Τρίτη, Οκτωβρίου 25

«Βόμβα» σκανδάλου στη Νέα Δημοκρατία

ΔΙΕΓΡΑΦΗ ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ – ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΩΝ ΕΛΤΑ

«Βόμβα» σκανδάλου στη Νέα Δημοκρατία

Τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιεσμένος από τις επιπτώσεις του σκανδάλου στο οποίο είναι αναμεμειγμένος ο βουλευτής Γρεβενών τη Νέας Δημοκρατίας τον διέγραψε αργά το μεσημέρι της Τρίτης (25/10).

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο Ανδρέας Πάτσης είναι υπόλογος σε δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά τη σκανδαλώδη εξαγορά κόκκινων δανείων σε πολύ χαμηλή τιμή και αφετέρου το γεγονός ότι το «πόθεν έσχες» του δεν δικαιολογεί το ποσό των 4,3 εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία εξαγόρασε

αυτά τα κόκκινα δάνεια συνολικής αξίας 66 εκατομμυρίων. Ωστόσο, φαίνεται πως η υπόθεση αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αφού φέρεται να εμπλέκεται και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος με ανάθεση μέσω ΕΛΤΑ έδωσε 1 εκατομμύριο ευρώ στον βουλευτή της ΝΔ.

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη, ενώ ήδη υπέβαλλε την παραίτηση του για λόγους ευθιξίας ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Νωρίτερα, ο βουλευτής Γρεβενών, ο οποίος δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα του, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μπουγά. Αυτές δεν κρίθηκαν πειστικές και λίγη ώρα αργότερα ήρθε η ανακοίνωση για την διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την ΚΟ του κόμματος.  «Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ» ανακοίνωση το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Πάτση, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά την αποπομπή και του Κυριάκου Πιερρακάκη για τις απευθείας αναθέσεις ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για νομικές υπηρεσίες στον βουλευτή μέσω των ΕΛΤΑ:

«Ο κ. Πάτσης όχι μόνο πλουτίζει από κόκκινα δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους έναντι 4,3 εκατ. ευρώ, που δεν μπορεί να δικαιολογήσει από το πόθεν έσχες του, αλλά εμφανίζεται να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τον κ. Πιερρακάκη μέσω ΕΛΤΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές. Το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα από τους «άριστους» του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο. Η αποπομπή των κ. Πιερρακάκη και Πάτση είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει. Μετά, περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί καλύπτει τόσες μέρες το πλιάτσικο των εκλεκτών του» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νάσος Ηλιόπουλος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά επίσης να συγκληθεί η Επιτροπή Πόθεν Έσχες για να ελέγξει τον  διαγραφέντα βουλευτή Γρεβενών «μετά τις αποκαλύψεις για τις παράνομες και ανήθικες πρακτικές του», όπως αναφέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3213/2003 σύμφωνα με το οποίο «στους βουλευτές … απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα». Αναφέρεται επίσης στην παρ. 2 του ως άνω άρθρου του ιδίου Νόμου με βάση την οποία «η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

Η ανακοίνωση των ΕΛΤΑ 

Την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, στο διευθύνοντα συμβούλο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε., Γρηγόρη Δημητριάδη, μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για αμοιβές που έδωσαν τα ΕΛΤΑ στον βουλευτή Ανδρέα Πάτση.

Με αφορμή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, περί αμοιβών τις οποίες έδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προς τον βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση για νομικές υπηρεσίες, τα ΕΛΤΑ διευκρινίζουν σε ανακοίνωσή τους τα εξής:

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την διεθνή Νομική Εταιρεία DLA Piper UK LLP, για την εκπροσώπησή τους στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα στην Κομισιόν και την DG Comp.

Η συνεργασία με τον Διεθνή Νομικό Οίκο ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στα παραπάνω θέματα κατέστη αναγκαία λόγω της ανάγκης συστηματικής υποστήριξης των ΕΛΤΑ σε εξειδικευμένα θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ανταγωνισμού, Καθολικών Υπηρεσιών κλπ. τα οποία προέκυψαν από την έναρξη υλοποίησης των δράσεων μετασχηματισμού της Εταιρείας το 2021.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες για τις οποίες κατέστη αναγκαία η σύμβαση, αφορούν:

Τη νομική εκπροσώπηση και υποστήριξη για ζητήματα ευρωπαϊκού δικαίου, δικαίου ανταγωνισμού, δικαίου κρατικών ενισχύσεων, αναφορικά με διαδικασίες ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιων ανεξάρτητων και άλλων διοικητικών Ευρωπαϊκών αρχών ή/και των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά:

-Τον πλήρη χειρισμό της υπόθεσης SA.57982 για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρου αποζημίωσης για ζημία που προκλήθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

-Τον πλήρη χειρισμό της υπόθεσης SA.57538 ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή / και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων αναφορικά με καταγγελία σχετικά με τυχόν κρατική ενίσχυση υπέρ των ΕΛΤΑ.

-Τον πλήρη χειρισμό της υπόθεσης SA.56616 για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρου αποζημίωσης για την παροχή καθολικής υπηρεσίας και οποιαδήποτε επακόλουθη συναφή διαδικασία.

-Την παροχή νομικών υπηρεσιών για κάθε συναφές θέμα που αφορά τα ανωτέρω.

 Η χρονική διάρκεια της Σύμβασης είναι αορίστου χρόνου, τιμολογείται μηνιαίως και σε κάθε περίπτωση μέχρις ολοκληρώσεως των υποθέσεων που αφορούν οι παραπάνω υπηρεσίες.

Η τιμολόγηση των υπηρεσιών, γίνεται με βάση τους επίσημους τιμοκαταλόγους της DLA Piper. Τα δε ποσά των τιμολογίων αποστέλλονται προς πληρωμή από την έδρα της εταιρείας και τις οικονομικές της υπηρεσίες, προς τις οποίες γίνεται και η πληρωμή. Σημειώνεται, δε, ότι όλες οι αποφάσεις πληρωμών, έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια», στο πλαίσιο του ν. 3861/2010 και του ν. 4727/2020

«Κατά συνέπεια δεν τίθεται ζήτημα αυτοτελών αμοιβών των Ελληνικών Tαχυδρομείων προς τον κ. Πάτση, νόμιμο αντιπρόσωπο της DLA Piper στην Ελλάδα. Η όποια δική του αμοιβή προσδιορίζεται από το πλαίσιο και τους όρους συνεργασίας του με την Νομική Εταιρεία, καταβάλλεται από αυτήν, και βέβαια όχι από τον εκάστοτε πελάτη της» επισημαίνεται στην ανακοίνωση των ΕΛΤΑ.

Παρ' όλα αυτά, καταλήγει η ανακοίνωση, για λόγους προσωπικής ευθιξίας, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του στο Διευθύνοντα Συμβούλο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε.,  Γρηγόρη Δημητριάδη. 

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ 

«Καμιά διαγραφή δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της, όχι μόνο γιατί ήταν προφανώς γνωστή στο κόμμα της ΝΔ η δραστηριότητα του βουλευτή της, αλλά κυρίως γιατί αυτή η δραστηριότητα είναι προϊόν μιας εγκληματικής πολιτικής που έχει νομιμοποιήσει την κερδοσκοπία και τους πλειστηριασμούς σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επαγγελματιών, για την οποία και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, έχουν "λερωμένη τη φωλιά τους"» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την ΚΟ της ΝΔ.

 https://www.zougla.gr/politiki/article/vomva-skandalou-sti-nea-dimokratia

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .