Δευτέρα, Οκτωβρίου 31

Αυτοί είναι οι τρόποι για να αντιμετωπίσεις την οστεοαρθρίτιδα

 Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και απώλεια της κίνησης

Αυτοί είναι οι τρόποι για να αντιμετωπίσεις την οστεοαρθρίτιδα

Όσοι αντιμετωπίζουν οστεοαρθρίτιδα μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο με συγκεκριμένους τρόπους. Υπάρχουν βέβαια και τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων.

Ο χόνδρος, ο αδιαφανής, λευκός, ελαστικός και υγρός συνδετικός ιστός που βρίσκεται στα άκρα των οστών, εκφυλίζεται για διάφορους λόγους.

Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με ασυνήθιστο σχηματισμό οστών ή έχουν την τάση για ασθενέστερο χόνδρο. Η παχυσαρκία, η υπερβολική χρήση και οι τραυματισμοί, μπορούν επίσης να βλάψουν τις αρθρώσεις και τους χόνδρους.

Η οστεοαρθτίτιδα προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και απώλεια της κίνησης.

Οι άνθρωποι μπορούν να προστατεύσουν τις αρθρώσεις τους πριν φτάσουν την ηλικία των 60, όταν γίνεται συνήθως η διάγνωση, ενδυναμώνοντας τους μυς τους οι οποίοι μπορούν να αφαιρέσουν μέρος της πίεσης από τις αρθρώσεις. Η ενδυνάμωση όμως πρέπει να γίνεται χωρίς έντονη άσκηση, όπως είναι το ποδόσφαιρο ή το bodybuilding, επειδή αυτά τα αθλήματα εγκυμονούν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αρθρίτιδας.

«Η άσκηση πρέπει να γίνεται με μέτρο. Βρείτε εκείνο το σημείο όπου οι μύες σας είναι υγιείς, εύκαμπτοι, δυνατοί και προστατεύουν τις αρθρώσεις, αλλά μην το παρακάνετε» τονίζουν οι ειδικοί.

Ο Sanchez-Sotelo προτείνει επίσης τη διατήρηση υγιούς βάρους. Η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη είναι δημοφιλή συμπληρώματα για την αντιμετώπιση του πόνου των αρθρώσεων, δεν υπάρχουν ωστόσο επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματικά.

Τα άτομα με πόνο στις αρθρώσεις μπορούν να τροποποιήσουν τις δραστηριότητές τους. Εάν το πρόβλημα εντοπίζεται στην άρθρωση του γόνατος ή του ισχίου, δοκιμάστε να κάνετε ποδήλατο αντί για τρέξιμο, προτείνει ο γιατρός.

Για να ελαφρύνετε το φορτίο στην πονεμένη άρθρωση του ισχίου, του γόνατος ή του αστραγάλου, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα μπαστούνι.

Ένα μηχάνημα ενίσχυσης της άρθρωσης γονάτου με ελατήριο μπορεί να μετατοπίσει το φορτίο στην πιο υγιή πλευρά της άρθρωσης.

Μπορείτε επίσης να πάρετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως ακεταμινοφαίνη και ιβουπροφαίνη, όταν πονάτε πολύ. Μην το παρακάνετε όμως, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος έλκους και προβλημάτων στα νεφρά ή την καρδιά.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από επίμονους πόνους μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν ενέσεις στην πάσχουσα άρθρωση με κορτιζόνη ή κετορολάκη (στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο) για την ανακούφιση από τον πόνο. Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη λίπανση των αρθρώσεων.

Αν και ορισμένοι επιλέγουν ενέσεις με βλαστοκύτταρα και πλάσμα αίματος πλούσιο σε αιμοπετάλια, στο πλαίσιο της λεγόμενης «αναγεννητικής ιατρικής», αυτές είναι σε πειραματικό στάδιο και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχουν αποτέλεσμα.

pronews.gr στο Instagram

«Στο παρελθόν, οι ηλικιωμένοι απλώς ζούσαν με τον πόνο στις αρθρώσεις», λέει ο Sanchez-Sotelo. «Τώρα ζουν περισσότερο και θέλουν να παραμένουν δραστήριοι καθώς γερνούν. Δεν είμαστε όλοι προορισμένοι για αντικατάσταση αρθρώσεων. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που στα 80 και στα 90 τους που έχουν εξαιρετικές αρθρώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .