Πέμπτη, Νοεμβρίου 10

Κύρτσος για υποκλοπές: Ο Μεϊμαράκης «αρνείται να λερώσει τα χέρια του» – «Αρχικοριός ο Μητσοτάκης»

 Σφοδρή επίθεση στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μάνφρεντ Βέμπερ αλλά και της ευρωβουλευτού της ΝΔ κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου εξαπέλυσε σε συνέντευξή του στην EURACTIV και στο Σαράντη Μιχαλόπουλου o ευρωβουλευτής του Renew Europe, κ. Γιώργος Κύρτσος, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο «αρχικοριός» της υπόθεσης των υποκλοπών.

Αναφορικά με την κα Ασημακοπούλου έκανε λόγο για «βρώμικο» ρόλο ενώ ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά για την «σιωπή» του αναφορικά με το θέμα.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης


Δημοσιογράφος: Χθες κύριε Κύρτσο είχαμε την παρουσίαση του προσχεδίου της επιτροπής PEGA για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, αμέσως μετά όμως είχαμε την αντίδραση της ευρωβουλευτού της ΝΔ κυρίας Ασημακοπούλου η οποία έκανε λόγο για «μίνι πραξικόπημα» στην εν λόγω επιτροπή της Ευρωβουλής. Είχαμε και μια τοποθέτηση του Προέδρου της PEGA που επίσης ανήκει στο ΕΛΚ.

Θεωρείτε ότι το ΕΛΚ παρέχει πολιτική κάλυψη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών;

Κύρτσος: Προφανώς παρέχει πολιτική κάλυψη αλλά να ξεκινήσουμε πρώτα με τον ρόλο της κυρίας Ασημακοπούλου. Ήταν η ευρωβουλευτής της ΝΔ η οποία δέχθηκε να κινηθεί εναντίον μου στο ΕΛΚ όταν ακόμη ήμουν μέλος για λογαριασμό του Μητσοτάκη και σε συνεννόηση με τον Βέμπερ.

Ήταν η «κατήγορος» για το τι ακριβώς συνέβαινε μεταξύ εμού και του Μητσοτάκη.

Από τότε έχει αναλάβει έναν ειδικό ρόλο. Το ενδιαφέρον είναι ότι διαφήμισε το γεγονός ότι την έκαναν εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωομάδας της ΝΔ και το απέδωσε σε παρέμβαση του Γρηγόρη Δημητριάδη τον οποίο, δυστυχώς, ή μάλλον ευτυχώς χάσαμε από τον δημόσιο βίο.

Δείχνει επίσης την εσωτερική διαμάχη στη ΝΔ και στην ευρωομάδα της.

Ο πρώην ΠΘ Κώστας Καραμανλής λέει κάθαρση, ο Μητσοτάκης λέει κουκούλωμα

Ο Μεϊμαράκης, επειδή έχει μια παράδοση, μια ιστορία, αρνείται να λερώσει τα χέρια του υπερασπιζόμενος «κοριούς»

Άρα επινόησαν την θέση της εκπροσώπου Τύπου για την κα Ασημακοπούλου, για να κάνει τη βρώμικη δουλειά σε βάρος μου και τώρα σε βάρος της συναδέλφου από το Renew Europe Sophie in ‘t Veld.

Επειδή μου αρέσει και το παρασκήνιο σαν παλιός δημοσιογράφος, θα σας πω ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες μου που δεν είναι 100% διασταυρωμένες αλλά έχουν αρκετά καλές πηγές, είχε πάρει υπόσχεση από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, θα την προωθούσαν για την επόμενη Επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ.

Ελπίζω να μην φθάσουμε εκεί και είναι έτσι τα κριτήρια επιλογής των Επιτρόπων.

Αλλά όπως είχα πει στην κυρία Ασημακοπούλου στην προσωπική μας διαμάχη, της είπα κακώς διασύρεσαι με αυτά για λογαριασμό του Μητσοτάκη διότι όταν θα ορίζεται η επόμενη ευρωλίστα της ΝΔ, δεν θα οριστεί από τον Μητσοτάκη. Το πιστεύω αυτό και νομίζω το δείχνουν και οι εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά τον Βέμπερ, έχει νομίζω ένα ρόλο για λογαριασμό του Μητσοτάκη σε διάφορα θέματα.

Το κατάλαβα αυτό με την δική μου περίπτωση, διότι ενώ εάν είχα διαμάχη με τον Μητσοτάκη και με διέγραψε από τη ΝΔ, μετά ο Μητσοτάκης ζήτησε να με διαγράψουν και από το ΕΛΚ

Εξήγησα στον κ Βέμπερ ότι υπάρχουν αντίπαλα κεντροδεξιά κόμματα σε κάθε χώρα τα οποία μπορούν να συμμετέχουν στο ΕΛΚ, συνεπώς δεν υπήρχε κανένας λόγος να κινηθεί εναντίον μου.

Παρόλα αυτά το έκανε, και μας είπε ευθαρσώς στην ομάδα του ΕΛΚ ότι τον κάλεσε ο Μητσοτάκης σε δείπνο στον Πειραιά, του ζήτησε να διαγράψει τον Κύρτσο, είναι αρχηγός κόμματος πρέπει να τον ικανοποιήσω.

Από την άλλη, ο Κύρτσος είναι 8 χρόνια ευρωβουλευτής και είναι ικανός.

Επομένως βρήκα μια λύση να τον τιμωρήσουμε για έναν χρόνο για να μην τον διαγράψουμε.

Επομένως από τότε μας έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν είναι τόσο αρχηγός του ΕΛΚ όσο συνεργάτης του Μητσοτάκη.

Έκτοτε, πήραν το γιο του Μητσοτάκη στο γραφείο του Αντιπροέδρου του ΕΛΚ, πήραν τον Θανάση Μπακόλα, έναν άγνωστο συνεργάτη του Μητσοτάκη και τον έκαναν γραμματέα στο ΕΛΚ, σε ένα συνέδριο στο οποίο ο «άγνωστος» Μπακόλας πήρε 87% των ψήφων.

Και τώρα βλέπουμε τον Βέμπερ να ξεπλένει τον Μητσοτάκη, και να βάζει και ορισμένους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, στο θέμα των κοριών.

Όμως αυτό πια είναι εξωφρενικό, διότι ειδικά στην Ελλάδα, έχουμε παρακολούθηση αρχηγού σοσιαλιστικού κόμματος ο οποίος είναι και ευρωβουλευτής.

Εάν λοιπόν ο κ Βέμπερ δεν μπορεί να κρατηθεί σε ένα στοιχειώδες ευρωπαϊκό πλαίσιο, τότε έχουμε πρόβλημα συνεννόησης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ.

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι ο Έλληνας ΠΘ έχει προσωπικές ευθύνες;

Κύρτσος: [Η περίπτωση της Ελλάδας] είναι ο ορισμός του σκανδάλου και της ευθύνης.

Διότι όταν έγινε Πρωθυπουργός, ο Μητσοτάκης άλλαξε τους κανόνες και πήρε υπό τον προσωπικό και πολιτικό έλεγχό του τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες

Μετά έκανε τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη γενικό του γραμματέα, ήταν το νούμερο δυο του καθεστώτος. Πρέπει να σας πω ότι η ρήξη μου με τον Μητσοτάκη ξεκίνησε με τον ανιψιό, ο οποίος έπαιρνε τηλέφωνο με ένα στυλ πλανητάρχη και σου έλεγε «κάνε αυτό, κάνε εκείνο», σου ασκούσε κριτική.

Του είπα, πρώτον δεν είσαι εκλεγμένος, δεύτερον δεν έχεις σχέση μαζί μου που είμαι εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού, επομένως μην μου απευθύνεσαι, πάρε τον Μεϊμαράκη τηλέφωνο και εάν θέλει ο Μεϊμαράκης να μου πει κάτι ευχαρίστως. Άρα δεν ήταν απλά ανιψιός, ήταν το νούμερο δυο του καθεστώτος.

Μαζί λοιπόν έφτιαξαν αυτό το σύστημα, άλλαξαν και τη νομοθεσία για να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και μετά έστησαν και τις παρακολουθήσεις

Δε νομίζω ότι κάποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να αμφιβάλει ότι η Μητσοτάκης είναι ο αρχικοριός της υπόθεσης.

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι το ΕΛΚ θα ασκήσει πιέσεις στην ευρωβουλευτή RenewEurope Sophie in ‘t Veld;

Σίγουρα θα ασκήσει πιέσεις, αλλά με τη Sophie έχω μια ιδιαίτερη σχέση καθώς όταν συγκρούστηκα με Μητσοτάκη και Βέμπερ, μέσα σε δυο ώρες με κάλεσε για καφέ διότι κατάλαβε ότι αγωνιζόμουν για θέματα δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, ελευθερίας των μέσω ενημέρωσης, πράγματα στα οποία έχει αφιερώσει την πολιτική της ζωή.

Είναι έμπειρη, είναι βέβαιο ότι θα της ασκήσουν πιέσεις αλλά τους λέω είναι το λάθος άτομο να ασκήσεις πιέσεις, όσο πιο πολύ την πιέζεις τόσο μεγαλύτερη δράση και αντίδραση θα πάρεις.

Νομίζω το προσχέδιο δεν πρόκειται να αλλάξει στα βασικά του σημεία.

Δημοσιογράφος: Και μέσα στην Κομισιόν δεν βλέπουμε όμως και πολλές φωνές για το θέμα.

Εξαρτάται για ποιον μιλάμε. Η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα και Ντιντιέ Ρέιντερς τα έχουν πει.

Ο Ρέιντερς έχει μιλήσει και στην ελληνική βουλή, έχει κάνει αξιολόγηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα αρκετά αυστηρή για την κυβέρνηση.

Είχα πάει στην διαρκή επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της ελληνικής βουλής, τον άκουσα, του κάναμε ερωτήσεις, ο άνθρωπος είναι σαφής με την υπηρεσιακή θα λέγαμε γλώσσα της Κομισιόν.

Από εκεί και πέρα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα έπρεπε προφανώς να μιλήσει, δεν μίλησε αν και είναι υπεύθυνος-Αντιπρόεδρος για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, φαίνεται στην αντίληψή του ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής περιλαμβάνει και τις υποκλοπές

Και σε αυτό έχουμε ριζική διαφωνία.

Δεν παρενέβη για κάθαρση, είπε στην Καθημερινή κάτι, έναν χρησμό, αλλά υποθέτω ο Σχοινάς κάνει υπολογισμούς, μπορεί να θέλει να πάει στο μέλλον – εάν νομίζει ότι ο Μητσοτάκης έχει μέλλον – υπουργός του Μητσοτάκη ή κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ανεπαρκής σε ότι αφορά την προάσπιση του πραγματικού ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .