Τετάρτη, Ιανουαρίου 11

Αιτούντες άσυλο - Από την «ΕΣΤΙΑ» στην κοινωνική κατοικία


Εξετάζεται το ενδεχόμενο αξιοποίησης σπιτιών του προγράμματος για την εθνική στεγαστική πολιτική, ενώ θα «τρέξει» και μία μικρότερη εκδοχή του για ακραίες περιπτώσεις ευαλωτότητας αιτούντων άσυλο

Ενα νέο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ», πολύ μικρότερης κλίμακας, που θα αφορά αποκλειστικά ακραίες περιπτώσεις ευαλωτότητας αιτούντων άσυλο, επεξεργάζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.


Μετά το τέλος του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα «ΕΣΤΙΑ», το υπουργείο αναμένεται να θέσει σε λειτουργία το νέο αυτό άτυπο πρόγραμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Πηγές του υπουργείου, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ξεκαθαρίζουν πως οι θέσεις θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, με τον αριθμό να μην ξεπερνά τις 500 ενώ τα κριτήρια για να ενταχθούν στο άτυπο αυτό πρόγραμμα φιλοξενίας θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά. «Θα απευθύνεται μόνο σε αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα έχουν λόγους ακραίας ευαλωτότητας, οι οποίοι δε θα τους επιτρέπουν να έχουν μια ασφαλή διαμονή στις δομές φιλοξενίας ανά την Ελλάδα». Τέτοιες περιπτώσεις ενδεχομένως να είναι οι πρόσφυγες με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά και κοινωνικές ομάδες, όπως είναι για παράδειγμα οι Γεζίντι.

Κοινωνική κατοικία


Την ίδια στιγμή, σκέψεις υπάρχουν να αξιοποιηθεί η εμπειρία του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και για την εθνική στεγαστική πολιτική. Ετσι, δεν αποκλείεται διαμερίσματα, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, εφόσον δεχτούν οι ιδιοκτήτες τους, να παραχωρηθούν για τη στέγαση νέων ζευγαριών με χαμηλά εισοδήματα ή ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.


Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Απρίλιο ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης είχε παρουσιάσει στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, άμεσα υλοποιήσιμο για την παροχή κοινωνικής κατοικίας, οικονομικής αλλά ποιοτικής στέγης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στην Αθήνα. Η πρόταση, που είχε κατατεθεί κι αφορούσε ανέργους, με έμφαση στην ηλικιακή κατηγορία 15-29 ετών, νέες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, ηλικιωμένους κυρίως όσοι μένουν μόνοι τους και έχουν παράλληλα χαμηλό εισόδημα, περιελάμβανε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Φορέας, δε, υλοποίησης είχε προταθεί η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), η οποία από το 2016 «έτρεχε» το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» με παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στέγασης σε μισθωμένα διαμερίσματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, η ΕΑΤΑ είχε διαχειριστεί περισσότερα από 400 διαμερίσματα, προσφέροντας συνολικά 8.000 θέσεις στέγασης.


Απολογισμός


Το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα «ΕΣΤΙΑ» ολοκληρώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου. Είχε ξεκινήσει το 2015 με στόχο την αποσυμφόρηση των δομών που υπήρχαν διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, φιλοξενώντας περισσότερους από 90.000 αιτούντες άσυλο.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο μεγαλύτερος αριθμός διαμενόντων που έχει καταγραφεί στο πρόγραμμα ήταν τον Μάιο του 2020, με 22.769 άτομα να φιλοξενούνται σε 4.597 μονάδες στέγασης/διαμερίσματα (25.508 κλίνες). Μάλιστα, τον τελευταίο μήνα λειτουργίας του προγράμματος φιλοξενούνταν 1.843 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Απρίλιο του 2022, όταν και ανακοινώθηκε ο τερματισμός του «ΕΣΤΙΑ», 12.684 άτομα βρίσκονταν στις δομές του προγράμματος. Το πρόγραμμα έφτασε να μετρά 3.700 διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα με το 60% από αυτά να βρίσκεται εντός της Αττικής.


Οπως επισημαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, οι λιγοστοί δικαιούχοι του προγράμματος μεταφέρθηκαν πλέον σε δομές σύγχρονες, στις οποίες υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων θέσεων. «Καθώς έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αιτούντων ασύλου στη χώρα μας, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες, και καθώς έχουν βελτιωθεί σημαντικές οι συνθήκες ασφάλειας και διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας, πλέον το πρόγραμμα φιλοξενίας ΕΣΤΙΑ σε αστικά διαμερίσματα ολοκλήρωσε την αποστολή του».

https://www.tanea.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .