Κυριακή, Σεπτεμβρίου 4

Ανησυχία για πυρηνικό εφιάλτη στη Ζαπορίζια

Ανησυχία για πυρηνικό εφιάλτη στη Ζαπορίζια

Ο πυρηνικός σταθμός της Zαπορίζια εξακολουθούσε και χθες το πρωί να είναι αποσυνδεδεμένος από το συνολικό δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας.

Οι ειδικοί μάλιστα δήλωναν ανήσυχοι και προειδοποιούσαν για ενδεχόμενους κινδύνους πυρηνικής

καταστροφής, καθώς η συνεχής παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διαταράσσεται από μάχες πλησίον του τεράστιου πυρηνικού σταθμού. Οι ουκρανικές αρχές, οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ) και των Ηνωμένων Εθνών έχουν προειδοποιήσει για την αυξημένη πιθανότητα πυρηνικής καταστροφής λόγω των ρωσο-ουκρανικών συγκρούσεων γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι επεσήμανε αργά χθες βράδυ ότι ο κόσμος απέφυγε μια πυρηνική καταστροφή την Πέμπτη. Τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση του εργοστασίου φαίνεται ότι παρέμεναν άλυτα (σε υπολογίσιμο βαθμό) και το πρωί της Παρασκευής. Το εργοστάσιο αποσυνδέθηκε δύο φορές την Πέμπτη, όταν μια πυρκαγιά έπληξε την τέταρτη και τελευταία σύνδεση στους αντιδραστήρες του. Τρεις άλλες γραμμές ηλεκτροπαραγωγής είχαν ήδη «παγώσει» κατά τη διάρκεια του πολέμου. Δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν έδειξαν καπνούς να εξέρχονται από το εργοστάσιο. Η Energoatom, η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ουκρανίας, δήλωσε ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και οι ανάγκες του εργοστασίου τροφοδοτούνταν μέσω μιας γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας από εφεδρικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Η Energoatom είπε ότι δεν μπορούσε για ευνόητους λόγους να σχολιάσει την ασφάλεια του εξοπλισμού ή των συστημάτων. Ο πυρηνικός σταθμός, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια για να διατηρεί δροσερούς τους αντιδραστήρες του.

Η αποσύνδεσή του από το δίκτυο είναι επικίνδυνη επειδή αυξάνει τον κίνδυνο καταστροφικής βλάβης των συστημάτων ψύξης που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, για τους αντιδραστήρες, ως και για τις ράβδους αναλωμένου καυσίμου. Κατά τη διάρκεια της διακοπής, το εργοστάσιο εξακολουθούσε να λαμβάνει προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από μια εναπομείνασα εφεδρική γραμμή συνδεδεμένη με τον κοντινό συμβατικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, είπε η Energoatom. Υπήρχαν τρεις από αυτές τις γραμμές σε ενέργεια πριν από τον πόλεμο, αλλά οι δύο έχουν διακοπεί. Αν όλες οι εξωτερικές συνδέσεις τεθούν εκτός, η μονάδα αναγκαστικά βασίζεται σε γεννήτριες ντίζελ για ισχύ. Αν αυτές χαλάσουν, τότε οι μηχανικοί έχουν μόνο 90 λεπτά για να αποτρέψουν την επικίνδυνη υπερθέρμανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .