Κυριακή, Ιανουαρίου 15

«Το δίκαιο δεν είναι τίποτε άλλο από το συμφέρον του ισχυρού»… 


Το δίκαιον ουκ άλλο τι ή του κρείττονος συμφέρον» 

 ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΓΚΑΣ

 (Το δίκαιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το συμφέρον του ισχυρού), είχε αποφανθεί ο Πλάτωνας τοποθετούμενος σχετικά για την δικαιοσύνη και την αλήθεια που απορρέει μέσα από αυτή. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε πώς ο μεγάλος φιλόσοφος της αρχαιότητας∙ δεν ήταν και τόσο... δημοκρατικός (!), και πολλές είναι οι περιπτώσεις στα κείμενά του, που ο ίδιος εμφανίζεται -λίγο αυστηρός, λίγο δεσποτικός, αρκετά απόλυτος-, να τραβάει κάθετες διαχωριστικές γραμμές - και άλλους ανθρώπους να τους λογαριάζει "από δω", άλλους (ως κατώτερους) να τους τοποθετεί "από κει"!

Δεν έχουμε καμία εντελώς πρόθεση να αμφισβητήσουμε εδώ τον Λόγο του φιλοσόφου – θα ήταν

άλλωστε ανόητο, εν τούτοις, αμφισβητείται εκ των ων ουκ άνευ - από μόνος του, τουλάχιστον, σαν νόημα και, επιτέλους, τελική προσδοκία μιας σύγχρονης, δημοκρατικής και λειτουργικής Πολιτείας. Καθότι, επουδενί μπορεί να σταθεί μα ούτε και να κατανοηθεί ό,τι στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας και κοινωνίας, το δίκαιο πάντα είναι με το συμφέρον του ισχυρού και το άδικο πάντα με το μέρος του αδυνάτου. Έτσι, εν δυνάμει, γεννάται αυτομάτως μια τερατογέννεση : μια βιολογική-φυλετική ολιγαρχία, που θα επιβιώνει αιωνίως σε βάρος όλων των άλλων.

Το θέμα ξαναπαίρνει, ως φαίνεται, «σάρκα και οστά» στις μέρες μας - όχι μόνο στο επίπεδο της γενικής αμφισβήτησης και ανομίας που παρατηρείται ανά τον Κόσμο, αλλά, εδώ στα κοντινά ενεργά μέτωπα που, ήδη, αντιμετωπίζει η δική μας - εγχώρια δικαιοσύνη. Η οποία, μετά από ένα μακρό διάστημα ταλαντεύσεων και αναμονής γύρω από το ζήτημα των υποκλοπών που συντάραξαν -είναι γεγονός- και κλιμάκωσαν τις εξελίξεις∙ αποφάνθηκε (κι αυτή), πως ένας και μόνο ένας παράγοντας μπορεί να πει (αυτολεξεί), τι έγινε και τι δεν έγινε (!), και ότι η... ΑΔΑΕ που, εκ του Συντάγματος αντλεί την ανεξαρτησία και τις αρμοδιότητες της ως αρχή, δεν έχει λόγο και υπάρχει, περίπου, για... τα μάτια του κόσμου!

Δηλαδή : Η αρμόδια αρχή είναι ολότελα αναρμόδια (!) να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας!! Αυτό το δίκαιο, αυτή η δικαιοσύνη, μάλιστα : δεν είναι τίποτε άλλο, παρά απ' το συμφέρον του ισχυρού! Όθεν, ο όχι και τόσο… δημοκρατικός Πλάτωνας πάλι δικαιώνεται και, το χειρότερο, θα δικαιώνεται πάντα κι ας λέμε εμείς (και άλλοι πολλοί), αλίμονο, ότι περισπούδαστο, ορθό και λελογισμένο μπορούμε περί του αντιθέτου. Ανθρώπων έργο είναι, τελικά, και το δίκαιο και η δικαιοσύνη. Δεν είναι, ας πούμε, μια ανώτερη θεϊκή υπόθεση και ας ανακατεύουν τους θεούς με την απόδοσή τους...

 http://www.matrix24.gr/2023/01/to-dikeo-den-ine-tipote-allo-apo-to-simferon-tou-ischirou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .