Δευτέρα, Οκτωβρίου 24

Τρόμος στη Μαύρη Θάλασσα – Άμεση εμπλοκή Ελλάδας-Κύπρου στον πόλεμο στην Ουκρανία

Τρόμος στη Μαύρη Θάλασσα – Άμεση εμπλοκή Ελλάδας-Κύπρου στον πόλεμο στην Ουκρανία

Σχεδόν ένα μήνα μετά, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας έκανε γνωστό ένα άκρως σοβαρό περιστατικό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Όταν ένα ρωσικό μαχητικό εκτόξευσε πύραυλο κατά ενός πολεμικού αεροσκάφους της Βρετανίας

Επικίνδυνες στιγμές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανοικτή εμπλοκή το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία -κάτι που, υποτίθεται, ότι αποφεύγουν εδώ και μήνες και οι δύο πλευρές- εκτυλίχθηκαν περίπου προ μηνός, σύμφωνα με βρετανικούς ισχυρισμούς, στους ουρανούς της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, στις 29 Σεπτεμβρίου, ένα βρετανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, RC-135 (Rivet Joint) πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, στον διεθνή εναέριο χώρο, απειλήθηκε από δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, Su-27.

Μάλιστα είπε ότι ένα από αυτά εκτόξευσε πύραυλο κοντά στο βρετανικό αεροσκάφος. Τώρα, λέγεται ότι ο Ρώσος πιλότος, είτε έριξε τη ρουκέτα … κατά λάθος (!), είτε ως προειδοποίηση. Εάν ισχύει η δεύτερη εκδοχή, πρόκειται για πολύ σοβαρό επεισόδιο.

Βέβαια, όπως φαίνεται από την αποτύπωση της πτήσης του RC-135 που έχει δημοσιοποιήσει site ειδικευμένο σε αεροναυτικά θέματα, το βρετανικό κατασκοπευτικό πετούσε αρκετά «προκλητικά» κοντά στην Κριμαία και στις εμπόλεμες ζώνες. Επισήμως, δεν έχει διευκρινιστεί εάν συνοδευόταν από βρετανικά μαχητικά και, άρα, εάν υπήρξε αερομαχία με τα ρωσικά που έσπευσαν.

Να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους πτήσεις γίνονται σε καθημερινή βάση από ιπτάμενα μέσα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Συνήθως χρησιμοποιούνται αμερικανικά αεροσκάφη από την Ελλάδα (Σούδα), την Ιταλία (drones), και άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς και τη Βρετανία.

Ουσιαστικά πρόκειται για κατασκοπευτικές πτήσεις, ηλεκτρονικού πολέμου, συγκέντρωσης πληροφοριών για τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις, δυνάμεις και οπλισμό, βάσει των οποίων σχεδιάζονται οι προωθήσεις ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο μέτωπο της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα, αυτά τα ιπτάμενα μέσα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Τώρα, μετά το «θερμό» περιστατικό της 29ης Σεπτεμβρίου, η βρετανική πλευρά διοχετεύει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τα βρετανικά Boeing RC-135W που θα πετούν στη Μαύρη Θάλασσα, θα συνοδεύονται οπωσδήποτε από βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη. Βέβαια, βρετανικά μαχητικά έχουν κάνει επανειλημμένως την εμφάνισή τους στην Α.Ευρώπη.

Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες κατεγράφησαν δύο βρετανικά Eurofighter που συνόδευαν ένα  RC-135W το οποίο είχε απογειωθεί από τη Βρετανία και πετούσε στη Μαύρη Θάλασσα. Τα μαχητικά είχαν απογειωθεί από το Ακρωτήρι, στην Κύπρο, και έκαναν εναέριο ανεφοδιασμό πάνω από την ανατολική ακτή της Ρουμανίας. Το βρετανικό ιπτάμενο τάνκερ, Airbus KC.2, επίσης είχε απογειωθεί από την Κύπρο.

Όλα αυτά δείχνουν ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος εμπλέκονται, εμμέσως πλην σαφέστατα, στον πόλεμο στην Ουκρανία. Βέβαια, η περίπτωση της Κύπρου είναι αισθητά διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας, δεδομένου ότι η βρετανική βάση στο Ακρωτήρι είναι ουσιαστικά «ανεξάρτητο κράτος» μέσα στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, οι Βρετανοί είναι ανεξέλεγκτοι, και δε δίνουν λογαριασμό στη Λευκωσία.

Το στάτους της βάσης επανειλημμένως έχει τεθεί από τη Λευκωσία, ακόμα και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Οι Βρετανοί κάνουν τα πάντα, ακόμα και με εκβιασμούς και κλείσιμο του ματιού στην Τουρκία και τα κατεχόμενα, προκειμένου να μην αλλάξει αυτό το καθεστώς.

Να σημειωθεί, πάντως, πως βρετανικά μαχητικά επανειλημμένως έχουν καταγραφεί να απογειώνονται από την Κύπρο και μέσω της Τουρκίας να κατευθύνονται προς την Ανατολική Ευρώπη. Κάτι που κάνει εμφανή και την εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο, ανεξαρτήτως αν φροντίζει να το παίζει σε διπλό ταμπλό. Και με τη Δύση και με τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .