Τρίτη, Οκτωβρίου 11

Είναι, άραγε, τα κουνέλια «εύκολα ζώα» ως κατοικίδια

Είναι, άραγε, τα κουνέλια «εύκολα ζώα» ως κατοικίδια;

Για τους περισσότερους από εμάς θεωρείται το γλυκύτερο πλασματάκι του ζωικού βασιλείου.

Τα εμβληματικά αυτάκια του, τα ποδαράκια που το βοηθούν να χοροπηδάει συνέχεια και η μικρή υγρή μυτούλα που συσπάται συνέχεια θέλοντας να αιχμαλωτίσει όλες τις μυρωδιές που μπορεί να συλλέξει, μας κάνουν να ονειρευόμαστε τη στιγμή που θα το εντάξουμε στα μέλη της οικογενείας μας.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα κουνέλια ως ιδανικά κατοικίδια για αρχάριους, δηλαδή για αυτούς που σκοπεύουν να αποκτήσουν ένα pet για πρώτη φορά.

Δεν έχει σημασία αν αυτοί θα είναι μικρά παιδιά ή μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Όμως, η φροντίδα ενός κουνελιού δεν είναι πολύ απλή υπόθεση και σίγουρα όχι λιγότερη από την αντίστοιχη που θα δείχναμε σε έναν σκύλο ή μία γάτα.

Μάλιστα, κάποιες φορές οι ανάγκες του γοητευτικού αυτού λαγόμορφου είναι πιο απαιτητικές από εκείνες των 2 παραπάνω δημοφιλών κατοικίδιων, κυρίως λόγω συγκεκριμένων αναγκών τους που είναι σχετικά άγνωστες.

Όσοι, όμως θέλουν να αφιερώσουν χρόνο και πόρους σε αυτό το πανέμορφο τριχωτό πλασματάκι θα αποζημιωθούν από την αγάπη και τη συντροφικότητα του.

 

Τα κουνέλια είναι ευαίσθητα ζώα

Υπάρχει ένας μύθος που τα περιβάλλει, ότι αυτά τα κατοικίδια ταιριάζουν μόνο σε παιδιά.

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά ίσως μάθουν να τα μεταχειρίζονται ευγενικά, ενώ αντιθέτως τα μικρότερα μπορεί ακόμα και να βλάψουν το εύθραυστο αυτό ζωάκι.

Η Sara Ochoa, κτηνίατρος μικρών ζώων, αναφέρει:

«Τα κουνέλια δεν είναι ανθεκτικά και σκληραγωγημένα ζώα. Μπορεί να αρρωστήσουν εύκολα, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ ευαίσθητα.

Δεν θα τα πρότεινα ποτέ σε οικογένειες με παιδιά κάτω των 7 ετών , διότι τα οστά τους είναι τόσο εύθραυστα που, αν κάποιο μικρό παιδί το μεταχειριστεί άγαρμπα, μπορεί άνετα να τα σπάσει.» Αν κάποιο κουνέλι φοβηθεί ή παλέψει να απελευθερωθεί από το κράτημα ενός μικρού παιδιού, οι μύες των πίσω ποδιών θα πιέσουν δυνατά τον σκελετό του, οδηγώντας σε ένα καταστροφικό αποτέλεσμα όπως μία σπασμένη σπονδυλική στήλη.

Ο σωστός τρόπος για να σηκώσεις ένα κουνέλι, είναι να βάλεις το ένα χέρι σου κάτω από το μπροστινό μέρος του σώματός του και το άλλο κάτω από το πίσω μέρος του, ώστε να το φέρεις απαλά κοντά στο στήθος σου για αντιστήριξη.

Παρεπιπτόντως, μερικά κουνέλια δεν αγαπούν καθόλου το σήκωμα, για αυτό ποτέ μην το αφήσεις να αιωρείται στον αέρα.

Επίσης, αγχώνονται πολύ εύκολα σε τέτοιο βαθμό που μπορεί ακόμα και να πεθάνουν από τον φόβο τους ή να πάθουν καρδιακή προσβολή.

Τα οικόσιτα κουνέλια είναι ευεπηρέαστα από τις ακραίες θερμοκρασίες - είτε πολύ ζέστη είτε πολύ κρύο - για αυτό και απολαμβάνουν να ζουν σε συνθήκες θερμοκρασίας σπιτιού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι, αν τους φορέσεις το ειδικό στηθόλουρο για τρωκτικά, δε θα απολαύσουν μία βόλτα έξω στο καθαρό γρασίδι κάτω από τον λαμπερό ήλιο.

Έτσι θα ενισχυθεί το επίπεδο της βιταμίνης D που είναι ζωτικής σημασίας για τα οικόσιτα κουνέλια που δεν γεύονται τις φωτεινές ακτίνες του ήλιου πολύ συχνά.

Η βιταμίνη D βοηθά στην πρόληψη οδοντικών ασθενειών, καρδιακών προβλημάτων και στην ενίσχυση του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Τα κουνέλια απαιτούν ειδική φροντίδα

Η προσθήκη ενός κουνελιού στα μέλη της οικογενείας σου είναι τελείως διαφορετική διαδικασία από την απόκτηση ενός σκύλου.

Ενώ και στα 2 ζώα αρέσει το σκάψιμο στον κήπο, εντούτοις το κουνέλι δεν πρέπει να το κάνεις μπάνιο τόσο συχνά όσο τον σκύλο.

«Τα βρεγμένα κουνέλια μπορεί εύκολα να κρυώσουν, να πάθουν πνευμονία, να εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα, υποθερμία και άλλες απειλητικές καταστάσεις για τη ζωή τους. Επιπλέον, είναι μία αγχωτική δραστηριότητα που ίσως προκαλέσει βλάβη στη σπονδυλική τους στήλη και κατάρρευση.

Μία βρεγμένη πετσέτα θα αρκούσε για να καθαριστεί η γούνα τους» λέει η Claudin Sievert, κτηνίατρος μικρών ζώων.

Άλλος ένας μύθος είναι ότι τα κουνέλια μπορούν να μένουν όλη την ημέρα μέσα στο κλουβί τους.

Το φιλαράκι σου χρειάζεται χώρο στο περιβάλλον που του έχεις ετοιμάσει να ζει - ένα κλουβί χωρίς συρμάτινο πάτωμα ή χαρτονένιο κουτί για να κρύβεται μέσα σε αυτό -, καθώς επίσης χρόνο περιπλάνησης έξω από το κλουβί για κάποιες ώρες ημερησίως.

Η περιοχή που θα κινείται πρέπει να είναι προστατευμένη από υλικά που μπορεί να καταστρέψει, όπως ηλεκτρικά καλώδια ή κορδόνια και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα.

Το φαγητό που θα προσφέρεις στον κολλητό σου είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία και τη μακροζωία του.

Η φυσική τους διατροφή περιλαμβάνει διάφορες ποικιλίες γρασιδιού, βότανα και πράσινα φύλλα, συστατικά που είναι πολύ δύσκολο να προσφέρονται σε ένα οικόσιτο κουνέλι καθημερινά.

Για αυτό προτείνεται ο συνδυασμός αποξηραμένου χόρτου, φρούτων και ανάμεικτων σπόρων και πλήρης διατροφή σε μορφή pellets.

Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ κουνελιών και γάτων τουλάχιστον ως προς τη χρήση της τουαλέτας.

Η κτηνίατρος Ochoa, λέει:

«Στα κουνέλια αρέσει να κρατούν καθαρό τον χώρο που ζουν και συνήθως κάνουν τις ανάγκες τους σε μία ή δύο γωνίες του κλουβιού τους.

Το ευκολότερο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις ένα δοχείο άμμου σε κάποια από αυτές  τις γωνίες και αμέσως θα μάθει να το χρησιμοποιεί.» Περιποιούνται τον εαυτό τους τόσο σχολαστικά όσο και οι γάτες , χρειάζονται συχνό κόψιμο των νυχιών τους και ένα εβδομαδιαίο καλό βούρτσισμα για τις μακρύτριχες ράτσες.

 

Τους αρέσει να έχουν κάποιο σύντροφο

Ευχαριστιούνται την παρέα με τους ομόφυλούς τους , αλλά ποτέ δεν πρέπει να αποκτήσεις ένα ζευγάρι του ιδίου φύλου ή θα στειρώσεις και τα δύο, αν πρόκειται για ζευγάρι, για να μην έχεις ανεπιθύμητες ορμονικές εκρήξεις επιθετικότητας.

Είναι πρωταθλητές στο ζευγάρωμα με την δυνατότητα δημιουργίας ως και 12 γεννήσεων τον χρόνο.

Η Amanda Whilliams, αρχικτηνίατρος στην κλινική «Furry friends adoption clinic» στη Φλόριδα των ΗΠΑ, αναφέρει:

«Τα κουνέλια αναπαράγονται με τρελούς ρυθμούς. Ο μέσος όρος τους φθάνει στη σεξουαλική ωριμότητα από τον 3ο ως και τον 8ο μήνα της ζωής τους.

Επειδή δεν διαθέτουν κύκλο γονιμότητας μπορούν να ζευγαρώνουν όλη την ώρα.» Η επαφή μεταξύ άγνωστων  κουνελιών πρέπει να γίνει σταδιακά, για να έχουν αρκετό χρόνο να γνωριστούν και να ενωθούν ψυχικά, πριν συγκατοικήσουν.

Πρέπει να έχεις προνοήσει στο νέο τους περιβάλλον να έχει το καθένα αρκετό ελεύθερο χώρο, για να κινηθεί.

Όπως και άλλα ζώα, τα κουνέλια έχουν ευθύ χαρακτήρα και άλλα δείχνουν αμέσως την εξωστρέφειά τους, ενώ άλλα κάθονται μαζεμένα και επιφυλακτικά.

Η κτηνίατρος Sievert αναφέρει ότι η αναπαραγωγή ίσως επηρεάσει τον χαρακτήρα ενός κουνελιού, με τα πιο μεγαλόσωμα και ειδικά τα αρσενικά να είναι πιο χαλαρά και άνετα.

Χρειάζονται, όπως όλα τα pet, συχνή κτηνιατρική φροντίδα ,αλλά από εξειδικευμένους σε μικρόσωμα κατοικίδια κτηνιάτρους, διότι δεν κάνουν όλοι για όλα.

Αν έχεις άλλα κατοικίδια σπίτι, όπως σκύλο ή γάτα ή ferret, πρόσεξε να μην αφήσεις το φιλαράκι σου μόνο μαζί τους, διότι ίσως αποτελέσει υποψήφιο θήραμα για κάποιο από τα παραπάνω ζώα.

 

Επίλογος

Υπάρχει, άραγε κάποια αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και αξιαγάπητο πλασματάκι;

Στις ΗΠΑ κατέχει την 3η θέση δημοφιλίας πίσω από τον σκύλο και τη γάτα και διαρκώς ανεβαίνει η φήμη του.

Προσφέρεται για απογευματινές αγκαλιές στον καναπέ του σπιτιού σου μιας και είναι ζώο που δραστηριοποιείται κυρίως στο λυκόφως, δηλαδή την αυγή και τη δύση του ηλίου.

Αντιθέτως με τον Bugs Bunny που μασάει συνεχώς ένα καρότο, καλό θα ήταν να αποφύγεις τη συχνή προσφορά αυτής της λιχουδιάς λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυσική ζάχαρη.

 https://petfan.gr/blog/einai-arage-ta-kounelia-eukola-zwa-ws-katoikidia-b87.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .