Τετάρτη, Οκτωβρίου 12

Οι ουρολοιμώξεις στις γυναίκες: Συμπτώματα, πρόληψη, αντιμετώπιση

Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες στις γυναίκες

Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες από ουρολοιμώξεις. Για λόγους που οφείλονται στην ανατομία της γυναίκας, τα βακτήρια μπορούν να προσβάλλουν πιο εύκολα το ουροποιητικό σύστημα παρά στους άνδρες.

Επειδή η ουρήθρα στις γυναίκες έχει μικρότερο μήκος από ότι στους άντρες, τα μικρόβια καταφέρνουν να φτάνουν πιο εύκολα στην ουροδόχο κύστη. Επίσης βρίσκεται πιο κοντά στην πρωκτική περιοχή παρά στους άντρες. Έτσι τα βακτήρια μπορούν ευκολότερα να μολύνουν την ουρήθρα, να προκαλέσουν κυστίτιδα ή πυελονεφρίτιδα.

Κατά τη συνουσία, παθογόνα βακτήρια είναι δυνατόν να μεταφερθούν στην ουρήθρα της γυναίκας. Η χρήση διαφράγματος για αντισυλληπτικούς λόγους έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για ουρολοίμωξη.

Το μη τακτικό άδειασμα της ουροδόχου κύστης, δημιουργεί προϋποθέσεις για ουρολοίμωξη. Τα ούρα που παραμένουν για περισσότερο χρόνο στην ουροδόχο κύστη, μολύνονται από βακτήρια ευκολότερα.

Τα βακτήρια μπορούν να προσβάλουν οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος της γυναίκας: Την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και τους νεφρούς.

Οι συχνότερες ουρολοιμώξεις στις γυναίκες είναι οι κυστίτιδες.

Τα κυριότερα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι:

  1. Αίσθημα καψίματος ή πόνου κατά την ούρηση
     
  2. Συχνοουρία
     
  3. Ο ασθενής νιώθει ότι θέλει να ουρήσει αλλά δεν μπορεί
     
  4. Απώλεια ούρων
     
  5. Τα ούρα μυρίζουν άσχημα
     
  6. Το χρώμα των ούρων δεν είναι φυσιολογικό. Μπορεί να είναι θολό ή πολύ σκούρου χρώματος. Ακόμη είναι δυνατόν στα ούρα να περιέχεται αίμα
     
  7. Πυρετός
     
  8. Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης
     
  9. Αναγούλες, εμετοί.

Υπάρχουν μέτρα πρόληψης που είναι αποτελεσματικά εναντίον των ουρολοιμώξεων. Οι γυναίκες που προσβάλλονται συχνά από ουρολοιμώξεις, πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα μέτρα πρόληψης.

Τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης κατά των ουρολοιμώξεων είναι:

  1. Νερό: Οι γυναίκες πρέπει να πίνουν άφθονο νερό. Το νερό βοηθά στο να αποβάλλονται τα βακτήρια από το ουροποιητικό σύστημα
     
  2. Χυμός μούρων: Ο χυμός μούρων βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων λόγω αντιμικροβιακής δράσης. Οι ασθενείς που παίρνουν το φάρμακο βαρφαρίνη (warfarin), πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους ότι καταναλώνουν χυμό μούρων διότι πιθανόν να υπάρχουν αλληλεπιδράσεις που καθιστούν αναγκαία την προσαρμογή των δόσεων του φαρμάκου
     
  3. Ούρηση: Οι γυναίκες πρέπει να ουρούν συχνά για να αδειάζουν την ουροδόχο κύστη τους και να μην κατακρατούν τα ούρα τους
     
  4. Σκούπισμα: Κατά γενικό κανόνα οι γυναίκες πρέπει να σκουπίζονται από τα μπροστά προς τα πίσω. Αυτό είναι ακόμη σημαντικότερο μετά την αφόδευση
     
  5. Σεξ: Μετά από συνουσία ή άλλες σεξουαλικές πράξεις, οι γυναίκες είναι καλό να ουρούν. Με τον τρόπο αυτό διώχνουν βακτήρια που πιθανόν να έχουν σπρωχθεί και εισβάλει στην ουρήθρα τους. Η χρήση λιπαντικής κρέμας, ιδιαίτερα εάν υπάρχει ξηρότητα, βοηθά
     
  6. Διάφραγμα: Γυναίκες που χρησιμοποιούν διάφραγμα για αντισυλληπτικούς λόγους, εάν παρουσιάζουν συχνά ουρολοιμώξεις, είναι καλό να συζητήσουν με το γιατρό τους εναλλακτικές λύσεις.

Οι ουρολοιμώξεις στις γυναίκες εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να είναι οδυνηρές, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή διότι μπορεί να προσβάλλουν τους νεφρούς. Σε περίπτωση πυελονεφρίτιδας χρειάζεται αντιβίωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης μπορεί να επιβάλλεται και ενδοφλέβια αντιβίωση.

Όταν μια γυναίκα υποψιάζεται ότι οι ενοχλήσεις που έχει, σχετίζονται με ουρολοίμωξη, πρέπει άμεσα να συμβουλεύεται το γιατρό της. Το ιστορικό, η κλινική εξέταση και οι αναλύσεις ούρων με καλλιέργειες, επιτρέπουν τη διάγνωση.

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά και συνήθως μετά από μία έως δύο μέρες, τα συμπτώματα υποχωρούν.

Σε περιπτώσεις που οι ουρολοιμώξεις επαναλαμβάνονται συχνά, μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά αντιβίωση για μερικούς μήνες ή περισσότερο.

Επίσης σε γυναίκες που παρουσιάζουν συχνότερα ουρολοιμώξεις μετά από το σεξ, ο γιατρός πιθανόν να αποφασίσει να συστήσει τη χορήγηση μιας δόσης αντιβιοτικού μετά από τη συνουσία για σκοπούς πρόληψης.

Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι οι ουρολοιμώξεις απαιτούν άμεση, ορθή αντιμετώπιση. Εάν αφεθούν να εξελιχθούν, μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στο ουροποιητικό σύστημα. Σπανιότερα οι επιπλοκές τους μπορούν να θέσουν τη ζωή σε κίνδυνο.

Στις γυναίκες, λόγω του ότι είναι περισσότερο ευπαθείς στις ουρολοιμώξεις, τα μέτρα πρόληψης είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

 www.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .