Παρασκευή, Οκτωβρίου 28

Tι σημαίνουν για την Ελλάδα οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Tι σημαίνουν για την Ελλάδα οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Του Τάσου Δασόπουλου

Σε μια ακόμη άσκηση ισορροπίας, η Κομισιόν φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην πρότασή της για την αναθεώρηση των παρωχημένων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, προτείνοντας για τις χώρες με υψηλό χρέος τη διατήρηση του πλαισίου των υφιστάμενων κανόνων με πιο ελαστικά όρια αλλά και ειδικές εξειδικευμένες λύσεις.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν, θέλοντας η πρότασή της να μην συναντήσει αντιστάσεις από τις Βόρειες χώρες, οι οποίες είναι υπέρ της της σκληρής δημοσιονομικής γραμμής, διατηρεί το πλαίσιο του υφιστάμενου συμφώνου.

Ωστόσο προτείνει για τις υπερχεωμένες χώρες το μέγιστο ανεκτό όριο του χρέους να αυξηθεί από το 60% στο 90% του ΑΕΠ. Διατηρεί επίσης και τον κανόνα που θέλει τις χώρες που έχουν χρέος πάνω από το όριο, να υποχρεώνονται να μειώνουν τη διαφορά του χρέους τους από το μέγιστο ανεκτό όριο, κατά το 1/20 κάθε χρόνο. Αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι η Ελλάδα θα έχει χρέος 169,1% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου, με βάση το σημερινό σύμφωνο σταθερότητας, θα έπρεπε να μειώνει δημοσιονομικά κάθε χρόνο το 1/20 του επιπλέον 109,1% του ΑΕΠ (περίπου 5,5% το χρόνο), ώστε να προσεγγίσει στο τέλος της 20ετίας το 60% του ΑΕΠ. Με την πρόταση της επιτροπής, η ετήσια μείωση του χρέους περιορίζεται στο 3,95% του ΑΕΠ, αφού η "απόσταση" του ελληνικού χρέους μειώνεται στο 79,1% του ΑΕΠ, κάνοντας την εφαρμογή του κανόνα σημαντικά πιο εφικτή. Ανάλογη πρόταση είχε κάνει πριν ένα χρόνο και ο ESM (είχε προτείνει το μέγιστο ανεκτό χρέος στο 100% του ΑΕΠ ) αλλά δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από τις Βόρειες χώρες 

Τα ειδικά σύμφωνα 

Το πιο ουσιαστικό όμως τμήμα της πρότασης της κομισιον, είναι αυτή που προβλέπει για τις υπερχρεωμένες χώρες την διαπραγμάτευση ειδικών συμφωνιών για τη μείωση του χρέους τους. Βασική αρχή αυτών των συμφωνιών, θα είναι η χώρα να κάνει δημοσιονομική προσπάθεια για να μειώσει το χρέος της, χωρίς όμως αυτό να επιβραδύνει την ανάπτυξή της. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ο οικονομικός της κύκλος. Αν η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, θα πρέπει μέσω κοινοτικών πρωτοβουλιών να ενθαρρύνονται οι δημόσιες επενδύσεις ώστε να επανέλθει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και να συνεχίσει να μειώνει το χρέος της. Επίσης, στον οικονομικό της κύκλο, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του χρέους, όπως είναι η διάρκειά του και οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες. 

Σε ένα τέτοιο σύμφωνο, είναι πιθανό η ελληνική πλευρά να μπορέσει να διαπραγματευτεί και το πάγιο αίτημά της να τύχουν ειδικής διαχείρισης οι αμυντικές δαπάνες, οι οποίες βρίσκονται σε πάγια βάση πολύ πάνω από το μέσο όρο των κρατών - μελών της ΕΕ.

Οι πράσινες δαπάνες 

Επίσης, λόγω της συγκυρίας, από το υπουργείο Πικονομικών θεωρούνε εφικτό να γίνει δεκτό στην συζήτηση που θα ακολουθήσει, μια ειδική μεταχείριση για τις "πράσινες" δαπάνες, καθώς αποτελεί αίτημα της πλειοψηφίας των κρατών - μελών της ΕΕ. Με άλλα λόγια, οι δημόσιες δαπάνες που θα γίνουν για την μετάβαση σε "πράσινη" ενέργεια, να εξαιρούνται από το έλλειμμα, ώστε να διευκολυνθεί η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα . 

Η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες αναμένεται να ξεκινήσει - μετά από συνεχείς αναβολές - τον επόμενο μήνα. Με δεδομένο ότι και για το 2023 θα ισχύει η ρήτρα συνολικής διαφυγής, οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν, θα εφαρμοστούν από το 2024. Στους πολλούς μήνες που θα διαρκέσει η συζήτηση, η πρόταση της επιτροπής θα χρησιμεύσει ως βάση των συνομιλιών. .capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .