Ένα από τα ιστορικότερα σημεία που σχετίζονται με το Τείχος του Βερολίνου είναι η Βernauer Strasse (οδός Μπερνάουερ).

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης οδού είναι ότι εκεί, τον Αύγουστο του 1961, που «σφραγίστηκαν» τα σύνορα μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού τομέα,

από τη μια στιγμή στην άλλη συντελέστηκε με τον πιο ωμό τρόπο η διχοτόμηση του Βερολίνου.

Οικογένειες και αγαπημένα πρόσωπα βρέθηκαν ξαφνικά στις δύο πλευρές συρματοπλεγμάτων και οδοφραγμάτων, που γρήγορα μετατρέπονταν σε τείχος.

Ο δρόμος αυτός βρέθηκε ακριβώς μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου και αποτέλεσε το πιο ευδιάκριτο όριο μεταξύ του Δυτικού και Σοβιετικού κόσμου. Ο Ψυχρός Πόλεμος θέριευε εκεί.

Το 1949, οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ Δυτικών και Σοβιετικών, που ήταν οι κατοχικές δυνάμεις της ηττημένης Γερμανίας, οδηγούν στον χωρισμό της Γερμανίας σε δύο διαφορετικά κράτη: την Ανατολική Γερμανία (Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας) και τη Δυτική Γερμανία (Ομοσπονδίακη Δημοκρατία της Γερμανίας).

Για αρκετά χρόνια οι έλεγχοι διέλευσης μεταξύ των δύο κρατών είναι από περιορισμένοι έως ανύπαρκτοι. Όλα όμως θα αλλάξουν τον Αύγουστο του 1961. Τότε που αρχίζει να χτίζεται το Τείχος του Βερολίνου.

Η Bernauer Strasse «αφηγείται» με τον πιο εύγλωττο τρόπο τα δραματικά χρόνια που το Τείχος του Βερολίνου έστεκε όρθιο και στο οδοιπορικό που πραγματοποιήσαμε με το in στο Βερολίνο, τον περασμένο Μάιο, ήμουν αρκετά τυχερός ώστε να βρεθώ εκεί με μια μικρή φορητή κάμερα.

Το βίντεο που ακολουθεί επιχειρεί να μεταφέρει όσο πιο καθαρά και άμεσα γίνεται αυτήν την ιστορία.

 https://www.in.gr/2022/11/09/life/moments/teixos-tou-verolinou-odoiporiko-tou-se-ena-apo-ta-istorikotera-simeia-tou/