Πέμπτη, Ιανουαρίου 26

Το παλιό φάρμακο που καταπολεμά την αραίωση μαλλιών με λιγότερο από 1 ευρώ

Το οικονομικό και δοκιμασμένο φάρμακο που μπορεί να καταπολεμήσει την αραίωση μαλλιών, σύμφωνα με τους δερματολόγους.




Επιμέλεια

Η αραίωση μαλλιών απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με τα επίσημα στοιχεία να αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 80% των ανδρών και σχεδόν οι μισές γυναίκες θα εμφανίσουν σημαντική τριχόπτωση κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αν και υπάρχουν χιλιάδες σαμπουάν, λοσιόν, αμπούλες και χάπια που διαφημίζουν πως καταπολεμούν την αραίωση, στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω προϊόντων δε φέρνει αξιόλογα αποτελέσματα, παρά τις υψηλές τιμές και τις μεγάλες υποσχέσεις.

«Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός άχρηστων προϊόντων που υπόσχονται πως προωθούν την ανάπτυξη της τριχοφυΐας και πολλά είναι πανάκριβα. Ωστόσο, οι άνθρωποι συνεχίζουν να τα αγοράζουν επειδή

είναι απελπισμένοι», εξήγησε στους New York Times, ο καθηγητής δερματολογίας στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, δρ. Μπρετ Κινγκ.

Σύμφωνα, όμως, με τον ίδιο και με άλλους δερματολόγους, υπάρχει μια θεραπεία η οποία κοστίζει μόλις μερικά λεπτά του ευρώ ημερησίως και αποκαθιστά την τριχοφυΐα σε πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από αραίωση.

Πρόκειται για τη μινοξιδίλη (minoxidil), ένα φάρμακο το οποίο αρχικά παρασκευάστηκε με σκοπό να θεραπεύσει την υψηλή αρτηριακή πίεση, εντούτοις οι επιστήμονες γρήγορα διαπίστωσαν ότι προκαλούσε μια απρόβλεπτη παρενέργεια: την αύξηση της τριχοφυΐας στους ασθενείς.

Οι Οργανισμοί Τροφίμων και Φαρμάκων ΗΠΑ και Καναδά (FDA) έχουν εγκρίνει τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου, με τη μορφή λοσιόν ή αφρού ήδη από το 1988 για τους άνδρες που υποφέρουν από αραίωση, ενώ για τις γυναίκες η συνταγογράφηση εγκρίθηκε από το 1992.

Το πρόβλημα με τη μινοξιδίλη, όμως, είναι πως η αίσθηση της λοσιόν ή του αφρού στο κεφάλι είναι αρκετά δυσάρεστη για τους ασθενείς, οι οποίοι συχνά διακόπτουν τη θεραπεία με αποτέλεσμα η αραίωση να επιμένει. Παράλληλα, για πολλούς, η τοπική εφαρμογή της μινοξιδίλης δε λειτουργεί, καθώς για την ενεργοποίηση του φαρμάκου απαιτείται η ύπαρξη συγκεκριμένων ενζύμων, τα οποία δε βρίσκονται πάντα σε επαρκείς ποσότητες στο τριχωτό της κεφαλής των ασθενών.

Όπως, αποκαλύπτει, ωστόσο, το σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, οι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχει ένας τρόπος λήψης της εν λόγω ουσίας που φαίνεται να φέρνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

«Αντί να εφαρμόζεται τοπικά στο κεφάλι, μπορούμε να συνταγογραφήσουμε χάπια, τα οποία περιέχουν την ουσία σε πολύ χαμηλή δόση. Με αυτό τον τρόπο, η ενεργοποίηση του φαρμάκου είναι εγγυημένη, ενώ αποφεύγουμε και τη δυσάρεστη αίσθηση που αφήνει η τοπική θεραπεία», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σε αντίθεση με τις λοσιόν, τα εν λόγω χάπια δεν έχουν ακόμα λάβει έγκριση από τον FDA και έτσι αυτή η επιλογή παραμένει άγνωστη στους περισσότερους ασθενείς, εντούτοις ολοένα και περισσότεροι δερματολόγοι τα προτιμούν από τις τοπικές θεραπείες.

«Επίσημα, δεν έχει αναγνωριστεί η ευεργετική επίδραση της λήψης χαπιών με χαμηλή συγκέντρωση μινοξιδίλης για τα άτομα που υποφέρουν από τριχόπτωση, ωστόσο αυτό συμβαίνει με πολλές άλλες παθήσεις, οι θεραπείες για τις οποίες παραμένουν εκτός ετικέτας, μολονότι η ιατρική κοινότητα έχει ευρέως αναγνωρίσει την αποτελεσματικότητά τους», είπε ο επικεφαλής τους τμήματος δερματολογίας στο πανεπιστήμιο του Έμορι, δρ. Ρόμπερτ Σουέρλικ.

Αλλά και ο καθηγητής δερματολογίας στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δρ. Ρόντνεϊ Σίνκλερ, ισχυρίζεται πως έχει ήδη θεραπεύσει περισσότερους από 10.000 ασθενείς με αραίωση, με τη βοήθεια των συγκεκριμένων χαπιών, ενώ το 2017 δημοσίευσε και σχετική μελέτη, στην οποία και οι 100 γυναίκες που συμμετείχαν παρουσίασαν σημαντική βελτίωση.

 https://www.ieidiseis.gr/ygeia/180101/to-palio-farmako-pou-katapolema-tin-araiosi-mallion-me-ligotero-apo-1-evro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .