Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Τι αυξάνει την πίεση του ματιού και πώς αντιμετωπίζεται;

Ο έλεγχος της οφθαλμικής πίεσης είναι απαραίτητος, καθώς αν ανέβει επικίνδυνα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης.

Η υψηλή πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού προκαλείται από μία ανισορροπία στην παραγωγή και την αποστράγγιση του υγρού μέσα στο μάτι (υδατοειδές υγρό).

Φυσιολογικές τιμές

Αν και οι φυσιολογικές τιμές της πίεσης των ματιών διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ωστόσο η μέση τιμή της ενδοφθάλμιας πίεσης είναι 10-21 mmHg.

Οι κύριες αιτίες που προκαλούν αύξηση στην πίεση των ματιών είναι:

ΑναιμίαΓήρανσηΟικογενειακό ιστορικόΥπερμετρωπίαΠαλιοί τραυματισμοί στο μάτι

Συμπτώματα

Η αύξηση της πίεσης δεν έχει συμπτώματα. Σε αρχικό στάδιο αυξάνεται αργά και σταδιακά ελαττώνοντας την όραση με αργό ρυθμό και χωρίς εμφανή συμπτώματα. Η ζημιά που προκαλεί ωστόσο είναι μη αναστρέψιμη. Την ίδια στιγμή, η υψηλή πίεση στα μάτια μπορεί να οδηγήσει σε γλαύκωμα και σταδιακά σε καταστροφή του οπτικού νεύρου. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητες οι προληπτικές εξετάσεις, ώστε να διαγνωσθεί έγκαιρα το πρόβλημα.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Η ενδοφθάλμια πίεση πέφτει με φαρμακευτική αγωγή. Συγκεκριμένα, χορηγούνται οφθαλμικές σταγόνες που λαμβάνονται διά βίου και αν κριθεί απαραίτητο, συνδυάζονται και με χάπια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.