Σάββατο, Δεκεμβρίου 17

Ευρωβουλευτές «καίνε» την Εύα Καϊλή

Ευρωβουλευτές «καίνε» την Εύα Καϊλή

Ένα εκτενές ρεπορτάζ για το σκάνδαλο «Qatargate», στις Βρυξέλλες, δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Guardian, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- πως η Εύα Καϊλή είχε αποκτήσει το παρατσούκλι της «εκπροσώπου Τύπου του Κατάρ» μεταξύ των υπόλοιπων ευρωβουλευτών.

Το άρθρο της γνωστής εφημερίδας βασίζεται σε μαρτυρίες από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέροντας ότι «ένας Ευρωβουλευτής θυμάται πως κατά τη διάρκεια ενός

καφέ με την Εύα Καϊλή, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ζήτησε τη βοήθειά του "προκειμένου να βελτιωθεί το κείμενο" συμπερασμάτων για το Κατάρ και το Μουντιάλ».

Το Μουντιάλ και η χώρα της... πρωτοπορίας

Όταν, δε, στη συνέχεια οι Ευρωβουλευτές καταδίκασαν τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το Μουντιάλ, καλώντας το Κατάρ να διεξάγει έρευνες «η Εύα Καϊλή ήταν δυσαρεστημένη», αναφέρει ο Guardian. «Σκέφτηκα ότι, "οκ, δεν ξέρω γιατί ενδιαφέρεται να στηρίξει τόσο πολύ το Κατάρ"», λέει ο ίδιος ευρωβουλευτής στον Guardian.

Στο άρθρο γίνεται, επίσης, ειδική αναφορά στη διαβόητη πια ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία χαρακτήρισε το Κατάρ ως «πρωτοπόρο χώρα για τα εργασιακά δικαιώματα», αγνοώντας αμέτρητες αναφορές για τους θανάτους εργατών.

Ευρωβουλευτής ή πρέσβης;

Όπως λέει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν, η οποία ήταν πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ για τις σχέσεις με τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου, «η Εύα Καϊλή είχε θέσεις που συχνά ήταν ταυτόσημες με αυτές που θα είχε ο πρέσβης του Κατάρ».

Η Νόιμαν, μιλώντας στον Guardian, ανακάλεσε μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία το 2020, στην οποία η Εύα Καϊλή είχε εγείρει ένα ζήτημα για μια πριγκίπισσα από το Κατάρ σε κάθε συνάντηση, ακόμα και όταν οι Ευρωβουλευτές συζητούσαν για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

«Πήρε τον λόγο, δεν έκανε καμία ερώτηση για την Υεμένη, αλλά αντίθετα επανάφερε το θέμα της Καταριανής πριγκίπισσας. Και σκέφτηκα ότι είτε ήταν λίγο αφελής, είτε δεν είχε κατανοήσει το θέμα της συνάντησης», σχολίασε η Νόιμαν.

Ένας δεύτερος ευρωβουλευτής, ο Έρικ Μαρκόρντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε κείμενο για τη θέση του ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά τη συμφωνία για βίζα με το Κατάρ, είπε ότι «ήταν εξαιρετικά προφανές ότι η Καϊλή ήταν υπέρ του να χορηγηθεί στο Κατάρ ταχύτατα και χωρίς πολλούς όρους το waiver για τη βίζα».

Το «χρυσό ζευγάρι»

Ο Guardian στο άρθρο του αναφέρεται στην Εύα Καϊλή ως μια πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων, η οποία ήταν μια λαμπερή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τράβαγε την προσοχή για τα κομψά φορέματά της και τις τσάντες της, αλλά και το ενδιαφέρον της για την υψηλή τεχνολογία και τα κρυπτονομίσματα.

«Η Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ήταν το "χρυσό ζευγάρι". Αυτός ήταν ένας ερασιτέχνης ναυτικός που είχε ένα Instagram γεμάτο με φωτογραφίες από ταξίδια σε κρυστάλλινα νερά, ηλιοβασιλέματα σε παραλίες και selfies σε πλαγιές βουνών. Η Καϊλή είχε social media με φωτογραφίες της ίδιας να μιλάει σε συνέδρια για κρυπτονομίσματα στο Ευρωκοινοβούλιο ή από επισκέψεις στο Ομάν, στις οποίες πόζαρε με μια χαλαρή μαντίλα στο κεφάλι γράφοντας "χτίζοντας γέφυρες με τους πιο φιλικούς γείτονες"», καταλήγει ο Guardian.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η οποία κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρο χρήματος, διαφθορά και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αναμένεται να απολογηθεί στις 22 Δεκεμβρίου, ώστε να αποφασιστεί αν θα προφυλακιστεί ή όχι.

 

 https://www.zougla.gr/politiki/article/evrovouleftes-kene-tin-eva-kaili

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .