόνο είναι εκείνος που θα σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

* Η Άννα Περγαμηνού είναι γιατρός παθολόγος, ειδικευθείσα στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός».
www.emprosnet.gr 

~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Τα συμπληρώματα που διαθέτω και μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά, είναι τα…

ΩΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ:

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη και μπορούν να μειώσουν την ινσουλίνη, τη γλυκόζη νηστείας και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Όταν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενσωματώνονται στις κυτταρικές μεμβράνες, καθιστούν την κυτταρική επιφάνεια πιο υγρή και ευλύγιστη και φαίνεται ότι ενισχύουν την ικανότητα των κυττάρων να απομακρύνουν τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος, όπως φάνηκε από μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 στο Scientific Reports και η οποία διεξήχθη σε μεσήλικες υπέρβαρους άνδρες. Μια δοκιμή σε διαβητικούς τύπου 2 βρήκε ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων ωμέγα 3 για 10 εβδομάδες βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη: Τα ωμέγα 3 προστατεύουν ΚΑΙ από τον διαβήτη 

ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10:

Είναι ένας εξαιρετικά απλός τρόπος για να αποκαταστήσετε τα ανεπαρκή επίπεδα και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μπορεί να σας παρέχει γενικότερη προστασία από τις επιδράσεις της αυξημένης γλυκόζης στον διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο: Συνένζυμο Q10: Ο σύμμαχος του καρδιαγγειακού προστατεύει από διαβήτη-παχυσαρκία-καρκίνο-νευρολογικές παθήσεις 

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ:

Η βραχυχρόνια χορήγηση μαστίχας Χίου σχετίζεται με βελτίωση της γλυκαιμικής ρύθμισης και με μείωση της περιμέτρου της μέσης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από την αντιδιαβητική αγωγή που παίρνουν.

ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ:

Μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συμβάλλοντας θετικά σε περιπτώσεις διαβήτη. Η σιλυμαρίνη (ουσία του) επίσης φαίνεται να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη μείωση της γλυκόζης του αίματος και τα επίπεδα των λιπιδίων σε ασθενείς με διαβήτη, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση καθώς σύμφωνα με έρευνες το οξειδωτικό στρες μπορεί να συνεισφέρει στην δυσλειτουργία του παγκρέατος των β-κυττάρων, στη μειωμένη έκκριση ινσουλίνης και στην αντίσταση στην ινσουλίνη: Γαϊδουράγκαθο-Σιλυμαρίνη: Ισχυρή δράση κατά του διαβήτη 

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com


Σακχαρώδης διαβήτης: Η ωρολογιακή βόμβα του οργανισμού 

Τα 10 φυτά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .