Σάββατο, Ιανουαρίου 14

«Οι δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους»

Ο θάνατος ενός πρώην ανώτατου άρχοντα όμως δείχνει το πώς οι Ελληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες…

Ηχηρό χαστούκι Σαμαρά στον Μητσοτάκη για την απόφαση να μην ταφεί ο τέως βασιλιάς με τιμές αρχηγού κράτους

Νέο χτύπημα του Αντώνη Σαμαρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να ταφεί ο τέως βασιλιάς ως ιδιώτης και όχι με τιμές αρχηγού κράτους. «Οι δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε αιχμηρή δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, παίρνοντας εμμέσως πλην σαφώς θέση υπέρ της άποψης ότι η ταφή του έπρεπε να γίνει με τιμές αρχηγού κράτους. Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι ο τέως βασιλιάς υπήρξε «ανώτατος άρχων της χώρας», τονίζοντας ότι «μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και

σελίδες ολόκληρες…».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι δεν σχολιάζει τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, αλλά υπογράμμισε ότι «η ελληνική δημοκρατία, την οποία θεμελίωσε η παράταξή μας, είναι ώριμη και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε χωρίς κομπλεξισμούς και δυσκολίες ζητήματα που άπτονται της Ιστορίας. Το πολιτειακό έχει λυθεί οριστικά». Ο κ. Οικονόμου είπε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία άνθρωποι που προσεγγίζουν το θέμα μέσα από μια μερική οπτική, ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους και τα συναισθήματά τους, και τόνισε: «Δεν αναφέρομαι στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά σε μία υπαρκτή κατάσταση. Η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό. Και επίσης δεν είναι καιρός για να αναζητήσουμε ή να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια ή διχασμούς, με αναφορά στο παρελθόν».

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος υπήρξε ο συνταγματικός ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς». «Οι Ελληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στον θεσμό της βασιλείας ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε» είπε και τόνισε ότι με τον θάνατο «του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο”, αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια, ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει, πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

«Μόνο αυταρχικά καθεστώτα»

«Ο θάνατος ενός πρώην ανώτατου άρχοντα όμως δείχνει το πώς οι Ελληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες… Η δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει» είπε.

Η δήλωση δυσαρέσκειας του Αντώνη Σαμαρά φαίνεται ότι απελευθερώνει πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές που έχουν την ίδια άποψη, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι πολλοί -ίσως και δεκάδες- εκείνοι που θα σπεύσουν να παραβρεθούν στην κηδεία του Κωνσταντίνου τη Δευτέρα, στη Μητρόπολη. Είναι βουλευτές που απευθύνονται στο πιο δεξιό κομμάτι των ψηφοφόρων της Ν.Δ. αλλά και στο βασιλικό και οι οποίοι, λόγω και των εκλογών, επιζητούν την ψήφο των ψηφοφόρων αυτού του χώρου. Η κυβέρνηση δεν θα απαγορεύσει στους «γαλάζιους» βουλευτές να παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνον τη Δευτέρα. Μπορεί να το κάνει όποιος θέλει, λένε κυβερνητικές πηγές, ενώ ήδη ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, με ανάρτησή του στα social media, ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών.

Το αν και πόσοι βουλευτές θα πάνε στην κηδεία δεν φαίνεται, πάντως, να ενοχλεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, αφού με αυτόν τον τρόπο το παίζει σε δύο ταμπλό. Με την απόφαση να κηδευτεί ως ιδιώτης ικανοποίησε το κεντρώο ακροατήριό της και με την ανοχή στους βουλευτές που θέλουν να παραστούν το πιο δεξιό του και τους βασιλικούς…

 https://www.dimokratia.gr/politiki/555548/oi-dimokraties-den-aposiopoyn-to-parelthon-toys/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .