Κυριακή, Δεκεμβρίου 18

ΣΗΜΕΡΑ Μάχη γιγάντων στον τελικό του Μουντιάλ

Μάχη γιγάντων στον τελικό του Μουντιάλ

Η ώρα του μεγάλου, τελικού του Μουντιάλ έφτασε. Το απόγευμα της Κυριακής (18/12, 17:00, ΑΝΤ1), τέσσερις εβδομάδες μετά τη σέντρα του πρώτου αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ και 63 ματς στο τουρνουά, στο χωρητικότητας 88.966 θέσεων «Lusail Stadium» της πόλης Λουσαΐλ, η Αργεντινή και η νικήτρια του τελευταίου Μουντιάλ, Γαλλία, διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στοχεύοντας στο «ιερό δισκοπότηρο» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου!

Το ολόχρυσο αγαλματίδιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την κορυφή του κόσμου για τη επόμενη τετραετία.

Πρόκειται για μία μάχη «γιγάντων» σε όλα τα επίπεδα.

Από τη μία ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος θα έχει τη δεύτερη και τελευταία καταπώς φαίνεται ευκαιρία της καριέρας του για να φτάσει στο μοναδικό τρόπαιο που λείπει απ’ την συγκλονιστική συλλογή αμέτρητων τίτλων. Ο χαμένος τελικός από τη Γερμανία το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας ακόμη τον «σημαδεύει» και πλέον θέλει να φτάσει και τη μόνη κορυφή που δεν έχει φτάσει μέχρι σήμερα.

Από την άλλη ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο πρωταγωνιστής της επόμενης... δεκαετίας, που είναι ήδη «εδώ» και κάνει πράγματα και θαύματα. Έχοντας ήδη ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στη συλλογή του (2018) και φιλοδοξώντας στα 23 του να σηκώσει για δεύτερη φορά το κορυφαίο τρόπαιο του ποδοσφαίρου.

Η Αργεντινή θα έχει πλέον διαθέσιμους τους Ακούνια και Ρομέρο που εξέτισαν τις ποινές τους στον ημιτελικό με την Κροατία, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει για πρώτη φορά βασικός ο Άνχελ Ντι Μαρία. Μοναδικό πρόβλημα για τον Λιονέλ Σκαλόνι παραμένει ο Πάπου Γκόμες, ο οποίος δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το διάστρεμμα που τον ταλαιπωρεί εδώ και 12 μέρες.

Η δε Γαλλία έχει το δικό της... άγχος με τις ιώσεις που ταλαιπώρησαν το καμπ των «μπλε» την τελευταία εβδομάδα. Οι Ουπαμεκανό και Ραμπιό ξεπέρασαν την ίωση κι αναμένεται να παίξουν απ’ την αρχή. Ο Τσουαμενί ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στο πόδι και θα είναι βασικός, ενώ το ίδιο ισχύει και με τους Τεό Ερναντέζ και Ντεμπελέ.

Ο τελικός της Κυριακής (18/12) θα είναι -ιστορικά- η 13η συνάντηση ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Γαλλία. Οι Νοτιοαμερικανοί έχουν 6 νίκες, οι Γάλλοι 3 νίκες, ενώ 3 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Σε επίπεδο Μουντιάλ, η Αργεντινή νίκησε στα δύο πρώτα... ανταμώματά τους το 1930 και το 1978, όμως πριν από 4 χρόνια (2018) στα γήπεδα της Ρωσίας, οι «μπλε» νίκησαν με 4-3 την «αλμπισελέστε» στους «16» κι έκαναν το πρώτο, μεγάλο βήμα τους για την κατάκτηση του δεύτερου τροπαίου τους.

Διαιτητής του μεγάλου τελικού ορίστηκε ο 41χρονος Πολωνός, Σιμόν Μαρτσίνιακ, με βοηθούς τους συμπατριώτες του Πάβελ Σοκολνίσκι, Τομας Λίστκιεβιτς, ενώ τέταρτος ρέφερι θα είναι ο Αμερικανός Ισμαΐλ Έλφαθ. Στο VAR θα είναι ο Πολωνός Τόμας Κβιατκόφσκι, με AVAR την Αμερικανίδα Κέιτι Νέσμπιτ. Στο οφσάιντ VAR ορίστηκε Αμερικανός Κάιλ Άτκινς και βοηθός οφσάιντ VAR ο συμπατριώτης του Κόρεϊ Πάρκερ.

Να σημειωθεί ότι η νικήτρια ομοσπονδία θα λάβει και μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις στην ιστορία. Σύμφωνα με το The Athletic, ο νικητής του ζευγαριού Αργεντινή - Γαλλία θα λάβει 42 εκατομμύρια δολάρια (τέσσερα περισσότερα απ’ όσα πήρε η Γαλλία στο Μουντιάλ του 2018), που είναι λιγότερα από το 10% του συνολικού ποσού.

Ο ηττημένος στον τελικό θα λάβει 30 εκατομμύρια δολάρια. Η Κροατία που τερμάτισε τρίτη θα λάβει 27 εκατομμύρια δολάρια και το Μαρόκο που τερμάτισε τέταρτο 25 εκατομμύρια δολάρια.

Πάντως τα χρήματα που θα μοιράσει η FIFA θα πάνε και στις 32 ομοσπονδίες που συμμετείχαν στο τουρνουά του Κατάρ. Οι τέσσερις ηττημένοι των προημιτελικών θα λάβουν από 17 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι οκτώ ομάδες που ηττήθηκαν στη φάση των «16» θα λάβουν από 13 εκατομμύρια δολάρια. Οι δεκάξι ομάδες που αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων θα λάβουν από 9 εκατομμύρια δολάρια, ανεξάρτητα από το πόσους βαθμούς μάζεψαν.

Οι πιθανές συνθέσεις:

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι): Εμιλιάνο Μαρτίνες, Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια, Ντε Πολ, Φερνάντες, ΜακΆλιστερ, Ντι Μαρία, Μέσι, Άλβαρες.

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάμο): Λιορίς, Κουντέ, Βαράνε, Ουπαμεκανό, Τ. Ερναντέζ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ, Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού.

Ο δρόμος για τον τελικό

Οι δύο φιναλίστ ξεκίνησαν τη διαδρομή τους στο Μουντιάλ του Κατάρ με μία ήττα στους ομίλους, ενώ στη συνέχεια και μέχρι τον τελικό η Αργεντινή ήταν η ομάδα που χρειάστηκε μία φορά τη διαδικασία των πέναλτι για τον προκριθεί.

Στον 3ο όμιλο η Αργεντινή ξεκίνησε με ήττα έκπληξη από τη Σαουδική Αραβία με σκορ 2-1, ενώ στη συνέχεια επικράτησε 2-0 του Μεξικό και 2-0 της Πολωνίας, κατακτώντας την πρώτη θέση.Στα προημιτελικά η «αλμπισελέστε» πέρασε με 2-1 το εμπόδιο της Αυστραλίας, ενώ στη συνέχεια χρειάστηκε τη διαδικασία των πέναλτι για να αφήσει εκτός συνέχειας την Ολλανδία. Στον ημιτελικό «καθάρισε» με το εμφατικό 3-0 την Κροατία.Στον τέταρτο όμιλο η Γαλλία εξασφάλισε την πρόκριση μετά τις νίκες με 4-1 κόντρα στην Αυστραλία και 2-1 απέναντι στη Δανία. Στο τρίτο ματς του ομίλου αγωνίστηκε με αλλαγές και τελικά έχασε 1-0 από την Τυνησία κερδίζοντας όμως την πρώτη θέση.Στη νοκ-άουτ φάση οι «μπλε» επικράτησαν 3-1 της Πολωνίας, ενώ ακολούθησε το 2-1 επί της Αγγλίας. Στον ημιτελικό η Γαλλία νίκησε 2-0 το Μαρόκο και βρέθηκε στον τελικό.

Οι Μέσι και Εμπαπέ διεκδικούν την «είσοδό» τους σε μία λαμπρή λίστα

Η τελική «μάχη» έχει σε μεγάλο βαθμό χαρακτηριστεί ως αναμέτρηση μεταξύ των συμπαικτών της Παρί Σεν Ζερμέν, Λιονέλ Μέσι και Κιλιάν Εμπαπέ - που θεωρούνται ευρέως ως οι δύο καλύτεροι ποδοσφαιριστές στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Παρά το γεγονός ότι είναι 12 χρόνια νεότερος, ο Μπαπέ μπορεί ήδη να υπερηφανεύεται για έναν τίτλο Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ η Κυριακή θα δώσει στον Μέσι μια τελευταία ευκαιρία για να εξασφαλίσει το τρόπαιο που μέχρι στιγμής του έχει διαφύγει στη θρυλική του καριέρα.

Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο έπαθλο που προσφέρεται, αλλά υπάρχουν ακόμη δύο διαθέσιμα, το Χρυσό Παπούτσι και η Χρυσή Μπάλα.

Μετά βίας μπορεί κάποιος να καταλήξει σε ένα πιο δελεαστικό σενάριο, από αυτό που θέλει τον Μέσι και τον Εμπαπέ να είναι οι δύο πρωτοπόροι και για τα δύο βραβεία.

Ο Μέσι προηγείται αυτή τη στιγμή στην κούρσα για το Χρυσό Παπούτσι με πέντε γκολ και τρεις ασίστ, ενώ ο Εμπαπέ βρίσκεται στα πέντε γκολ και δύο ασίστ. Ο Χούλιαν Αλβάρες και ο Ολιβιέ Ζιρού διεκδικούν επίσης αυτά τα βραβεία έχοντας σκοράρει τέσσερις φορές ο καθένας στο Κατάρ.

Η Χρυσή Μπάλα - που απονέμεται στον καλύτερο παίκτη του τουρνουά - είναι ένα πολύ πιο υποκειμενικό βραβείο, αλλά ο Μέσι και ο Εμπαπέ είναι οι κύριοι διεκδικητές της και σε αυτή τη φάση, φαίνεται ότι ο Μέσι βρίσκεται ένα... κλικ μπροστά από τον Γάλλο και σε αυτή τη μάχη.

Ο Αργεντινός έχει κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο στο παρελθόν - ως φιναλίστ το 2014 - αλλά η διαφορά μεταξύ των δύο παικτών αυτή τη στιγμή είναι τόσο στενή που όλα θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι ανώτερος στον τελικό της Κυριακής.

Οι περιπτώσεις που ένας ποδοσφαιριστής κερδίζει τη Χρυσή Μπάλα και σηκώνει το τρόπαιο είναι σχετικά σπάνιες, καθώς θα πρέπει κάποιος να ανατρέξει στο 1994 όταν ο Βραζιλιάνος Ρομάριο τα είχε κατακτήσει για τελευταία φορά.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και για το Χρυσό Παπούτσι, με τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο το 2002 να είναι ο μοναδικός παίκτης τα τελευταία 40 χρόνια που στέφθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ενώ παράλληλα πήγε σπίτι του με το τρόπαιο στις αποσκευές του.

Η ολοκλήρωση μιας διαδικασίας κατάκτησης του Χρυσού Παπουτσιού, της Χρυσής Μπάλας και του τίτλου είναι ακόμα πιο σπάνιο, και μόνο τρεις παίκτες στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου το έχουν πετύχει.

Ουσιαστικά, μόνο ένας ποδοσφαιριστής το έχει κάνει πράξη επίσημα και πρόκειται για τον Πάολο Ρόσι, ο οποίος ενέπνευσε την Ιταλία για την επιτυχία του 1982 - την πρώτη χρονιά που εισήχθη επίσημα η Χρυσή Μπάλα.

Ωστόσο, υπήρχε ένα ανεπίσημο βραβείο τέσσερα χρόνια νωρίτερα, όταν ο Μάριο Κέμπες τερμάτισε πρώτος σκόρερ, καλύτερος παίκτης και οδήγησε την Αργεντινή στον πρώτο της τίτλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο - ένα κατόρθωμα που δεν θα μπορούσε να επαναλάβει κάποιος άλλος εκτός από τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος οδήγησε την Αργεντινή στη δόξα οκτώ χρόνια αργότερα.

Αν και δεν υπήρχε επίσημο βραβείο εκείνη την εποχή, ο Γκαρίντσα ήταν ο παίκτης που ξεχώρισε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962 με τη Βραζιλία, που παραμένει η τελευταία φορά που μια ομάδα πέτυχε το repeat.

Ο μαγικός εξτρέμ, ο οποίος κάλυψε την απουσία του τραυματία Πελέ για μεγάλο μέρος του τουρνουά, τερμάτισε επίσης πρώτος σκόρερ στη Χιλή, αν και με τα τέσσερα γκολ μοιράστηκε το βραβείο του κορυφαίου σκόρερ με άλλους έξι παίκτες.

Μια ξεχωριστή εμφάνιση είτε από τον Μέσι είτε από τον Εμπαπέ θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αρκετή για να τους εντάξει σε αυτή τη λαμπρή λίστα δίπλα στα ονόματα των Γκαρίντσα, Κέμπες και Ρόσι, και στη συνέχεια να εδραιώσουν για πάντα τη θέση τους στην Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων...  

Μυθικό πάρτι με 50.000 Αργεντινούς στην εξέδρα

Η μάχη της εξέδρας έχει ήδη κερδηθεί! Οι «τρελαμένοι» Αργεντινοί θα δώσουν βροντερό «παρών» στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ κόντρα στη Γαλλία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα Μέσα της χώρας, σχεδόν 50.000 Αργεντινοί θα βρεθούν στο «Lusail Stadium» για να παρακολουθήσουν από κοντά τον μεγάλο τελικό της ομάδας του Λιονέλ Μέσι απέναντι σε εκείνη του Κίλιαν Εμπαπέ.

Πρόκειται για κάτι το πρωτόγνωρο. Μάλιστα τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι οι 50.000 Αργεντινοί, πέρα από τους υπόλοιπους που την υποστηρίζουν, θα έχουν μαζί τους 4.000 σημαίες, 6.000 μπαλόνια και 2.000 κασκόλ στα χρώματα της χώρας.

Τελετή λήξης με σύνθημα «A Night to Remember»

Πριν από την έναρξη του μεγάλου αγώνα θα γίνει η τελετή λήξης που υπόσχεται να μείνει για πάντα στις μνήμες των 88.000 θεατών που αναμένονται στο στάδιο.

«Μετά από μια τελετή έναρξης που γιόρτασε τη γεφύρωση των χασμάτων και τη γνωριμία μεταξύ μας πέρα από τις διαφορές μας, η τελετή λήξης θα διαρκέσει 15 λεπτά και θα αναφέρεται στον κόσμο που συναντήθηκε για τις 29 ημέρες του τουρνουά μέσα από ποίηση και μουσική», αναφέρει η FIFA.

Το «A Night to Remember» (σ.σ. μία βραδιά να θυμάσαι) θα ολοκληρωθεί με έναν συνδυασμό τραγουδιών από το επίσημο Soundtrack, που σημάδεψαν αξέχαστες στιγμές του τουρνουά.

Ερμηνεύοντας ζωντανά στο πλήθος του σταδίου και στο παγκόσμιο κοινό, ο Νταβίντο και η Αϊσα θα τραγουδήσουν «(Hayya Hayya) Better Together» (καλύτερα μαζί), ο Οζούμα και ο Γκιμς το «Arhbo», ενώ θα είναι παρούσα και η πλήρης γυναικεία σύνθεση του «Light the Sky».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .