Τετάρτη, Οκτωβρίου 12

Ουρολοιμώξεις, ουρηθρίτιδα, κυστίτιδα, πυελονεφρίτιδα: Συμπτώματα και πρόληψη

Οι ουρολοιμώξεις, η ουρηθρίτιδα, η κυστίτιδα και η πυελονεφρίτιδα μπορεί να βλάπτουν ανεπανόρθωτα τη νεφρική λειτουργία.

Οι ουρολοιμώξεις, η ουρηθρίτιδα, η κυστίτιδα και η πυελονεφρίτιδα, τί είναι; Γιατί συμβαίνουν και ποια η πρόληψη;

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων; Τι πρέπει πάντα θυμάστε για τις ουρολοιμώξεις και για την προστασία των νεφρών σας;

Στα παιδιά ποιοι είναι οι κίνδυνοι των ουρολοιμώξεων; Τι πρέπει να γίνεται σε παιδιά με επαναλαμβανόμενες μολύνσεις στο ουροποιητικό τους σύστημα;

Εάν μια ουρολοίμωξη  εξελιχθεί χωρίς κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες του ουροποιητικού συστήματος με νεφρική ανεπάρκεια και, ενδεχομένως, επιπλοκές που να θέτουν τη ζωή σε κίνδυνο.

Η κανονική λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι ανατομικοί λόγω ανωμαλίας της κατασκευής του συστήματος ή μπορεί να είναι μια ασθένεια. Για παράδειγμα μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή η οποία μπορεί να διακόψει την κανονική λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Τα είδη των ουρολοιμώξεων

Οι ουρολοιμώξεις μπορούν να προσβάλουν βασικά οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος. Οι συχνότερες μορφές ουρολοιμώξεων είναι οι ακόλουθες:

  1. Ουρηθρίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή της ουρήθρας. Η ουρήθρα είναι το όργανο, που μοιάζει με ένα σωληνάριο το οποίο επιτρέπει την έξοδο των ούρων από την ουροδόχο κύστη προς τα έξω

  2. Κυστίτιδα, είναι η λοίμωξη με φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Η ουροδόχος κύστης είναι το όργανο στο οποίο καταλήγουν τα ούρα περνώντας δια μέσου των ουρητήρων προερχόμενα από τις πυέλους των νεφρών

  3. Πυελονεφρίτιδα, είναι μια σοβαρότερη λοίμωξη η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του άνω ουροποιητικού συστήματος το οποίο περιλαμβάνει τους δύο ουρητήρες (οι οποίοι ενώνουν τους δύο νεφρούς με την ουροδόχο κύστη) και τους νεφρούς με τις πυέλους τους. Οι πύελοι είναι οι δύο τελικές έξοδοι, μία στον κάθε νεφρό, στις οποίες συλλέγονται τα ούρα μέσα στους νεφρούς και οι οποίες ενώνονται και συνεχίζονται με τους ουρητήρες απ' όπου διέρχονται τα ούρα κατευθυνόμενα προς την ουροδόχο κύστη.

Σημεία και συμπτώματα των ουρολοιμώξεων

Τα συχνότερα σημεία των ουρολοιμώξεων είναι τα ακόλουθα:

  1. Ο ασθενής νιώθει συχνά την ανάγκη για να ουρήσει έστω και εάν οι ποσότητες που αποβάλλονται είναι μικρές κάθε φορά

  2. Αίσθημα πόνου ή καψίματος κατά τη διάρκεια της διούρησης

  3. Παρουσία εκκρίσεων χρώματος πρασινωπού, κιτρινωπού ή άσπρου στα γεννητικά όργανα η ακόμη αίσθημα φαγούρας

  4. Πόνος στην πλάτη, ιδιαίτερα στα σημεία λίγο πιο πάνω από τη μέση

  5. Πόνος στο πλευρό ή στη βουβωνική χώρα

  6. Πυρετός, ρίγος, ναυτία και εμετοί

  7. Αίμα ή πύο μέσα στα ούρα.

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να θυμούνται πάντοτε τα ακόλουθα:

  1. Εάν έχετε κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα πρέπει να δείτε αμέσως το γιατρό σας. Μπορεί να πάσχετε από πυελονεφρίτιδα ή άλλο σοβαρό πρόβλημα

  2. Εάν έχετε συμπτώματα από τα πιο πάνω πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας διότι μπορεί να έχετε ουρολοίμωξη ή ακόμη ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Σε περίπτωση που ο γιατρός διαγνώσει σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τότε θα πρέπει να ενημερώσετε τον ή τους ερωτικούς σας συντρόφους για να δοθεί και σ' αυτούς η κατάλληλη θεραπεία

  3. Εάν σας δοθεί θεραπεία για ουρολοίμωξη, είναι σημαντικό να πάρετε όλη τη θεραπεία που σας έχει δοθεί, έστω και εάν νιώθετε καλύτερα ή τα συμπτώματα έχουν εξαφανιστεί. Εάν διακόψετε νωρίτερα η λοίμωξη μπορεί να μη έχει αποθεραπευτεί πλήρως και να υποτροπιάσει.

Πρόληψη των ουρολοιμώξεων

Η πρόληψη των ουρολοιμώξεων είναι σημαντική, είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και μπορεί να μας προστατέψει από πολλές αχρείαστες περιπέτειες. Τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης είναι τα ακόλουθα:

  1. Πίνετε άφθονα υγρά, τουλάχιστο 8 έως 10 ποτήρια την ημέρα. Πρέπει να πίνετε ακόμη περισσότερο εάν βρίσκεστε σε θερμό περιβάλλον ή εάν είστε σωματικά δραστήριοι

  2. Πρέπει να κενώνετε συχνά την ουροδόχο κύστη σας

  3. Πρέπει να πλένετε συχνά τα γεννητικά σας όργανα ειδικότερα πριν και μετά από τις σεξουαλικές δραστηριότητες

  4. Είναι καλό να ουρείτε μετά από τη σεξουαλική επαφή

  5. Να παίρνετε προφυλακτικά μέτρα κατά την διάρκεια των σεξουαλικών επαφών

  6. Οι γυναίκες πρέπει να σκουπίζονται από τα εμπρός προς τα πίσω μετά από τις κενώσεις

  7. Οι γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόντα υγιεινής που δεν περιέχουν αποσμητικά.

Ουρολοιμώξεις στα παιδιά

Οι ουρολοιμώξεις στα παιδιά έχουν ιδιαίτερη σημασία διότι μπορούν να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο και να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στο ουροποιητικό τους σύστημα.

Γι' αυτούς τους λόγους πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα αυτό στα παιδιά.

Τα σημεία και συμπτώματα στα παιδιά είναι πιο δύσκολο ν' αναγνωριστούν και σίγουρα παίζει ρόλο η ηλικία του παιδιού για την ανίχνευσή τους.

Στα μεγάλα παιδιά, που μπορούν να εκφραστούν, τα συμπτώματα είναι ανάλογα με αυτά των ενηλίκων.

Στα μικρότερα παιδιά όμως και ακόμη περισσότερο σε βρέφη και νεογνά η διάγνωση είναι πιο δύσκολη.

Τα παιδιά αυτά μπορεί να παρουσιάσουν πυρετό, ρίγος, εμετούς, ναυτίες, ανησυχία, παρατεταμένο κλάμα, ανορεξία, ανεπαρκή ανάπτυξη βάρους και ύψους, πόνο στην κοιλιά, πόνο στην πλάτη ή στη λεκάνη και να παραπονεθούν ανάλογα με την ηλικία για πόνο κατά τη διούρηση.

Παιδιά τα οποία παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις θα πρέπει να υποβάλλονται σε ελέγχους (ακτινογραφίες, ενδοφλέβια πυελογραφία, εξέταση με υπερήχους).

Στα παιδιά, με επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, χρειάζεται να εξακριβωθεί, εάν υπάρχουν ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιητικού τους συστήματος, που βοηθούν τα μικρόβια να τα μολύνουν.

 www.medlook.net

  • S8-SampleBelowArticle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .