Τετάρτη, Νοεμβρίου 16

H κατάρρευση των αντισηπτικών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ


Του Γιώργου Λαμπίρη

Η συνήθεια που οι περισσότεροι από εμάς εφαρμόσαμε ιδίως στη διάρκεια του 2020 με τη χρήση των αντισηπτικών, τα οποία βρίσκονταν σε κάθε πιθανό σημείο της καθημερινής μας ζωής συνεχίζει να καταρρίπτεται με ταχύτατους ρυθμούς. Κάτι άλλωστε που φάνηκε ήδη από το 2021 όταν η κατηγορία των αντισηπτικών έχασε ποσοστό 37,9% σε σύγκριση με το 2020. Επί της ουσίας όμως τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν χάσει την ανταπόκριση των καταναλωτών και η πορεία τους συνεχίζει να είναι πτωτική για μία ακόμη χρονιά, βγαίνοντας ουσιαστικά εκτός των προϊόντων

πρώτης ανάγκης που ήταν μέχρι και πριν από κάποιους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα κατά το εννεάμηνο του 2022 και όπως προκύπτει από στοιχεία της IRI οι πωλήσεις για τα αντισηπτικά μαντιλάκια σε όρους αξίας μειώθηκαν κατά 23,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και σε τεμάχια κατά 36,1%, γεγονός που δείχνει ότι επρόκειτο για μία κατηγορία προϊόντων με απολύτως ευκαιριακά χαρακτηριστικά που γνώρισε ισχυρότατη ανάπτυξη στη διάρκεια της πανδημίας.Επιπλέον, τα αντισηπτικά τζελ κατέγραψαν κάμψη πωλήσεων σε τζίρο κατά 32% στο εννεάμηνο του 2022 και σε τεμάχια κατά 30,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Πιο συγκεκριμένα ο τζίρος στα αντισηπτικά μαντηλάκια στο εννεάμηνο του 2022 ήταν μειωμένος στα 10,45 εκατομμύρια ευρώ από 13,67 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι στο ίδιο διάστημα. Τα αντιβακτηριδιακά τζελ είδαν το τζίρο τους στα σούπερ μάρκετ στην ίδια περίοδο να μειώνεται στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ από 9,55 εκατομμύρια ευρώ.

Η εκρηκτική άνοδος πωλήσεων κατά 393% στον πρώτο μήνα της πανδημίας

Για λόγους υπενθύμισης και καταγραφής αρκεί να θυμίσουμε ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας δηλαδή από τις 24 Φεβρουαρίου του 2020 έως και τις 29Μαρτίου της ίδιας χρονιάς οι πωλήσεις των αντισηπτικών τζελ είχαν αυξηθεί κατά 393%. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είχε περάσει από τη Βουλή τροπολογία αύξησης της παραγωγής από τα 200.000 τεμάχια στα 500.000 τεμάχια ημερησίως προκειμένου να καλυφθεί η δυσθεώρητη ζήτηση των πρώτων μηνών της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή πάντως τα αντισηπτικά αποτελούν μία από τις ελάχιστες κατηγορίες προϊόντων που πωλούνται με έντονες προωθητικές ενέργειες και μείωση τιμής στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθότι η ζήτηση έχει κατακρημνιστεί πλέον και όσο η επίδραση της πανδημίας στη ζωή μας φαίνεται να υποχωρεί. Στις κινήσεις προώθησης των αντισηπτικών αλλά και των προϊόντων προστασίας από τον κορονοϊό, εντάσσονται υψηλές εκπτώσεις που επί παραδείγματι στην περίπτωση των πλαστικών προστατευτικών προσωπίδων φτάνουν ακόμα και το 70% στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Σε ό,τι αφορά τα τζελ υφίστανται προωθητικές ενέργειες της μορφής 1+1 αλλά και εκπτώσεις σε υψηλό διψήφιο ποσοστό επί των αρχικών τιμών πώλησης στα ράφια.

Οι επενδύσεις σε αντισηπτικά και μάσκες

Θυμίζουμε ότι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων ατομικής περιποίησης και υγιεινής επιδόθηκαν σε εκτεταμένες επενδύσεις προκειμένου να προλάβουν το καίριο momentum της πανδημίας και να ενισχύσουν τα οικονομικά τους μεγέθη με ώθηση από προϊόντα όπως τα αντισηπτικά.

Τέτοια περίπτωση αποτέλεσε η βιομηχανία ΜΕΓΑ, η οποία έχει πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις 210 εκατομμυρίων ευρώ στη χρονική περίοδο 2010-2021. Ειδικότερα όμως την διετία 2020-2021 πραγματοποίησε επενδύσεις σε αποθήκες και νέες γραμμές παραγωγής αντισηπτικών προϊόντων. Αποτελεί μάλιστα την επιχείρηση που κυριαρχεί στην αγορά προϊόντων ατομικής περιποίησης με μερίδιο άνω του 50%. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις επενδύσεων στα αντισηπτικά αποτέλεσαν επίσης ελληνικές βιομηχανίες όπως η Septona αλλά και η Παπουτσάνης. Πολλές ήταν και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που επένδυσαν σε γραμμές παραγωγής χειρουργικών μασκών, μεταξύ αυτών η ΜΕΓΑ, ο όμιλος Πλαστικά Θράκης αλλά και οι Σπ. Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Τσερέπας και Αχιλλέας Νταβέλης με τη Larisa Face Cover.

 capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .