Κυριακή, Οκτωβρίου 2

Athens Democracy Forum: Πυρηνικός πόλεμος; Τίποτα δεν είναι υπό έλεγχο – Να μπει τέλος στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Athens Democracy Forum: Πυρηνικός πόλεμος; Τίποτα δεν είναι υπό έλεγχο – Να μπει τέλος στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Αυτές τις ημέρες διεξάγεται στην Αθήνα το Athens Democracy Forum που διοργανώνεται από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times

Τίποτα δεν είναι υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή ως προς το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου, υποστήριξε ο Jeffrey Sachs, από το Πανεπιστήμιο Columbia, ο οποίος πιστεύει ότι μοναδικό εργαλείο για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι η μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίση γιατί έχουμε πυρηνικές υπερδυνάμεις αντιμέτωπες μεταξύ τους», είπε, ενώ επέκρινε την Ευρώπη ότι δεν έκανε κάτι για να αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να πιέζει για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Εκθέτοντας την άποψή του ως προς τους λόγους της διαμάχης Ανατολής και Δύσης όπως τη βλέπουμε σήμερα σε όλα τα επίπεδα, με κεντρικό άξονα τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι, έχοντας χρηματίσει σύμβουλος πολλών ηγετών σε Ανατολή και Δύση, γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η Δύση απεμπόλησε τις υποσχέσεις της προς την πρώην ΕΣΣΔ για μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Βέβαια, στις απόψεις του Jeffrey Sachs εναντιώθηκαν άλλοι μετέχοντες στο Forum, παρατηρώντας ότι ο Πούτιν είναι που ξεκίνησε τον πόλεμο και, ως εκ τούτου, φέρει την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει.

Ενδεικτικά, ο Jaroslaw Kuisz, αρχισυντάκτης της Kultura Liberalna, ανέφερε ότι, αν κατηγορήσουμε τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι σαν να απαλλάσσουμε τον Πούτιν από την ευθύνη. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν εξ ολοκλήρου δική του απόφαση».

Κίνα – Ρωσία

Όσον αφορά τις άκρως προβληματικές σχέσεις της Δύσης με την Κίνα και τη Ρωσία,  ο Jeffrey Sachs, Διευθυντής, Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Κολούμπια, παρατήρησε:

«Η μόνη λύση είναι να κάτσουν όλοι μαζί.  Στις ΗΠΑ,  οι πολιτικές ελίτ δε συνομιλούν με την Κίνα, παρά μόνον όταν τους δίνεται η ευκαιρία να της κουνήσουν το δάχτυλο. Δε θα έδιναν ποτέ τα χέρια με Ρώσους πολιτικούς και αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος».

Ειδικότερα για την Κίνα, ο καθηγητής του Columbia τόνισε ότι η Κίνα έχει προχωρήσει, έχει προσφέρει στον κινεζικό λαό καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και αυτό που χρειάζεται να κάνει η Δύση είναι να κάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί της και να γίνει μία σοβαρή προσπάθεια αλληλοκατανόησης και όχι αντεγκλήσεων.

Κατά τον ίδιο, η Κίνα μοιάζει με μία δυναστεία, έχει συγκεντρωτική διακυβέρνηση και οι άνθρωποι της είναι διανοούμενοι, καλά εκπαιδευμένοι και πιστεύουν στην επαγγελματική αριστεία. Η Δύση, πρόσθεσε, μόνο κερδισμένη θα μπορούσε να βγει, αν τελικά καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τους Κινέζους.

Η Ρωσία, συνέχισε, μοιάζει με έναν Τσάρο, με βαθιά κουλτούρα εξουσίας και βαριά παράδοση συγκεντρωτικής διακυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ, από την άλλη, είναι μια ημι-δημοκρατική, ρατσιστική κοινωνία που κυριαρχείται από λευκούς, η οποία «γεννήθηκε» μετά από μια γενοκτονία. «Η πιο βίαιη χώρα στον κόσμο κατά τον 19ο αιώνα, ήταν η δεύτερη πιο δημοκρατική (Βρετανία), που ακολουθούσε βάναυσα τις αυτοκρατορικές τακτικές. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που «πέθανε» με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης. Από τη δημιουργία του το ΝΑΤΟ ήταν μια στρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ και μέχρι στιγμής έχει ξεκινήσει τους περισσότερους πολέμους των τελευταίων ετών», τόνισε.

Η Δημοκρατία απογοητεύει

Μαύρα, ωστόσο, είναι τα μαντάτα, έτσι όπως διατυπώθηκαν από τους μετέχοντες στο Forum, για τη Δημοκρατία.

Η συγγραφέας και πολιτική στοχαστής, Ece Temelkuran, δήλωσε με σαφήνεια ότι η δημοκρατία έχει απογοητεύσει τους πολίτες της Δύσης, κάτι που, όπως είπε, άφησε πολύ χώρο στον λαϊκισμό και στην απολυταρχία που εμφανίζεται καθ’ όλη την ιστορία ως σωτήρας.

Συνεχίζοντας τη σκέψη της, ανέφερε ότι σήμερα οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δημοκρατία, δεν ενθουσιάζονται με εκείνη, διότι… κρυώνουν, συμπληρώνοντας ότι η δημοκρατία θέλει δουλειά «από τα κάτω».

Αναφερόμενη στη χώρα της, την Τουρκία, όπου διώκεται, η Ece Temelkuran σημείωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, κατάφερε μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια της εξουσίας του να βασιστεί στην άγνοια, την ανισότητα και τη φτώχεια των πολιτών, που είχαν ήδη ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’80, προσφέροντάς τους… ψωμί.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Αφρική, ο Mo Ibrahim, ιδρυτής και επικεφαλής του ομώνυμου ιδρύματος, τόνισε ότι η Δύση δεν κράτησε η ίδια τις υποσχέσεις που έδωσε στην Αφρική για ελευθερία και δημοκρατία, υποσχέσεις που δεν κράτησε, όχι μόνο για την αφρικανική ήπειρο αλλά και για τον ίδιο της τον εαυτό.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, είπε ότι ο ΟΗΕ είναι δυσλειτουργικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .