Πέμπτη, Νοεμβρίου 17

Ψυχική υγεία: Μάθετε να αναγνωρίζετε τη συναισθηματική σας κατάσταση

Η διατήρηση της ψυχικής ηρεμίας επιτρέπει τις καλές σχέσεις με τους άλλους

Για να μπορεί κάποιος να διατηρεί τη ψυχική του υγεία και ηρεμία είναι απαραίτητο να είναι σε θέση να ελέγχει τις σκέψεις, τα αισθήματα και τη συμπεριφορά του.

Η διατήρηση της ψυχικής ηρεμίας επιτρέπει τις καλές σχέσεις με τους άλλους. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που προκύπτουν στη ζωή μπορούν να τοποθετηθούν στη σωστή τους διάσταση και έτσι το άτομο να μπορεί να νιώθει καλά και ευχάριστα για τη ζωή.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε από την αρχή ότι ακόμη και τα άτομα με καλή συναισθηματική υγεία μπορούν να βρεθούν σε δύσκολη ψυχική κατάσταση ή ακόμη να αντιμετωπίσουν μια ψυχική ασθένεια.

Οι ψυχικές διαταραχές οφείλονται πολύ συχνά σε χημικές ανωμαλίες μέσα στον εγκέφαλο. Το στρες και τα προβλήματα μέσα στην οικογένεια ή στην εργασία μπορούν να είναι η αιτία εκδήλωσης μιας ψυχικής πάθησης ή ακόμη εάν υπάρχει μια τέτοια πάθηση, να γίνει χειρότερη.

Εκείνο όμως που είναι  πολύ σημαντικό, είναι ότι τα άτομα με καλή συναισθηματική και ψυχική υγεία, έχουν αναπτύξει τρόπους αντιμετώπισης του στρες και των άλλων προβλημάτων που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το ψυχικό τους κόσμο.

Είναι πολύ χρήσιμο για τον καθένα μας να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς για τους οποίους αναπτύσσονται δυσάρεστες συναισθηματικές καταστάσεις.

Μερικοί από τους πιο κάτω τρόπους, που σας παρουσιάζουμε, μπορούν να μας βοηθήσουν στην κατανόηση και στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων που είναι δυνατόν να αποσταθεροποιήσουν το ψυχικό μας κόσμο.

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα αισθήματα που νιώθετε και να κατανοήσετε γιατί  αισθάνεστε έτσι

Το να μπορείτε να καταλάβετε ότι αισθάνεστε λύπη, θυμό ή απογοήτευση στη ζωή σας και ιδιαίτερα να αντιληφθείτε τις πηγές που δημιούργησαν σε σας τις συναισθηματικές αυτές καταστάσεις, είναι το πρώτο βήμα.

Με την αντίληψη της κατάστασης και την κατανόηση της αιτιολογίας θα μπορέσετε καλύτερα να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης για τη δική σας ιδιαίτερη περίπτωση.

Εκφράστε τα αισθήματά σας με το σωστό τρόπο

Είναι γνωστό ότι τα άτομα τα οποία κρατούν από μέσα τους το θυμό ή τη λύπη τους υποφέρουν περισσότερο. Η μη εξωτερίκευση των αισθημάτων αυτών απαιτεί μεγαλύτερη ενέργεια από το άτομο.

Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η πρόκληση προβλημάτων στις σχέσεις με τα άλλα άτομα του περιβάλλοντος, στο σπίτι, στην εργασία  και στο σχολείο.

Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε για τα προβλήματα και τα συναισθήματα που σας βασανίζουν στα άτομα που είναι πολύ κοντά σας.

Συνομιλώντας με ανθρώπους της εμπιστοσύνης σας θα μπορέσετε να απελευθερωθείτε από ένα μεγάλο μέρος της αρνητικής ενέργειας και της πίεσης που έχετε συσσωρεύσει.

Επιπρόσθετα θα μπορέσετε να ακούσετε και άλλες απόψεις που πιθανόν να σας επιτρέψουν να δείτε και από μια άλλη σκοπιά το πρόβλημα.

Να σκέφτεστε καλά πριν κάνετε κάτι

Τα αισθήματα μπορεί να είναι πολύ έντονα και μπορεί εάν δεν προσέξετε να σας οδηγήσουν σε πράξεις που πιθανόν να μετανιώσετε μετά.

Προτού κάνετε κάτι μετά από μια έντονη συναισθηματική φόρτιση, να σκεφτείτε όλες τις πιθανές αρνητικές και θετικές συνέπειες αυτών που θα κάνετε ή που θα πείτε.

Πρέπει να έχετε μηχανισμούς αυτοελέγχου που δεν θα σας αφήνουν να ενεργήσετε άμεσα ίσως και αλόγιστα με παρορμητικό τρόπο. Αντίθετα μια ήρεμη σκέψη θα σας επιτρέψει να αντιδράσετε πιο ώριμα με καλύτερα αποτελέσματα.

Διατηρείστε μια ισορροπία στη ζωή σας

Για να επιτύχετε τη ψυχική ηρεμία θα πρέπει να απελευθερωθείτε από έμμονες ιδέες τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά.

Συγκεντρώστε τη σκέψη σας στα θετικά πράγματα που χαρακτηρίζουν τη ζωή σας και στις δικές σας επιτυχίες.

Μην αφήνετε τα προβλήματα να σας παρασύρουν σε μια χιονοστιβάδα αρνητικών σκέψεων.

Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν διότι αυτό θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να μπορέσετε να προχωρήσετε.

Η ψυχική και η σωματική υγεία είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος

Η ψυχική  και η σωματική υγεία είναι αλληλένδετες.

Μη ξεχνάτε να φροντίζετε το σώμα σας. Πρέπει να εξασκείστε τακτικά, να τρωτε υγιεινά και είναι απαραίτητο να κοιμάστε αρκετά.

Υπάρχει ακόμη ένας κίνδυνος όταν είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι ή όταν οι καταστάσεις μας δημιουργούν μια διαταραχή στο ψυχικό μας κόσμο: Ο κίνδυνος αυτός είναι η υπερβολική λήψη αλκοόλ, το κάπνισμα, η υπερβολική λήψη καφέ, η χρήση των ναρκωτικών, η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική καθοδήγηση και σε αρκετές περιπτώσεις η βουλιμία.

Γνωρίζοντας τους κινδύνους αυτούς θα πρέπει όταν είμαστε ευάλωτοι να συνειδητοποιούμε τι συμβαίνει για να αποφεύγουμε τις επικίνδυνες αυτές παγίδες.

Ελέγξετε το θυμό σας

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και συνηθισμένο αίσθημα. Μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους και ποικίλη ένταση.

Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πάντοτε τους λόγους για τους οποίους είναι θυμωμένοι. Επίσης δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πόσο θυμό έχουν μέσα τους και ακόμη δεν ξέρουν πως να τον εκφράσουν ή να απελευθερωθούν από αυτόν.

Ορισμένα γεγονότα ή πράξεις άλλων ανθρώπων μπορούν να μας δημιουργήσουν θυμό. Επίσης συχνά ο θυμός δημιουργείται και συσσωρεύεται από πολλά μικρά πράγματα που συμβαίνουν διαδοχικά.

Εάν νιώθετε ότι έχετε γίνει πολύ ευερέθιστος, εάν έχετε συχνά ξεσπάσματα θυμού τότε ίσως να υπάρχει μια πηγή θυμού η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Στις περιπτώσεις εκείνες που νιώθετε ότι δεν τα καταφέρνετε από μόνοι σας να αντεπεξέλθετε, είναι καλό να ζητήσετε βοήθεια από τους ειδικούς.

Το στρες επηρεάζει τη συναισθηματική σας φόρτιση

Το στρες μπορεί να πηγάζει από τα προσωπικά προβλήματα, από την εργασία, από τις πολλές ευθύνες που μπορεί να επωμιστεί κάποιος, από την υπερβολική εργασία και από την πλήρη εξουθένωση του οργανισμού λόγω εργασίας (burn out syndrome).

Το σώμα μας αντιδρά στο στρες με την έκκριση των ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη. Οι ορμόνες αυτές βοηθούν τον οργανισμό να αντεπεξέλθει σε  καταστάσεις με εξαιρετικές απαιτήσεις.

Όμως εάν οι καταστάσεις αυτές διαρκούν συνεχώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε οι ορμόνες του στρες φθείρουν το σώμα και στη συνέχεια προκαλούν διαταραχές στον ψυχικό μας  κόσμο.

Τα άτομα με χρόνιο υπερβολικό στρες είναι συναισθηματικά ευμετάβλητα, πάσχουν από άγχος και αγωνίες, είναι ευερέθιστα και συχνά πέφτουν σε κατάθλιψη.

Είναι λοιπόν απαραίτητο για τη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας και ηρεμίας, να αντιληφθούμε εάν πάσχουμε από χρόνιο στρες και να λάβουμε μέτρα σωστής διαχείρισης του.

Η αντιμετώπιση της αιτιολογικής κατάστασης που προκαλεί το στρες, οι μέθοδοι χαλάρωσης, οι βαθιές αναπνοές, οι τεχνικές διαλογισμού και η σωματική εξάσκηση είναι μεταξύ των αποτελεσματικών τρόπων διαχείρισης και αντιμετώπισης του στρες.

Ο σκοπός της πιο πάνω παρουσίασης μας, είναι να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε μερικούς από τους κυριότερους μηχανισμούς που επηρεάζουν τον συναισθηματικό μας κόσμο και τη ψυχική μας υγεία.

Η κατανόηση και η εφαρμογή ορισμένων μεθόδων που αναφέρουμε είναι δυνατόν να βοηθήσουν στην επιτυχή αντιμετώπιση μιας δυσάρεστης και φθοροποιού κατάστασης.

Πρέπει να τονίσουμε τελειώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι  ειδικοί επαγγελματίες υγείας μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις αυτές και δεν πρέπει να διστάζουμε να ζητούμε βοήθεια κάθε φορά που νιώθουμε την ανάγκη.

 www.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .