Τρίτη, Οκτωβρίου 4

Η ενδυνάμωση αυτής της μυϊκής ομάδας θα σας χαρίσει μακροζωία

1643643236052-344773181-dunami-lavis

Η άρση βαρών αλλά και οι ασκήσεις με τη χρήση του σωματικού σας βάρους, μπορούν να σας δώσουν μια ευεξία και δύναμη που σίγουρα βοηθούν στη γενικότερη φυσική σας κατάσταση, υπάρχει όμως ένας απλούστερος τρόπος για να έχετε μια εικόνα της γενικής φυσικής σας κατάστασης: η δύναμη της λαβής.

Η δύναμη λαβής έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους επιστήμονες σε κλινικές δοκιμές και αποτελεί έναν εύκολο, γρήγορο και φθηνό τρόπο υπολογισμού της μυϊκής δύναμης. Συνήθως μετριέται από ένα μηχάνημα που ονομάζεται δυναμόμετρο χειρός, το οποίο μπορεί κανείς να βρει στα γυμναστήρια ή στο διαδίκτυο.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια ότι η δύναμη της λαβής δεν αποτελεί μόνο δείκτη της μυϊκής δύναμης, αλλά και της συνολικής υγείας.

Η αυξημένη μυϊκή δύναμη έχει συσχετιστεί με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία σε μεγάλες, διαχρονικές μελέτες πληθυσμού.

Η δύναμη της λαβής κάποιου έχει συσχετιστεί και με τη μακροζωία.

«Γνωρίζουμε ότι η δύναμη πρόσφυσης (σ.σ. δύναμη των χεριών) είναι ένας ισχυρός δείκτης – και ένας πιθανός βιοδείκτης της γήρανσης», λέει στο Reuters ο Bjorn Heine Strand από το Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου του Όσλο.

Η δύναμη πρόσφυσης είναι μια ανθρωπομετρική μέτρηση που υποδεικνύει την υγεία των μυών στα χέρια και στους βραχίονες.

Ως εκ τούτου, οι ασκήσεις που διατηρούν τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη της λαβής γίνονται ακόμη πιο σημαντικές καθώς μεγαλώνουμε (όταν η απώλεια μυϊκής μάζας είναι πιο συχνή, αλλά όχι αναπόφευκτη).

Η δύναμη λαβής δεν αυξάνει μόνο στο γυμναστήριο. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι είναι σωματικά δραστήριοι, δεν καπνίζουν και έχουν μικρότερη περίμετρο μέσης τείνουν να έχουν μεγαλύτερη δύναμη λαβής.

Είναι ενδιαφέρον ότι η διατροφή φαίνεται επίσης να παίζει ρόλο. Κορεάτικη έρευνα του 2016 έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι (άνω των 60 ετών) που κατανάλωναν περισσότερες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και βιταμίνη C, ήταν πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη δύναμη λαβής χεριών.

Άλλη έρευνα που έγινε στην Ινδία διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν συμπληρώματα με κουρκουμά, ο οποίος είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, είχαν επίσης μεγαλύτερη δύναμη χειρολαβής, καθώς και αυξημένη ικανότητα άρσης βαρών και ταχύτερους χρόνους αποκατάστασης μετά την άσκηση.

Το κλειδί για τη διατήρηση της δύναμης πρόσφυσης και της υγείας των οστών, είναι φυσικά οι συχνές προπονήσεις με αντιστάσεις καθώς μεγαλώνετε.

Το να γυμνάζει κανείς όλες τις μυϊκές ομάδες είναι φυσικά το καλύτερο, μπορείτε ωστόσο να κάνετε συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης της λαβής, χρησιμοποιώντας ένα μπαλάκι του τένις ή ένα αντιστρές μπαλάκι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .