Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23

Ποια πυρηνικά όπλα διαθέτει η Ρωσία και τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν – Το μεγαλύτερο απόθεμα στον κόσμο

Ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος μπορεί να φτάσει από τη Μόσχα στο Λονδίνο σε 20 λεπτά

Ποια πυρηνικά όπλα διαθέτει στην πραγματικότητα η Ρωσία και τι ζημιά θα μπορούσαν να προκαλέσουν;

Το Sky News αναφέρεται σχετικά, μετά τις αναφορές του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin στον πυρηνικό εκβιασμό της Δύσης και την ετοιμότητα της Ρωσίας να απαντήσει.

Πόσα πυρηνικά όπλα διαθέτει η Ρωσία;

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, η Ρωσία διαθέτει συνολικά 5.977 πυρηνικές κεφαλές – πρόκειται για το μεγαλύτερο απόθεμα στον κόσμο.
Συγκριτικά, οι ΗΠΑ διαθέτουν  5.428, ενώ η Γαλλία 290 και το Ηνωμένο Βασίλειο 225.
Περίπου το 90% όλων των πυρηνικών κεφαλών ανήκει στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Bulletin of the Atomic Scientists αναφέρει ότι το ρωσικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει 4.447 πυρηνικές κεφαλές εκ των οποίων οι 1.588 είναι τοποθετημένες σε βαλλιστικούς πυραύλους και σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών.
Υπάρχουν “κατά προσέγγιση επιπλέον 977 στρατηγικές κεφαλές, μαζί με 1.912 μη στρατηγικές κεφαλές” που κρατούνται σε εφεδρεία.
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι ο ακριβής αριθμός των πυρηνικών κεφαλών και των όπλων δεν είναι γνωστός λόγω της μυστικότητας που περιβάλλει τις στρατηγικές και τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ποια απειλή αποτελούν τα όπλα για την Ουκρανία και τον ευρύτερο κόσμο;

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM) που έχει στην κατοχή της η Ρωσία έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν και να καταστρέψουν μεγάλες μητροπόλεις του πλανήτη,  όπως το Λονδίνο ή η Ουάσιγκτον.
Οι ICBM μπορούν να φτάσουν σε μέγιστη ταχύτητα περίπου 10 λεπτά μετά την εκτόξευση, με αποτέλεσμα ένας εκτοξευόμενος από τη Ρωσία να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μόλις 20 λεπτά.
Τον Μάρτιο, ο Putin προκάλεσε συναγερμό σε όλο τον κόσμο αφού έθεσε τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις του σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.
Ένα σύστημα βαλλιστικών πυραύλων έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, λένε οι ειδικοί.
Ωστόσο, ακόμη και τα μικρότερα όπλα μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές.
Για παράδειγμα, το πυροβόλο 2S7 – διαμετρήματος 203 χιλιοστών – έχει βεληνεκές περίπου 37 χιλιόμετρα [22 μίλια] και εκτοξεύει ένα βλήμα που ζυγίζει 110 κιλά.

Είναι πιθανό να αλλάξει το απόθεμα της Ρωσίας;

Οι Ρώσοι συνεχίζουν ένα “ολοκληρωμένο” πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για να αντικαταστήσουν τα περισσότερα από τα όπλα που κληρονόμησαν από τη σοβιετική εποχή.
Λέγεται επίσης ότι εισάγουν νέους τύπους όπλων.
Σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists από τις αρχές του 2022, η Ρωσία διαθέτει ένα απόθεμα περίπου 4.477 πυρηνικών κεφαλών που έχουν διατεθεί για χρήση από στρατηγικούς εκτοξευτές μεγάλου βεληνεκούς και τακτικές πυρηνικές δυνάμεις μικρότερου βεληνεκούς, το οποίο αποτελεί μικρή μείωση από πέρυσι.
“Από τις αποθηκευμένες πυρηνικές κεφαλές, περίπου 1.588 στρατηγικές κεφαλές έχουν αναπτυχθεί: περίπου 812 σε βαλλιστικούς πυραύλους χερσαίας βάσης, περίπου 576 σε βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και πιθανώς 200 σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών”.
Το δελτίο αναφέρει επίσης ότι από τις 23 Φεβρουαρίου “ορισμένα από τα ρωσικά οχήματα μεταφοράς που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία θεωρούνται διπλής ικανότητας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση είτε συμβατικών είτε πυρηνικών όπλων”.

Ποια είναι η διαδικασία για την εκτόξευση πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία;

Ο πρόεδρος της χώρας, ο υπουργός Άμυνας ή ο αρχηγός του γενικού επιτελείου πρέπει να δώσει την άδεια μέσω της λεγόμενης πυρηνικής βαλίτσας Cheget.
Το ρωσικό πυρηνικό δόγμα επιτρέπει τη χρήση αυτού που είναι γνωστό ως τακτικό πυρηνικό όπλο – μια περιορισμένη πυρηνική έκρηξη – που θα αναπτυχθεί σε μια συμβατική σύγκρουση για να κάνει τον εχθρό να υποχωρήσει.
Τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα μπορούν να πλήξουν στόχους πολύ πιο μακριά, όπως οι ΗΠΑ.
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για εκείνα που αναπτύσσονται σε ένα πεδίο μάχης, όπως η Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

 https://www.triklopodia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .