Τρίτη, Σεπτεμβρίου 6

Ξεκίνημα με δυσκολίες και χαμηλές προσδοκίες

Ξεκίνημα με δυσκολίες και χαμηλές προσδοκίες

Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Την Τετάρτη θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της η διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον και νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, μετά από μία ξεκάθαρη, αλλά όχι και συντριπτική νίκη έναντι του πρώην υπουργού Ρίσι Σούνακ.

Για την ιστορία στην ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν τα μέλη των Συντηρητικών, 81.326 προτίμησαν την Λιζ Τρας και 60.399 τον Ρίσι Σούνακ. Ωστόσο οι μισοί Βρετανοί σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν πως είναι απογοητευμένοι από την εκλογή της, σε μια

ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο, στην οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων, όπως για παράδειγμα η επιδείνωση της κρίσης του κόστους διαβίωσης και η ύφεση.

μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο, στην οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων, όπως για παράδειγμα η επιδείνωση της κρίσης του κόστους διαβίωσης και η ύφεση.

 

Χαρακτηριστικό είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της YouGov που διεξήχθη με δείγμα 2.488 ενηλίκων. Μεταξύ άλλων, το 14% των ερωτηθέντων Βρετανών αναμένει ότι η Λιζ Τρας θα είναι καλύτερη πρωθυπουργός σε σύγκριση με τον Μπόρις Τζόνσον, ενώ το 27% έχει την αίσθηση ότι θα είναι χειρότερη. Αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία που βγαίνουν από την δεξαμενή των Συντηρητικών.

Η YouGov σε κείμενο της συμπεραίνει ότι η έλλειψη ενθουσιασμού μεταξύ των Βρετανών μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μικρή εμπιστοσύνη στη μελλοντική κυβέρνηση της Λιζ Τρας για να έχει τις σωστές πολιτικές και σχέδια για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη χώρα. 

Τα δύο τρίτα των Βρετανών (67%) δηλώνουν ότι δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας για να έχει τις σωστές ιδέες για να αντιμετωπίσει το κλιμακούμενο κόστος ζωής, συμπεριλαμβανομένου του 38% που δεν έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη. 

 

Μόλις το 19% έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της διοίκησης της Λιζ Τρας να συμβιβαστεί με αυτό το ζήτημα, ενώ μόλις το 2% δηλώνει ότι έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη». Ακόμη και μεταξύ των Συντηρητικών ψηφοφόρων, μόνο το 35% έχει εμπιστοσύνη στον νέο ηγέτη του ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, με την πλειοψηφία (54%) να λέει ότι δεν έχει πολλή ή καθόλου εμπιστοσύνη.

Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα πρωθυπουργός

Μακράν η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει θα είναι να βοηθήσει τους πολίτες να διαχειριστούν τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και τέσσερις δεκαετίες, το άλμα των τιμών ενέργειας και τις προειδοποιήσεις για παρατεταμένη ύφεση. Ο μέσος ετήσιος ενεργειακός λογαριασμός των βρετανικών νοικοκυριών θα αυξηθεί από τις 1.277 λίρες που ήταν πέρυσι στις 3.549 λίρες από τον Οκτώβριο και οι τιμές αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα την επόμενη χρονιά.

Επιπλέον, θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπη με την οργή των επικεφαλής των εργατικών συνδικάτων. Εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, δικηγόροι, προσωπικό υγειονομικών υπηρεσιών και πανεπιστημιακοί απεργούν ή σχεδιάζουν κινητοποιήσεις καθώς ο πληθωρισμός τροφοδοτεί αιτήματα για υψηλότερο μισθό. 

Ενώ, θα πρέπει να διαχειριστεί τα πρακτικά ζητήματα της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπληρώνοντας τη δέσμευση να ξαναγραφτεί η συμφωνία που επετεύχθη από τον προκάτοχό της και να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που διασχίζουν με μικρές βάρκες τη Μάγχη προκειμένου να φθάσουν στη Βρετανία.

Οι πρώτες υποσχέσεις

«Θα εφαρμόσω ένα τολμηρό σχέδιο για την μείωση των φόρων και την αύξηση της ανάπτυξης της οικονομίας μας», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της νίκης της επί του Ρίσι Σουνάκ, υποσχόμενη επίσης να αντιμετωπίσει την έκρηξη των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τα «μακροπρόθεσμα» προβλήματα της τροφοδοσίας σε ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .