Κυριακή, Δεκεμβρίου 18

Αυτά είναι τα πιο αλλόκοτα χριστουγεννιάτικα έθιμα στον πλανήτη

Κάθε πιστός γιορτάζει τα Χριστούγεννα με το δικό του μοναδικό τρόπο...

Αυτά είναι τα πιο αλλόκοτα χριστουγεννιάτικα έθιμα στον πλανήτη

Κάθε πιστός γιορτάζει τα Χριστούγεννα με το δικό του μοναδικό τρόπο…

Υπάρχουν, όμως, κάποιες χώρες που έχουν ιδιαίτερα παράξενα έθιμα εορτασμού της γέννησης του Ιησού Χριστού.

Βρήκαμε 4 από αυτά …

Αυστρία / Ο Δαίμονας Krampus

 

Κάθε χρόνο διοργανώνονται στην Αυστρία εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του δαίμονα Krampus, του κακού βοηθού του Άγιου Βασίλη. Σε αυτές, μπορεί όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος και να ντυθεί σαν εκείνον, δηλαδή ένα κερασφόρο τέρας που τρομάζει παιδιά. Οι παρελάσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του μοναδικού αυτού εθίμου (Krampuslauf) έχουν πλέον εξελιχθεί σε δρώμενα που προσεγγίζουν το ενδιαφέρον τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ λαμβάνουν χώρα αρκετές φορές μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά η επίσημη γιορτή είναι στις 5 Δεκεμβρίου και γιορτάζεται κατά κύριο λόγο στο Σαλτσμπουργκ και στο Τιρόλο.

Καταλονία / Το κούτσουρο που κάνει την ανάγκη του

Είναι τρελοί αυτοί οι Καταλανοί! Η παράδοση των Καταλανών λοιπόν λέει ότι τις ημέρες που προηγούνται των Χριστουγέννων, τα παιδιά πρέπει να φροντίζουν καλά ένα κούτσουρο, να το κρατούν ζεστό και να το ταΐζουν, έτσι ώστε να κάνει την …ανάγκη του βγάζοντας τα δώρα την ημέρα ή την παραμονή των Χριστουγέννων. Όταν έρθει η μεγάλη μέρα, κάποιος από την οικογένεια βάζει το κούτσουρο κοντά στο τζάκι και του δίνει εντολή να κάνει την ανάγκη του. Για το κάνει αυτό μάλιστα, όλοι το χτυπούν με ραβδιά τραγουδώντας σχετικά τραγούδια κι επειδή αυτό δεν κάνει τίποτα (ΠΡΟΦΑΝΩΣ!), τα παιδιά πηγαίνουν και προσεύχονται και οι γονείς προλαβαίνουν να αφήσουν στο τζάκι τα δώρα.

Ισλανδία / Τα 13 τρολ

Τα παιδιά της Ισλανδίας δεν έχουν μόνο έναν Άγιο Βασίλη, αλλά 13 άτακτα τρολ που περιφέρονται στη χώρα το δεκαπενθήμερο πριν από τα Χριστούγεννα. Όπως οι επτά νάνοι της Χιονάτης, ο καθένας από τους 13 «jólasveinar» (Yule Lads) έχει τη δική του προσωπικότητα – συμπεριλαμβανομένων των Doorway-Sniffer, Spoon-Licker, Sausage-Swiper, Candle-Stealer, Curd-Gobbler και του δυσοίωνα ονομαζόμενου Window-Peeper. Το κάθε τρολ επισκέπτεται τα παιδιά που αφήνουν παπούτσια στο παράθυρο του υπνοδωματίου τους, αφήνοντας καλούδια για τα καλά παιδιά και σάπιες πατάτες για τα κακά.

Ουκρανία / Το δέντρο με ιστούς αράχνης

Οι Ουκρανοί υιοθετούν μια διαφορετική προσέγγιση στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, ανταλλάσσοντας τα λαμπερά φωτάκια με ιστούς αράχνης. Ο θρύλος της αράχνης των Χριστουγέννων λέει ότι μια φτωχή χήρα και τα παιδιά της έφτιαξαν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από ένα κουκουνάρι, αλλά δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά κανένα στολισμό… τότε, το πρωί των Χριστουγέννων, ξύπνησαν και είδαν το δέντρο τους σκεπασμένο με ιστούς αράχνης, που στο φως του ήλιου μεταμορφώθηκε σε χρυσό και ασήμι. Σήμερα, τα δέντρα σε όλη την Ουκρανία είναι στολισμένα με μικρά στολίδια αράχνης που ονομάζονται «pavuchky» και ψεύτικους ιστούς αράχνης. 

 https://www.pronews.gr/lifestyle/good-life/ayta-einai-ta-pio-allokota-xristougenniatika-ethima-ston-planiti/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .