Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20

Η "πανδημία" της άνοιας και πώς μπορούμε να την προλάβουμε

Η "πανδημία" της άνοιας και πώς μπορούμε να την προλάβουμε

Έρευνα του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας έδειξε ότι, με βάση στοιχεία του 2019, περίπου 206.366 άτομα ζουν με άνοια στην Ελλάδα, αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε 298.617, έως το 2050, μια εκπληκτική αύξηση 45%. Αν και αυτοί οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, είναι πιθανό να υποτιμούν την πραγματική κλίμακα του προβλήματος, με στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η νόσηση με COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας αργότερα στη ζωή, σε συνδυασμό

με τα χαμηλά ποσοστά διάγνωσης της άνοιας σε πολλές χώρες. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. 

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI), κα Paola Barbarino, υπογραμμίζει ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν είναι προετοιμασμένες και παρόλο που ο χρόνος τελειώνει, υπάρχει ακόμη περιθώριο για δράση. "Εμπειρογνώμονες της άνοιας σε όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι βρισκόμαστε σε τροχιά για μια εκπληκτική αύξηση του επιπολασμού της άνοιας τα επόμενα χρόνια. Γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, η οποία θα είχε πρόβλεψη αύξησης 45% σε λιγότερο από 30 χρόνια, σίγουρα θα τύγχανε της προσοχής των κυβερνήσεων. Ωστόσο, οι περισσότερες κυβερνήσεις εξακολουθούν να μην έχουν εφαρμόσει σχέδια για την άνοια, παρά τη δέσμευσή τους να τα αναπτύξουν ως το 2017. Και δυστυχώς γνωρίζουμε ότι το στίγμα και οι διακρίσεις, που εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω από την άνοια, οδηγούν πολλούς ανθρώπους να εξακολουθούν να μην επιδιώκουν να λάβουν διάγνωση της κατάστασής τους, αποκλείοντας έτσι εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τη λήψη ζωτικής θεραπείας και υποστήριξης.

Ο Σεπτέμβριος ως Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ είναι μια ετήσια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που ενώνει ανθρώπους από όλες τις γωνιές του κόσμου για να ευαισθητοποιήσουν και να αμφισβητήσουν το στίγμα που επιμένει γύρω από τη νόσο Αλτσχάιμερ και όλους τους τύπους άνοιας. Το θέμα του φετινού Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ είναι "Γνωρίστε την άνοια, Γνωρίστε το Αλτσχάιμερ” και βασίζεται στη δύναμη της γνώσης, με ιδιαίτερη έμφαση στη μετα-διαγνωστική θεραπεία και υποστήριξη για όσους ζουν με άνοια. 

Στην Ελλάδα, η μετα-διαγνωστική υποστήριξη λείπει σε μεγάλο βαθμό, καθώς πολλά άτομα που έχουν διαγνωστεί με την νόσο, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία και την υποστήριξη που χρειάζονται κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά μας.

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, κα Μάγδα Τσολάκη, υπογραμμίζει ότι: "Στόχος μας στην Ελλάδα είναι η πρόληψη, κυρίως, αλλά και η φροντίδα των ασθενών, οι περισσότεροι των οποίων ζουν στα σπίτια τους, να είναι ολοκληρωμένη. Οι περιθάλποντες επίσης να είναι όλοι ενημερωμένοι για τις καινοτόμες παρεμβάσεις που έχουν προκύψει από όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα για κάθε στάδιο της νόσου. Αυτόν τον σκοπό τον πετυχαίνουμε με τα εβδομαδιαία ωριαία μαθήματα που στοχεύουν στην ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, κάθε Πέμπτη και ώρα 19:30 και τα οποία αναρτώνται στο Youtube (λογαριασμός: Alzheimer Hellas). Επίσης, υπάρχει πρόγραμμα εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών υγείας και των νοσηλευτών που πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer".

Η κα Barbarino αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν στη διάθεσή τους τα εργαλεία για να μετριάσουν αυτήν την κρίση δημόσιας υγείας και να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη σε όσους ζουν με άνοια, ωστόσο πολλές κυβερνήσεις εξακολουθούν να αρνούνται να δράσουν: "Το 2017, και τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ δεσμεύτηκαν να ευαισθητοποιήσουν και να εφαρμόσουν μέτρα μείωσης του κινδύνου για την άνοια μέσω του παγκόσμιου σχεδίου δράσης του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της άνοιας, ωστόσο μέχρι στιγμής μόνο 39 κράτη μέλη από τα 194 έχουν ακολουθήσει το σχέδιο. Τα στοιχεία και οι προβλέψεις είναι σαφείς και οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν δύο επιλογές: να ενεργήσουν σύμφωνα με τη δέσμευσή τους ή να βρεθούν εσκεμμένα μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις δημόσιας υγείας της εποχής μας".

12 παράγοντες κινδύνου για την άνοια

H γνώση και η αποφυγή ή πρόληψη των παραγόντων αυτών θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη υγεία και λειτουργίες του εγκεφάλου.

 • Σωματική αδράνεια
 • Κάπνισμα
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • Ατμοσφαιρική ρύπανση
 • Τραυματισμός στο κεφάλι
 • Κοινωνική απομόνωση 
 • Χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης
 • Παχυσαρκία
 • Υπέρταση
 • Διαβήτης 
 • Κατάθλιψη
 • Απώλεια ακοής

  capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .