Τρίτη, Σεπτεμβρίου 6

Οι Ευρωπαίοι ψάχνουν για σπίτια στην Ελλάδα

Τεράστια αύξηση στην παραθεριστική κατοικία από συνταξιούχους που θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα

Η εντυπωσιακή αύξηση των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού-εν μέσω της τεράστιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης- έχει προκαλέσει και αλυσιδωτά οφέλη για τη χώρα μας. Όπως για παράδειγμα η τεράστια

ζήτηση που υπάρχει για την αγορά της παραθεριστικής κατοικίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κτηματαγοράς υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα. Και δεν μιλάμε μόνο για φουσκωμένα πορτοφόλια, τα οποία έτσι κι αλλιώς αναζητούν ακίνητα σε δημοφιλείς προορισμούς ανεξαρτήτως τιμής. Μιλάμε και για ενδιαφέρον από βορειοευρωπαίους μικρομεσαίους, συνταξιούχους στην πλειονότητα τους, οι οποίοι για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στις πατρίδες τους εκτιμούν πως η μετοίκηση τους στην Ελλάδα τους συμφέρει. Έχοντας μία μικρή παραθεριστική κατοικία κοντά στη θάλασσα θα απολαμβάνουν τον ήλιο και την ποιότητα ζωής ξοδεύοντας σαφώς λιγότερα χρήματα.

Μεγάλη ζήτηση έχουν περιοχές κοντά στην Αττική, όπως το Λουτράκι, οι Άγιοι Θεόδωροι, το Ξυλόκαστρο, η Χαλκίδα όπου η πρόσβαση στην πρωτεύουσα γίνεται και με τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Φυσικά υπάρχουν και οι σταθερά δημοφιλείς προορισμοί όπως το Ναύπλιο και η Αίγινα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγινα, με τιμή πώλησης 2.386 ευρώ/τ.μ., ανεβάζει σημαντικά τον μέσο όρο, με το νησί της Αττικής να συναγωνίζεται σε τιμές νησιά όπως είναι η Τήνος και η Κέρκυρα.

Αναζητήσεις έχουν παρατηρηθεί σε Μαγνησία, Μεσσηνία και Χαλκιδική, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς βρίσκονται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο των ξένων.

Πολυτελή νησιά

Φυσικά σε κοσμικά νησιά των Κυκλάδων οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Σαντορίνη, Μύκονος και Πάρος αποτελούν μία κατηγορία μόνες. Η Σαντορίνη καταγράφει άνοδο 9,27%, με την τιμή πώλησης ανά τ.μ. να αγγίζει τα 4.848 ευρώ. H Μύκονος κινείται ανοδικά κατά 10,97%, με 6.496 ευρώ/τ.μ., και η Πάρος 11,61%, με 3.625 ευρώ/τ.μ.

Η Τήνος, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Σύρος είναι νησιά στα οποία δεν καταγράφηκε αξιόλογη μεταβολή στις τιμές, παρόλο που εξακολουθούν παραδοσιακά να είναι υψηλά στις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η μέση τιμή πώλησης είναι χαμηλή, με την Τήνο να αγγίζει τα 2.183 ευρώ/τ.μ., τη Ρόδο τα 1.667 ευρώ/τ.μ., αλλά και την Κέρκυρα να φτάνει στα 2.352 ευρώ/τ.μ. Στο νησί της Σύρου παρατηρείται μια μικρή άνοδος από τα 1.727 ευρώ/τ.μ. στα 1.796 ευρώ/τ.μ. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το νησί της Κρήτης, αν εξαιρέσουμε μια άνοδο στην περιοχή των Χανίων της τάξεως του 9,17% στη μέση τιμή πώλησης, από 1.865 ευρώ/τ.μ. σε 2.036 ευρώ/τ.μ.

 .iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .