Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ρεκόρ αύξησης 12,1% του πληθωρισμού στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο, η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη!

Τα στοιχεία της Eurostat- ΣΥΡΙΖΑ: «Ακυρώνεται το success story» της κυβέρνησης

Ρεκόρ αύξησης του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, τη μεγαλύτερη από την ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ και τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Στο 12,1% ανήλθε ο πληθωρισμός, ενώ στην ευρωζώνη ο μέσος όρος του πληθωρισμού κυμάνθηκε στο 10%.

Η τεράστια αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στη ραγδαία αύξηση της τιμής της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου μέσα στον Αύγουστο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στην ενέργεια να οφείλεται το 40,8% του πληθωρισμού που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, από 38,6% που ήταν τον Αύγουστο. Τα τρόφιμα καταλαμβάνουν το 11,8%, τα βιομηχανικά προϊόντα 5,6% και οι υπηρεσίες 4,3%.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτίναξη της ακρίβειας και αύξηση φτώχειας ακυρώνουν το κυβερνητικό success story

Κοινή δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, τομεάρχη Οικονομικών και του Αλέξη Χαρίτση, τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

«Μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Μέσα σε δύο μόλις μέρες τα επίσημα στοιχεία ακυρώνουν ολοσχερώς το κυβερνητικό success story, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τη δεινή πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα μας.
Τα σημερινά προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου για την Ελλάδα να έχει εκτοξευθεί στο 12,1%, σταθερά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχοντας μάλιστα σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Επιπλέον, μόλις χθες επιβεβαιώθηκε από την Eurostat ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 4 χώρες της ΕΕ όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε μεταξύ 2019 - 2021. Ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι τα ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα, ήδη από το 2021. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά να μειώσει έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα.
Απέναντι στο τσουνάμι των ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα που οδηγεί σε απόγνωση εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επιμένει στην επιδότηση της αισχροκέρδειας.
Η ελληνική κοινωνία δεν έχει άλλα περιθώρια. Μόνη λύση μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προστατεύσει την κοινωνία και θα συγκρουστεί με τον πυρήνα της ακρίβειας».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.grΠηγή:
https://www.eklogika.gr/news/Rekor-a%CF%85kshshs-12-1-tou-plhthwrismo%CF%85-sthn-Ellada-to-Septemvrio-h-megal%CF%85terh-sthn-Eurwzwnh!-30-09-2022

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.