Τρίτη, Οκτωβρίου 25

Φάρμακα που πρέπει να παίρνετε με άδειο στομάχι

Φάρμακα που πρέπει να παίρνετε με άδειο στομάχι   

Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας

Είναι λάθος να πιστεύυμε ότι τα όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα πρέπει να λαμβάνονται μαζί με τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, «Συνιστάται η λήψη βιταμίνης D με ένα λιπαρό γεύμα για καλύτερη απορρόφηση», λέει στο eatthis.com, η Nancy Salman, φαρμακοποιός με 15 χρόνια εμπειρίας. Επιπλέον, «Είναι καλύτερο να λαμβάνετε συμπληρώματα μαγνησίου με ένα γεύμα για να μειώσετε τις στομαχικές διαταραχές και τη διάρροια», εξηγεί η Δρ Σάλμαν.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά φάρμακα που πρέπει να λαμβάνετε με άδειο στομάχι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όπως πάντα, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για ιατρική συμβουλή.

Γιατί συνιστάται η λήψη ορισμένων φαρμάκωνμε άδειο στομάχι 

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας, “ορισμένα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται “πριν από το φαγητό” ή “με άδειο στομάχι”. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα και ορισμένα ποτά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο δράσης αυτών των φαρμάκων. Για παράδειγμα, η λήψη ορισμένων φαρμάκων ταυτόχρονα, μπορεί να εμποδίσει το στομάχι και τα έντερα σας να απορροφήσουν το φάρμακο, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό. Εναλλακτικά, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το φάρμακό σας, είτε αυξάνοντας είτε μειώνοντας την ποσότητα του στο αίμα σας σε δυνητικά επικίνδυνα επίπεδα ή πολύ χαμηλά για να είναι αποτελεσματική.

Αντιβιοτικά

Η κλινική σύμβουλος HaVy Ngo-Hamilton, Pharm.D, BuzzRx λέει στο eatthis.com: «Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να εμποδίσει το σώμα να απορροφήσει ορισμένα αντιβιοτικά».

Σίδηρο

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, «ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται με άδειο στομάχι, με νερό ή χυμό φρούτων (ενήλικες: γεμάτο ποτήρι, παιδιά: ½ ποτήρι), περίπου 1 ώρα πριν ή 2 ώρες μετά τα γεύματα. Ωστόσο, για να μειωθεί η πιθανότητα στομαχικών διαταραχών, ο σίδηρος μπορεί να λαμβάνεται με το φαγητό ή αμέσως μετά τα γεύματα.”

Στατίνες

Η Δρ Ngo-Hamilton δηλώνει, “Συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα επιτρέποντας σε μεγαλύτερο μέρος του φαρμάκου να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να σας θέσουν σε κίνδυνο. Ένα παράδειγμα είναι ο χυμός γκρέιπφρουτ, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απορρόφηση φάρμακα όπως ορισμένες στατίνες που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.

Φάρμακα θυρεοειδούς

Σύμφωνα με την Δρ Ngo-Hamilton, “Φάρμακα όπως η λεβοθυροξίνη και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, όπως η αλενδρονάτη  και η ιβανδρονάτη  πρέπει να λαμβάνονται χωρίς τροφή. Η τροφή μπορεί να μειώσει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων, κάνοντας το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό».healthstories.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .