Κυριακή, Δεκεμβρίου 25

Τι σημαίνει η γιορτή των Χριστουγέννων – Όλο το νόημα!

ΦΑΤΝΗ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που γιορτάζουν τη Γέννηση του Χριστού καταναλώνοντας όσο περισσότερη ύλη μπορούν και τιμούν ένα κατεξοχήν πνευματικό γεγονός με κραιπάλες.

Τούτη η αντίφαση αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πλάνης μέσα στην οποία ζουν – κι εμείς μαζί τους, μια και ουδείς εξαιρείται από τον ανθρώπινο κανόνα. Ακόμα και όσοι προσπαθούν να προσεγγίσουν τον Θεό ενίοτε πλανώνται, επηρεαζόμενοι από το περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Κι είναι μεγάλο σφάλμα να εορτάζονται τα Χριστούγεννα χωρίς Χριστό, να… πανηγυρίζουμε με αθεϊστικό τρόπο για την ενσάρκωση του Θεού και να συμπεριφερόμαστε πτωτικά για γεγονός που συνέβη ακριβώς για να υψωθούμε μέχρι να επιτύχουμε τη θέωση. Κι αυτή η γιορτή μόνο με Χριστό έχει νόημα. Χωρίς την παρουσία Του είναι χρόνος και κόπος ξοδεμένοι για το τίποτα.

Με τον νου στραμμένο στον Χριστό, η εορταστική περίοδος αποτελεί μια ευκαιρία να σμίξουν οι οικογένειες, να χαμηλώσει η ένταση της καθημερινότητας, να γαληνέψει η ταραγμένη συνείδηση των ανθρώπων, να δείξουμε όλοι πόσα αποθέματα αγάπης διαθέτουμε και επιθυμούμε να μοιράσουμε απλόχερα σε όλους όσοι θέλουν να τη λάβουν.

Στον νου και στην καρδιά πολλών, σε κάθε στροφή του χρόνου, σε κάθε μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, επανέρχονται οι λόγοι και οι νουθεσίες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου, ο οποίος, στο τελευταίο του χριστουγεννιάτικο μήνυμα, τον Δεκέμβριο του 2007, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Αυτό το μήνυμα είχε ως κεντρική φράση και εγερτήριο σύνθημα το «Ξύπνα, άνθρωπε του 21ου αιώνα». Εκεί, μεταξύ άλλων, ο αλησμόνητος ιεράρχης έλεγε τα εξής:
«Ο Ιησούς Χριστός δεν είναι μύθος, ούτε φολκλορικό παιγνίδι. Σε τελευταία ανάλυση, αν το βρέφος στη φάτνη είναι ο Θεός που έγινε άνθρωπος -και αυτό εξαρτάται από την ποιότητα της πίστεώς μας-, τότε αυτός ο Θεός είναι ελπίδα ελευθερίας του ανθρώπου από τη μοίρα της θνητότητας, εγγύηση αθανασίας, εξασφάλιση σχέσης με τον Θεό, αληθινή σωτηρία».

Τα λόγια του Χριστοδούλου συγκινούσαν και συγκινούν τους Ελληνες όχι λόγω της χαρισματικής προσωπικότητάς του, αλλά επειδή αυτή η ανεπανάληπτη ηγετική μορφή πίστευε και διέδιδε με πάθος και τόλμη τον λόγο του Χριστού. Τίποτε δεν συγκινεί περισσότερο από τη θεία αλήθεια – κι αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται εδώ και δύο χιλιετίες.

Ο Χριστός είναι η κινητήρια δύναμη των πιστών. Εκεί βρίσκονται η λύση και η σωτηρία, η ζωή και η ειρήνη, το νόημα και η δύναμη για τον αγώνα. Σε Εκείνον πρέπει να στραφούμε για να ξαναβρούμε όσα χάσαμε και να θεραπεύσουμε ό,τι νοσεί.

Καλά Χριστούγεννα σε όλες και όλους! Με υγεία, φώτιση Κυρίου, τύχη, προκοπή και καλύτερες ημέρες για την πατρίδα μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .