Τετάρτη, Ιανουαρίου 25

Ζώα που αλλάζουν χρώμα για προστασία. Καμουφλάζ ζώων - μέγιστη ομοιότητα με το περιβάλλον. Έντονος χρωματισμός των ζώων

Ζώα που αλλάζουν χρώμα για προστασία. Καμουφλάζ ζώων - μέγιστη ομοιότητα με το περιβάλλον. Έντονος χρωματισμός των ζώων

Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης έκαναν μερικούς εκπροσώπους του ζωικού κόσμου πραγματικούς κυρίους μεταμφίεσης. Σας προτείνουμε να ελέγξετε την προσοχή σας και να βρείτε όλους όσους έκρυψαν στις φωτογραφίες σε αυτήν την ανάρτηση. Λοιπόν πάμε!

Pygmy αφρικανική οχιά

Φωτογραφία: Φωτογραφία: ZUMA Press

Αυτά τα ζώα δεν γνωρίζουν απλώς το βιότοπό τους, είναι το βιότοπό τους ... ή τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι εχθροί τους. Όλα τα είδη στον πλανήτη πρέπει να κυριαρχήσουν στην τέχνη της μεταμφίεσης για να επιβιώσουν. Είτε πρόκειται για ένα γκέκο που συγχωνεύεται με τον φλοιό, έναν ιαγουάρου που εξαφανίζεται στο φύλλωμα, ή μια πυγμαία αφρικανική οχιά που γλιστρά πάνω από την άμμο (εικόνα).

Κοινή κάμπια βαρόνου

Φωτογραφία: Common baron in Kuala Lumpur Garden (wohinauswandern / Flickr)

Πολλές κάμπιες είναι ικανές να καλύψουν, αλλά το Common baron το κάνει καλύτερα. Πεινασμένα πουλιά από τη δυτική Μαλαισία θα χρειαστούν πολλή τύχη για να πάρουν τουλάχιστον μία κάμπια αυτού του είδους για μεσημεριανό γεύμα. Η εξέλιξη την έχει διδάξει να κρύβει επιδέξια από τους αρπακτικούς. Ζουν στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Τρέφονται με φύλλα μάνγκο.

Πυγμαίος ιππόκαμπος

Φωτογραφία: Steve Childs / Flickr

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δεν είναι το ασφαλέστερο μέρος διαμονής, επομένως οι κάτοικοί τους χρειάζονται προστασία. Ο νάνος ιππόκαμπος φτάνει σε μήκος όχι περισσότερο από δύο εκατοστά. Το σώμα του ιππόκαμπου μπορεί να γίνει ανώμαλο και να πάρει ένα χρώμα που ταιριάζει με τον τύπο των κοραλλιών. Αυτός ο εντελώς μοναδικός τύπος ιππόκαμπου βρίσκεται στην ανατολική ακτή του Sabah.

Γκέκο με φύλλα

JialiangGao / Wikimedia Commons

Το δέρμα αυτής της σαύρας μοιάζει να είναι κατάφυτο με βρύα, αλλά αυτό είναι μόνο το πονηρό χρώμα του. Το ποώδες gecko με φύλλα με φύλλα είναι ένας πραγματικός κύριος της μεταμφίεσης. Βρίσκεται μόνο στα δάση της Μαδαγασκάρης. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, στα δέντρα.

Ιαγουάρος

Φωτογραφία: Bex Ross / Flickr

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, οι ιαγουάροι έχουν αναπτύξει στίγματα που μπορούν να συνδυαστούν τέλεια με διαφορετικούς οικοτόπους. Η Jaguar είναι μια μεγάλη γάτα που προέρχεται από την Αμερική. Δυστυχώς, το στίγμα αυτών των ζώων δεν τους βοηθά να κρυφτούν από πολλούς κυνηγούς και λαθροκυνηγούς. Η ακριβή γούνα jaguar έχει μεγάλη ζήτηση. Η αποψίλωση των δασών επηρεάζει επίσης αρνητικά τον αριθμό τους. Σήμερα ο ιαγουάρος αναφέρεται στο Κόκκινο Βιβλίο.

Καπνιστό φρόμουθ

Φωτογραφία: Coverdale / Wikimedia Commons

Αυτά τα πουλιά είναι γνωστά για το χωρισμένο ράμφος και τα μεγάλα κίτρινα μάτια. Αν παρατηρήσουν κίνδυνο, απλώς κλείνουν τα μάτια τους και γέρνουν τα κεφάλια τους πίσω για να συγχωνευθούν με το φλοιό του δέντρου λόγω του χρώματος τους.

Το frogmouth είναι νυχτερινό, αλλά σε αντίθεση με τον στενό συγγενή του, η κουκουβάγια, δεν είναι καλός πιλότος. Δεν χρησιμοποιούν τα νύχια τους κατά το κυνήγι. Τις περισσότερες φορές, για να πιάσουν το θήραμα (κυρίως τρέφονται με έντομα), περιμένουν απλώς τη σωστή στιγμή, κρύβοντας πίσω από το φύλλωμα ενός δέντρου. Habitat - Αυστραλία και Τασμανία.

Κρεατοελλιά

Φωτογραφία: Φωτογραφία: Steve Childs / Flickr

Αυτά τα ψάρια (ναι, είναι ψάρια!), Ζώντας στον Ινδικό ή τον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι σε θέση να πάρουν το χρώμα των βράχων και των υφάλων - εξ ου και το όνομά τους (Stonefish - μεταφράζεται κυριολεκτικά ως πέτρινο ψάρι). Συγχώνευση με τον βυθό, περιμένουν το θήραμά τους. Ως άμυνα, έχουν αιχμηρά δηλητηριώδη αγκάθια στην πλάτη τους που μπορούν να σκοτώσουν ένα άτομο μέσα σε δύο ώρες.

Πράσινη ακρίδα

Image Credit Flickr Yeomans

Εάν δεν βλέπετε αμέσως τη ακρίδα στη φωτογραφία, αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα - η μεταμφίεση του είναι τέλεια. Βοηθά συχνά στην αποφυγή συναντήσεων με πουλιά, βάτραχους, φίδια και άλλους θηρευτές. Τα ίδια τρέφονται με μικρά έντομα, αλλά το αγαπημένο τους φαγητό είναι τα φύλλα.

Πλευρονήκτης

Moondigger / Wikimedia Commons

Το στίγμα του δέρματος που ταιριάζει με το χρώμα του πυθμένα βοηθά αυτά τα ψάρια να επιβιώσουν στο υποβρύχιο βασίλειο. Αλλά η κάλυψη όχι μόνο παρέχει ασφάλεια, αλλά σας επιτρέπει επίσης να δελεάσετε το θήραμα.

Νύχτζαρ

Φωτογραφία: Howcheng / Wikimedia Commons

Τα Nightjars είναι μικρά νυχτερινά πουλιά που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Φωλιάζουν στο έδαφος. Το χρώμα των φτερών βοηθά στην ανάμειξη πολύ καλά με ξηρό έδαφος.

Ραβδί έντομο

Φωτογραφία: Brian Gratwicke / Flickr

Τα περισσότερα ζώα χρειάζονται κάποιο υπόβαθρο για την κάλυψη. Αλλά υπάρχουν εκείνοι που τα πάνε καλά χωρίς αυτό. Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αυτού είναι το έντομο ραβδιών. Τα μέρη του σώματος μοιάζουν με ραβδιά, τα οποία τους επιτρέπουν να είναι αόρατα σχεδόν οπουδήποτε. Αρκεί απλώς να παγώσει. Για πρόσθετη προστασία, τα έντομα ραβδιών είναι ικανά να απελευθερώνουν όξινο υγρό για να τυφλώσουν έναν εχθρό. Είναι επίσης σε θέση να προσομοιώσουν τον άνεμο που ταλαντεύεται αργά από πλευρά σε πλευρά.

αρκτική αλεπού

Φωτογραφία: ΗΠΑ Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής

Η λευκή και μπλε γούνα της πολικής αλεπούς είναι ιδανική για να ζήσετε στην χειμερινή τούνδρα. Δεν συγχωνεύεται μόνο με το χιόνι, αλλά και προστατεύει το ζώο από χαμηλές θερμοκρασίες. Οι αρκτικές αλεπούδες κυνηγούν κυρίως πουλιά, τρωκτικά και ψάρια.

Χαμαιλέοντας

Πιστωτική εικόνα: woodlouse / Flickr

Οι πιο διάσημοι δάσκαλοι μεταμφίεσης είναι χαμαιλέοντες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αλλαγή χρώματος είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ ατόμων. Διαφορετικές αποχρώσεις σηματοδοτούν μια συγκεκριμένη διάθεση: θυμό, φόβο και άλλα συναισθήματα.

Σουπιά

Φωτογραφία: Nick Hobgood / Wikimedia Commons

Η ικανότητα αυτών των κατοίκων του υποβρύχιου κόσμου να πάρει διαφορετικά χρώματα δεν έχει όρια. Κρύβονται εύκολα στο φόντο του πυθμένα. Αλλά τα θαύματα της μεταμφίεσης δεν τελειώνουν εκεί - οι σουπιές μπορούν να λάμψουν και να τρεμοπαίζουν (βίντεο παρακάτω)

Τώρα ας αυξήσουμε το επίπεδο δυσκολίας!

Φρύνος

Φωτογραφία: Πρακτορείο ειδήσεων Caters

Βάτραχος

Φωτογραφία: Πρακτορείο ειδήσεων Caters

Είδος μικρής σαύρας

Φωτογραφία: Πρακτορείο ειδήσεων Caters

Πουλί (Μεγάλο Ποτό)

Φωτογραφία: Πρακτορείο ειδήσεων Caters

Βάτραχος

Φωτογραφία: Πρακτορείο ειδήσεων Caters

Αράχνη

Φωτογραφία: Πρακτορείο ειδήσεων Caters

Γκέκο με φύλλα

Φωτογραφία: Πρακτορείο ειδήσεων Caters

Αλογάκι της παναγίας

Φωτογραφία: Πρακτορείο ειδήσεων Caters

Παπαγάλος

Φωτογραφία: Πρακτορείο ειδήσεων Caters

Λεοπάρδαλη του χιονιού

Ελάφια

Ραβδί έντομο

Βρήκατε εύκολα όλα τα ζώα;

Το χρώμα, το σχήμα του σώματος και οι συνήθειες βοηθούν πολλά ζώα να κρυφτούν από αρπακτικά ζώα ή να κρυφτούν στο θήραμα. Μερικές φορές αυτά τα αφεντικά του καμουφλάζ είναι δύσκολο να παρατηρηθούν, ακόμη και να τα κοιτάξουμε σε κοντινή απόσταση.

Προχωρώντας προς τα κοράλλια, τα ψάρια της πεταλούδας δεν παρατήρησαν καν την λοφώδη πέτρα που βρίσκεται στον βυθό. Ξαφνικά η πέτρα αναδεύτηκε - και ριπή οφθαλμού κατάπιε το απρόσεκτο ψάρι. Η "πέτρα" αποδείχθηκε ότι ήταν ένας κονδυλωτής - ένας αιμοσταγμένος αρπακτικός, παγιδεύοντας το θήραμα στο βυθό.

Echter Steinfisch Synanceia verrucosa (Reef stonefish) V: Rotes Meer / IndopazifikACHTUNG SEHR GIFTIG !!

Το χρώμα κάλυψης, το ανώμαλο δέρμα και το στρογγυλό σχήμα του σώματος το καθιστούν απολύτως αόρατο στο φόντο του θαλάσσιου εδάφους. Ένας κονδυλώνας είναι δύσκολο να διακριθεί από μια πέτρα κατάφυτη από φύκια.

Πολλά θαλάσσια και χερσαία ζώα έχουν κατακτήσει την τέχνη του καμουφλάζ. Το χρώμα και το σχήμα του σώματός τους τους επιτρέπουν να συνδυάζονται με το περιβάλλον τους. Ας δώσουμε δύο ακόμη παραδείγματα: ένα πουλί νυχτερινό, εντελώς αόρατο στο έδαφος ή έναν κορμό δέντρου κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάπαυσης, και ένα λευκό λαγό, το οποίο ένα λευκό χειμερινό παλτό μετατρέπεται σε αόρατο φόντο του χιονιού.

Σκοτεινή πλάτη, ελαφριά κοιλιά

Πολλά ζώα έχουν σκοτεινή πλάτη και ελαφριά κοιλιά. Η κοιλιακή πλευρά που παραμένει στη σκιά φαίνεται πιο σκοτεινή και η φωτιζόμενη πλάτη εμφανίζεται πιο ανοιχτή. Αυτό καθιστά το ζώο πιο δύσκολο να εντοπιστεί από ό, τι εάν ήταν ομοιόμορφα χρωματισμένα. Αυτός ο χρωματισμός καμουφλάζ είναι χαρακτηριστικός τόσο των σαρκοφάγων όσο και των φυτοφάγων ζώων. Κρύβει το πρώτο από το θήραμα και το δεύτερο από αρπακτικά.

Τα περισσότερα ψάρια που ζουν στη στήλη του νερού έχουν μια ασημένια κοιλιά και σκούρα πλάτη, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ορατά τόσο στον πυθμένα (ή στη στήλη σκούρου νερού) όσο και στον ουρανό. Πολλά πουλιά έχουν παρόμοιο χρώμα. Χάρη σε αυτό, ένα ιπτάμενο πουλί είναι πιο δύσκολο να το δει κανείς με φόντο φωτεινά σύννεφα ή σκοτεινή γη.

Προσπαθώντας να μεταμφιέζονται καλύτερα από αρπακτικά ζώα ή θηράματα, πολλά ζώα καταφεύγουν επίσης στη χρήση ποικίλων προτύπων. Το παλτό της ζέβρας και το δέρμα του αυτοκρατορικού αγγέλου (ψάρια που ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους) καλύπτονται με μεγάλες ρίγες. Τεμαχίζουν τα περιγράμματα του σώματος του ζώου, εμποδίζοντας τους αρπακτικούς να το αντιληφθούν ως σύνολο. Η ριγέ γούνα της τίγρης το κρύβει τέλεια ανάμεσα στο ψηλό γρασίδι, βοηθώντας να γλιστρήσει στο θήραμα απαρατήρητο.

Ντύνομαι κρυφτό

Ορισμένα είδη χαμαιλεόντων, κεφαλόποδων, ψαριών και γαρίδων είναι σε θέση να αλλάξουν χρώμα ώστε να ταιριάζουν με το χρώμα του περιβάλλοντος χώρου. Η αλλαγή χρώματος πραγματοποιείται από χρωματοφόρα (κύτταρα χρωστικής) διασκορπισμένα μεταξύ άλλων κυττάρων του δέρματος και περιέχουν χρωστικές. Συνήθως οι χρωστικές συγκεντρώνονται στο κέντρο των χρωματοφόρων, κάτι που δίνει στο ζώο ένα ελαφρύ χρώμα. Υπό την επίδραση νευρικών ή ορμονικών σημάτων, η χρωστική ουσία διασκορπίζεται σε όλο το κυτταρόπλασμα των κυττάρων και το δέρμα του ζώου γίνεται πιο σκούρο.

Ο ρυθμός μετάβασης των χρωματοφόρων από τη μία κατάσταση στην άλλη δεν είναι ο ίδιος σε διαφορετικά ζώα. Τα σήματα σχετικά με την ανάγκη αλλαγής του χρώματος μπορούν επίσης να έχουν διαφορετικές ταχύτητες. Σε ορισμένα ζώα (για παράδειγμα, καλκάνι και καλκάν), η αλλαγή χρώματος ρυθμίζεται τόσο από το νευρικό όσο και από τα ορμονικά συστήματα. Σε άλλα (χταπόδια και καλαμάρια), μόνο το νευρικό σύστημα ελέγχει την αλλαγή χρώματος, κάτι που τους επιτρέπει να το κάνουν αυτό ασυνήθιστα γρήγορα, σε μόλις ένα δευτερόλεπτο. Στα χαμαιλέοντα, οι ορμόνες ελέγχουν την αλλαγή χρώματος και αλλάζει σχετικά αργά - μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ζώο ή φυτό;

Τα έντομα ραβδιών, τα οποία ζουν κυρίως στις τροπικές περιοχές, είναι δύσκολο να διακριθούν από τα κλαδιά ή τα φύλλα. Επιπλέον, αυτά τα έντομα κινούνται πολύ χαλαρά, γεγονός που τους βοηθά επίσης να κρυφτούν στις κορώνες των δέντρων, σε θάμνους ή στο γρασίδι. Το επιστημονικό όνομα για τη σειρά των εντόμων ραβδιών είναι φαντάσματα. Πράγματι, οι χαλαρές κινήσεις τους τα κάνουν να μοιάζουν με μικρά φαντάσματα. Σε μια στιγμή κινδύνου, το έντομο του ραβδιού παγώνει και «μετατρέπεται» σε ένα κλαδί ή φύλλο.

Πολλές νυχτερινές πεταλούδες, όπως η οικογένεια corydalis (Notodontidae), έχουν επίσης προστατευτικό χρωματισμό. Το πιο διάσημο από τα λοφιοφόρα σκαθάρια, η τρύπα είναι αργυροειδής, κατά τη διάρκεια της ημέρας συνήθως κάθεται σε ένα κλαδί ή κορμό, με τα φτερά του διπλωμένα στην πλάτη του. Όταν αυτή η όμορφη πεταλούδα ξεκουράζεται, είναι δύσκολο να τη διακρίνεις από έναν σπασμένο κόμπο.

Μεταξύ των ερπετών, οι χαμαιλέοντες θεωρούνται αξεπέραστοι δάσκαλοι του παιχνιδιού απόκρυψης. Αλλά πολλά άλλα ερπετά έχουν κάνει καλά σε αυτήν την τέχνη. Ένας κροκόδειλος ή καϊμάν που περιμένει το θήραμα μπορεί εύκολα να εκληφθεί ως αιωρούμενο ημερολόγιο. Αργά παρασύροντας προς τα κάτω, ο κροκόδειλος περιμένει ένα ζώο να έρθει στην οπή ποτίσματος και έπειτα ορμά προς τα εμπρός και αρπάζει το θύμα με ισχυρά σαγόνια. Οι κροκόδειλοι του μωρού παρομοιάζονται με κούτσουρα όχι μόνο για χάρη του επιτυχούς κυνηγιού, αλλά επίσης κρύβονται από φτερωτά αρπακτικά ζώα. Καθισμένοι σε κλαδιά, μερικά εξογκώματα (έντομα από τη σειρά των Ομοπτέρων) μοιάζουν έντονα με τα αγκάθια ενός φυτού. Υπάρχουν ιδιαίτερα πολλές τέτοιες ανατροπές στις τροπικές περιοχές. Σε ορισμένα είδη, ενήλικα έντομα ευθυγραμμίζονται κατά μήκος των κλαδιών και προσποιούνται ότι είναι αγκάθια, και οι προνύμφες φωλιάζουν κοντά - κομμάτια αποφλοιωμένου φλοιού. Ορισμένα είδη καμπούρων αποκτούν επίσης «σωματοφύλακες» - μυρμήγκια, τρέφονται με το μελιτώδες που απελευθερώνουν.

Ζώα Wannabe

Λεμονόχορτο ή buckthorn (Gonapteryx rhamni) - μία από τις πιο κοινές ευρωπαϊκές πεταλούδες. Είναι δύσκολο να μην το παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αλλά το λεμονόχορτο που κάθεται σε ένα κλαδί με διπλωμένα φτερά είναι μόλις διακριτό από ένα κιτρινωπό φύλλο. Η άνω πλευρά των φτερών είναι κίτρινο λεμόνι και το κάτω είναι πρασινωπό, οι φλέβες των φτερών είναι πολύ παρόμοιες με τις φλέβες ενός φύλλου. Ένας άλλος κύριος καμουφλάζ είναι ο νοτιοαμερικάνικος mantis Choeradodis rhombicollis. Αυτό το μεγάλο αρπακτικό έντομο ζει στους κορμούς των δέντρων, πλεγμένο από ένα μικρό αμπέλι με στρογγυλεμένα φύλλα, πολύ παρόμοιο με το πεπλατυσμένο και διευρυμένο μπροστινό μέρος του σώματος.

Πολλά σπονδυλωτά μεταμφιέζονται επίσης τέλεια ως φύλλα. Βάτραχοι με κερασφόρους της Νότιας Αμερικής ζουν στο έδαφος ανάμεσα σε απορρίμματα φύλλων. Το χρώμα και το σχήμα του σώματος τα καθιστούν ελάχιστα διακριτά μεταξύ των φύλλων: το πίσω μέρος αυτών των βατράχων είναι διακοσμημένο με ένα δίκτυο "φλεβών" και τα "κέρατα" πάνω από τα μάτια και τις δερματικές εξελίξεις φαίνεται να κάμπτονται προς τα πάνω από τις άκρες του τα φύλλα. Τα μάτια των αμφιβίων κρύβονται από τη σκιά των κέρατων και είναι σχεδόν αόρατα είτε για θήραμα είτε για θηρευτές.

Η μεταμφίεση είναι ένας μόνο τρόπος για να προστατευτείτε από τους εχθρούς. Πολλά ακίνδυνα ζώα προστατεύονται από αρπακτικά με διαφορετικό τρόπο - μιμούνται άλλα, μη φαγώσιμα ή δηλητηριώδη πλάσματα. Οι αιωρούμενες μύγες, για παράδειγμα, μοιάζουν πολύ με τις σφήκες ή τις μέλισσες - και όχι μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στις συνήθειες. Μια τέτοια μίμηση κάποιων ειδών από άλλα ονομάζεται μιμητική. Αλλά τα ακίνδυνα ζώα μιμούνται δηλητηριώδη πλάσματα ή αιμοδιψείς θηρευτές όχι μόνο στην εμφάνιση. Οι επιστήμονες αποκαλούν τέτοια κόλπα διαδηλώσεις του Proteus (ξεφεύγοντας από εχθρούς, ο Έλληνας θεός της θάλασσας Proteus άλλαξε την εμφάνισή του πέρα \u200b\u200bαπό την αναγνώριση). Οι νάνοι και μερικά άλλα πουλιά που φωλιάζουν σε κοιλότητες ή λαγούμια εκπέμπουν ένα φίδι που βρίσκεται σε κίνδυνο. Η κάμπια του σκώρου γερακιού της Κόστα Ρίκα Leukormpha μιμείται επίσης ένα δηλητηριώδες φίδι - αλλά όχι συριγμό: το διαταραγμένο έντομο αρχίζει να ταλαντεύεται το πίσω άκρο του σώματος, δείχνοντας στον εχθρό ένα ψεύτικο "κεφάλι" με τρομερά σημεία των ματιών. Οι κλήσεις του σπάνιου πουλιού της Νότιας Αμερικής Ridgeley, που ανακαλύφθηκαν από ορνιθολόγους μόνο το 1997, μοιάζουν με το γαύγισμα ενός σκύλου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πουλί τρομάζει τους απρόσκλητους επισκέπτες από τα σύνορα της επικράτειάς του με το αρπακτικό γαβγίζει.

Η φύση έχει δημιουργήσει κάποιες μορφές ζωής που είναι άπταιστες στην τέχνη της μεταμφίεσης. Για παράδειγμα, πολλές θαλάσσιες ζωές έχουν μάθει να αναμιγνύονται με τα φύκια, ενώ άλλες έχουν μάθει να συνδυάζονται με στοιχεία του βυθού. Μερικά χερσαία ζώα, από την άλλη πλευρά, έχουν μάθει να μεταμφιέζονται ως φλοιός δέντρων ή άλλα φυτά. Τα έντομα επίσης δεν αποφεύγουν την τέχνη της μεταμφίεσης, ειδικά εκείνα που μοιάζουν σχεδόν με τα φύλλα ή τα κλαδιά των φυτών. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτές τις πονηρές και ύπουλες μορφές ζωής; Μπορεί να μην είναι εύκολο να εντοπιστούν ακόμη και στις συνημμένες φωτογραφίες.

Κοινή κάμπια βαρόνου

Αυτή η κάμπια είναι δύσκολο να την δείτε ακόμη και όταν την κοιτάξετε απευθείας. Ζει στο ζεστό κλίμα της Νοτιοανατολικής Ασίας και προτιμά να ξοδεύει χρόνο στα φύλλα ενός δέντρου μάνγκο. Συχνά, η κάμπια εκπλήσσει ακόμη και τους αγρότες που καλλιεργούν μάνγκο με την ικανότητά του στο καμουφλάζ. Ωστόσο, η κοινή κάμπια βαρόνου αλλάζει το πράσινο χρώμα σε καφέ όταν μεγαλώνει σε πεταλούδα.

Γάτες αμμόλοφων

Αυτές οι γάτες συνήθως βρίσκονται στις ερήμους της Κεντρικής Ασίας και της Βόρειας Δυτικής Αφρικής. Η γούνα τους δεν συνδυάζεται μόνο καλά με το περιβάλλον της ερήμου, αλλά και τα μαξιλάρια στα πόδια τους δεν αφήνουν σημάδια πίσω όταν κινούνται.

Γκρι γιγαντιαίο nightjar

Τα δάση της Νότιας Αμερικής είναι γεμάτα με αυτά τα πουλιά. Το χρώμα των φτερών τους συνδυάζεται καλά με κλαδιά δέντρων, έτσι συχνά κάθονται στα κλαδιά και παρακολουθούν άλλους. Το μόνο πράγμα που μπορεί να προδώσει τη θέση τους είναι η αντανάκλαση του φωτός στα μάτια.

Πλευρονήκτης

Υπάρχουν περίπου 700 διαφορετικά είδη αυτού του ψαριού. Ζει σε ωκεανούς σε όλο τον κόσμο. Τα ψάρια ζουν στον πυθμένα, και πολλά είδη έχουν μάθει να μεταμφιέζονται τόσο επιδέξια που διαλύονται εύκολα με φόντο άμμο ή βότσαλο στη θάλασσα ή στον πυθμένα του ωκεανού. Το πιο ασυνήθιστο πράγμα για αυτό το ψάρι είναι ότι και τα δύο μάτια του βρίσκονται στην ίδια πλευρά του σώματος, οπότε το ψάρι έχει τη δυνατότητα να εξετάζει τα πάντα γύρω του, ακόμη και όταν βρίσκεται στο πλάι του.

Γκέκος της Μαδαγασκάρης με επίπεδη ουρά

Αυτά τα γκέκο βρίσκονται στη Μαδαγασκάρη, στα δάση. Όχι μόνο έχουν δέρμα που μοιάζει με φλοιό, αλλά έχουν επίσης περίεργα πτερύγια δέρματος που φέρουν τις δικές τους σκιές. Εξαιτίας αυτού, είναι σχεδόν αδύνατο να τα δούμε στο πλαίσιο των φυτών.

Έρημος Horned Viper

Τα συνηθισμένα φίδια προκαλούν φόβο και τα φίδια που μεταμφιέζονται έξυπνα είναι ακόμη χειρότερα. Αυτές οι οχιά ζουν στις αμμώδεις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Γυρίζουν στην άμμο για ενέδρα ή απόκρυψη. Επιπλέον, αυτές οι οχιά κινούνται σε "πλευρικές στροφές". Είναι σημαντικό να γλιστρήσουν προς μια κατεύθυνση και ταυτόχρονα να πάνε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της κίνησης σε διαφορετική κατεύθυνση.

Αφρικανικές μεζούρες

Ζουν στις αφρικανικές σαβάνες. Λόγω του χρώματος των φτερών, οι αφρικανικές κουταλιές είναι καλυμμένες με φόντο τα κοντινά δέντρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, βγάζουν τούφες φτερών στα αυτιά τους, κάνοντάς τους να μοιάζουν με κλαδιά. Φαίνεται ότι αυτές οι κουκουβάγιες θέλουν να παίζουν κρυφτό "hot-cold", καθώς κάνουν τον ήχο "Prrr!" κάθε πέντε δευτερόλεπτα, σαν να κοροϊδεύουν τους κοντινούς αρπακτικούς.

αρκτική αλεπού

Αυτές οι αλεπούδες ζουν στην αρκτική τούνδρα. Συνήθως η γούνα τους αλλάζει χρώμα με την εποχή. Γίνεται καφέ το καλοκαίρι και λευκό το χειμώνα.

Βιετναμέζικα ποώδη βατράχια

Μπορούν να βρεθούν στα τροπικά δάση του Βιετνάμ. Χρησιμοποιούν το πράσινο ποώδες παλτό τους για να κρυφτούν ανάμεσα στα βράχια. Έχουν επίσης ένα εφεδρικό σχέδιο: να προσποιούνται ότι είναι νεκροί στην πρώτη απειλή.

Ghostly Mantis

Αυτό το μάντης που προσεύχεται ζει σε ξηρές περιοχές της Αφρικής και αξίζει δικαίως το όνομά του: μοιάζει σχεδόν ένα προς ένα σαν ξηρό φύλλο. Το mantis που προσεύχεται έχει επίσης μια φτερά σε σχήμα φύλλου. Εξαιτίας αυτού, όλα μοιάζουν με φύλλα που πέφτουν.

Σουπιά

Ζουν στις ακτές του ωκεανού. Συνήθως, οι σουπιές έχουν ένα παράξενο, ειρωνικό χαρακτηριστικό: δεν βλέπουν το χρώμα, αλλά μπορούν να αλλάξουν το χρώμα, το σχήμα και την υφή τους ανάλογα με το περιβάλλον.

Ακρίδες που μοιάζουν με φύλλα

Ένα έντομο που μεταμφιέζεται ως φύλλα, η ακρίδα που μοιάζει με φύλλα έχει κυριαρχήσει στην τέχνη της μεταμφίεσης στην τέχνη. Μερικές φυλλώδεις ακρίδες είναι πράσινες, άλλες είναι καφέ σαν σάπια φύλλα. Μερικά από αυτά έχουν ακόμη τρύπες που μοιάζουν με ξηρά πεσμένα φύλλα. Οι ακρίδες χρειάζονται μεταμφίεση, καθώς οι κύριοι εχθροί τους είναι μαϊμούδες, και η ποικιλία των ειδών και των μορφών τους επιτρέπει να σώσουν τη ζωή τους.

Ραβδί έντομα

Αυτά τα έντομα μοιάζουν με ραβδιά ή λεπτά κλαδιά δέντρων. Μιμούνται ακόμη και την κίνηση των κλαδιών δέντρων στον άνεμο. Επιπλέον, έχουν την ικανότητα να αναγεννήσουν τα χαμένα άκρα. Τα αυγά τους είναι σαν σπόροι διάσπαρτοι στο έδαφος στο δάσος.

Καβούρια διακοσμητών

Αυτά τα καβούρια χρησιμοποιούν διάφορα αντικείμενα από το περιβάλλον τους για να μεταμφιεστούν. Μερικές φορές κολλάνε ακόμη και στον εαυτό τους, όπως κάνουν οι στρατιώτες: μασούν φύκια και στη συνέχεια τους κολλάνε.

Ιππόκαμπος

Είναι συχνά ορατό στους ωκεανούς γύρω από την Αυστραλία. Το ιππόκαμπος που καλύπτεται με πανί καλύπτεται σε προσθήκες σε σχήμα φύλλου, κάνοντάς το να μοιάζει με φύκια. Επιπλέον, συνήθως επιπλέει και μετακινείται σε φυσικά ρεύματα όπως τα φύκια, κάτι που τονίζει περαιτέρω την ψευδαίσθηση.

Ψάρια σκορπιών

Αυτός ο τύπος ψαριού καλύπτει καθώς και κοράλλια. Παραμένουν ήρεμοι και κινούνται πολύ αργά μέχρι να εντοπίσουν το θήραμά τους. Επίσης, αυτά τα ψάρια έχουν αγκάθια που προεξέχουν από τη σπονδυλική στήλη και περιέχουν δηλητήριο.

Οχιά της Γκαμπόν

Αυτές οι οχίδες δεν θεωρούνται μόνο οι πιο δηλητηριώδεις από όλες τις οχίδες, αλλά και οι ίδιοι καμουφλάρετε με επιτυχία. Έχουν ένα μοτίβο δέρματος που ταιριάζει απόλυτα με τα δάση των βροχερών δασών της Αφρικής. Χρησιμοποιούν καμουφλάζ τόσο για κυνήγι όσο και για να κρυφτούν από τους αρπακτικούς.

Κροτίδα πεταλούδας

Βρίσκεται στη Νότια Αμερική και χαρακτηρίζεται από σκούρο γκρι φτερά που συνδυάζονται καλά με φλοιό δέντρου και πέτρες. Επιπλέον, τα αρσενικά μπορούν να κάνουν έναν ήχο τσακίσματος με τα φτερά τους, παρόμοιο με το κροτάλισμα των σπασμένων κλαδιών.

Tahitian Warty Clownfish

Οι αναπτύξεις σε αυτό το ψάρι του επιτρέπουν να καλυφθεί καλά στο περιβάλλον του. Έχοντας εγκατασταθεί σε ένα καλό μέρος, ο κονδυλωμένος clownfish περιμένει το μικρό ψάρι να κολυμπήσει και στη συνέχεια να το κυνηγήσει.

Οι κανόνες του ζωικού βασιλείου δεν ανέχονται αδυναμία. Εάν δεν γεννηθήκατε ένας μεγάλος αρπακτικός, τότε θα πρέπει να βελτιώνετε συνεχώς διάφορους πονηρούς αμυντικούς μηχανισμούς, αλλιώς αργά ή γρήγορα θα καταβροχθίζετε από αυτόν που είναι υψηλότερος στην τροφική αλυσίδα.
Οι δεξιότητες μεταμφίεσης είναι επίσης απαραίτητες για τους αρπακτικούς ώστε να μπορούν να πλησιάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο θήραμά τους.

Γκόλντεν Γκόρβερ

Και οι δύο γονείς επωάζονται επανειλημμένα τα αυγά. Η φωλιά είναι μια ρηχή τρύπα στο έδαφος καλυμμένη με μικρή ποσότητα φυτικού υλικού. Είναι χτισμένο, κατά κανόνα, σε ανοιχτό χώρο και μόνο περιστασιακά ανάμεσα σε δέντρα που βρίσκονται σε ελευθερία. Κάθε συμπλέκτης περιέχει τέσσερα αυγά, τοποθετούνται σε διαστήματα 2-3 ημερών. Το μέγεθος των αυγών είναι συνήθως 52 επί 52 mm, το χρώμα είναι κίτρινο-καφέ με σκούρο καφέ μοτίβο, συγκεντρωμένο γύρω από την αμβλύ πλευρά του αυγού. Οι νεοσσοί εκκολάπτονται μετά από 30 ημέρες και έχουν τη δυνατότητα να τρέφονται μόνοι τους, αν και υπό την επίβλεψη των γονιών τους. Εάν ένας αρπακτικός πλησιάζει τη φωλιά, το χρυσό βροχοπούλι αρχίζει να το αποσπά από τη φωλιά, εναλλάσσοντας το τρέξιμο με ενδεικτικές στάσεις έτσι ώστε η απόσταση από τον αρπακτικό να παραμένει μικρή.


Το Pink Downhill (Thyatira batis) είναι ένα υποείδος σκώρου, η εμφάνιση του οποίου απεικονίζει τέλεια την έννοια ενός αποσπάσματος χρώματος. Σύγχυση, οι αρπακτικοί δεν αντιλαμβάνονται αυτήν την ανοιχτόχρωμη πεταλούδα ως λεία. Αυτό το χρώμα είναι πολύ χρήσιμο όταν το ζώο μετακινείται από τόπο σε μέρος, πράγμα που σημαίνει ότι η φύση του υποβάθρου έχει πάντα διαφορετικό χρώμα και υφή.


Τα χταπόδια και οι πλησιέστεροι συγγενείς τους, καλαμάρια και σουπιές, αλλάζουν απλώς το χρώμα για να ταιριάζουν με το περιβάλλον τους με τη βοήθεια μιας ειδικής μυϊκής συσκευής που ελέγχει το μέγεθος των χρωστικών κυττάρων, των χρωματοφόρων, που βρίσκονται μέσα στο δέρμα. Ορισμένα είδη μπορούν να πάρουν έως και 30-50 διαφορετικές αποχρώσεις, γεγονός που καθιστά το καμουφλάζ τους ευέλικτο.


Η μίμηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μεταμφιέσετε οπουδήποτε. Το Smoky frogmouth, ένα αυστραλιανό πουλί, προτιμά να προσποιείται ότι είναι σπασμένος κόμπος και τα γνωστά έντομα ραβδιών μιμούνται ξηρούς κλαδίσκους.


Η οπτική καμουφλάζ δεν είναι το παν. Τα ψάρια Harlequin μυρίζουν σαν κοράλλια, το οποίο, σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη εμφάνισή του, του επιτρέπει να παραμένει απαρατήρητο από αρπακτικά που βασίζονται κυρίως στην αίσθηση της όσφρησης.
Η φύση δεν είναι μόνο όμορφη, αλλά και σκληρή. "Σκοτώστε, αλλιώς θα σκοτωθείτε", "που δεν έκρυψε, το δείπνο" - αυτή είναι η σκληρή αλήθεια της ζωής, με την οποία αντιμετωπίζουν κάθε μέρα όλοι οι εκπρόσωποι του ζωικού κόσμου. Μερικοί προτιμούν να μεγαλώνουν νύχια και κυνόδοντες, άλλοι μαθαίνουν να τρέχουν και να πηδούν με μια εκπληκτική ταχύτητα και άλλοι προτιμούν να ταιριάζουν με το έδαφος έτσι ώστε ο αρπακτικός να μην μπορεί να τα βρει ποτέ. Με τα χρόνια της εξέλιξης, οι μεταμφιεστικές ικανότητες ορισμένων έχουν φτάσει σε τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα που με την πρώτη ματιά μοιάζουν περισσότερο με χαρακτήρες σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας από ό, τι τα πραγματικά πλάσματα.
Η Joanna Hall, ζωολόγος στο εργαστήριο Camo του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, λέει ότι τα ζώα χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών στρατηγικών ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Η γενική τακτική είναι η επιλογή του χρώματος και του σχήματος του αμαξώματος, το οποίο σας επιτρέπει να ταιριάζει με το φόντο. Μερικές φορές είναι μονοχρωματικό, μερικές φορές μοιάζει με διαφοροποιημένο μοτίβο. Μερικά πλάσματα χρησιμοποιούν εναλλασσόμενους ανοιχτούς και σκοτεινούς τόνους, τους λεγόμενους. αποδιοργανωτικός χρωματισμός (καταστρεπτικό ή αποσπασματικό χρώμα) που μπερδεύει τους αρπακτικούς.
Ένα άλλο κόλπο ονομάζεται αντίθετη σκιά. Η εντυπωσιακή θαλάσσια ζωή του φωτός του ήλιου τους φωτίζει από πάνω και από τα πλάγια, ενώ το κάτω σώμα συνήθως παραμένει στη σκιά. Οι καρχαρίες και πολλά άλλα υδρόβια ζώα, συνήθως έχουν σκούρες πλάτες και ελαφριά κοιλιά. Αυτό το απλό τέχνασμα καθιστά δυνατή την αντιστάθμιση της διαφοράς στον φωτισμό, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ δύσκολο να διακρίνουμε το ζώο στο νερό: όταν το βλέπεις από πάνω, συγχωνεύεται με το σκοτεινό πυθμένα και όταν το βλέπεις από κάτω, με τα ανώτερα, καλά φωτισμένα στρώματα νερού.


Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας απεικονίζει τέλεια πώς μια μάλλον πρωτόγονη (ειδικά σε σύγκριση με άλλα ζώα) καμουφλάζ μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική σε ορισμένες συνθήκες. Λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης, δεν είναι εύκολο να δείτε έναν καρχαρία στο νερό.
Ένας άλλος τύπος καμουφλάζ, επισημασμένος, είναι ιδανικός για ανάμειξη σε έδαφος στην ξηρά. Τα φωτεινά σημεία και τα πλούσια χρώματα φαίνονται αμφιλεγόμενα με την πρώτη ματιά, αλλά η Hall και οι συνεργάτες της πιστεύουν ότι το στίγμα χρώματος στα ζώα (για παράδειγμα, η ζέβρα) απογοητεύει τους αρπακτικούς. Όταν ένα κοπάδι ζέβρες σε πλήρη καλπασμό δραπετεύει από αρπακτικές γάτες, βλέπουν μόνο μια αστραφτερή μαύρη και άσπρη λωρίδα, η οποία εμποδίζει τον κυνηγό να απομονώσει οποιοδήποτε συγκεκριμένο θήραμα.

Caterpillar Butterfly Baron



Σε μεταμφίεση, η κάμπια ευθυγραμμίζει τα προσαρτήματα της έτσι ώστε να βρίσκονται σαν τις εξωτερικές φλέβες ενός φύλλου, μετά την οποία χαμηλώνει το σώμα της στην κύρια φυλλοβόλη φλέβα.

Είδος μικρής σαύρας


Κουκουβάγια - πλοίαρχος του καμουφλάζ


ΨΑΡΙ κλοουν



Τα ψάρια κλόουν (lat. Antennariidae) δεν πρέπει να συγχέονται με τα ψάρια κλόουν (lat. Amphiprion), τα οποία γνωρίζουμε καλά μετά την κυκλοφορία του καρτούν "Finding Nemo". Αυτά τα ψάρια ανήκουν στη σειρά των ψαριών ή, όπως συχνά αποκαλούνται, monkfish. Μόνο τα ψάρια κλόουν, σε αντίθεση με τους συγγενείς τους, ζουν σε ρηχά νερά ανάμεσα σε κοραλλιογενείς υφάλους και όχι σε μεγάλα βάθη στο σκοτάδι. Η οικογένεια clownfish περιλαμβάνει περισσότερα από 165 είδη ψαριών, τα περισσότερα από τα οποία μεταμφιέζονται ως κοράλλια, φυτά και άλλα ακίνδυνα αντικείμενα. Μόλις τα μικρά ψάρια κολυμπούν, τα αρπακτικά σπεύδουν και κυριολεκτικά απορροφούν.

Ορχιδέα μάντης


Ορχιδέα mantises (Latin Hymenopus coronatus) ονομάζονται για το ασυνήθιστο χρώμα τους, χάρη στο οποίο αυτά τα έντομα γίνονται σαν λουλούδια ορχιδέας. Αυτό το χαρακτηριστικό τους συχνά παραπλανά άλλα έντομα, για τα οποία πληρώνουν με τη ζωή τους. Παρεμπιπτόντως, αυτά τα έντομα μπορούν να αλλάξουν το χρώμα τους από έντονο ροζ σε σκούρο καφέ, ανάλογα με το περιβάλλον. Μπορείτε να συναντήσετε καταπληκτικά μαντάκια προσευχής στα τροπικά δάση της Ινδίας και της Ινδονησίας.

Γκέκο με φύλλα



Geckos με φύλλα ή με επίπεδη ουρά (lat.Uroplatus sikorae) ζουν στα δάση της Μαδαγασκάρης και στα γειτονικά νησιά. Άτομα αυτού του είδους βρίσκονται σε χρώματα που κυμαίνονται από πράσινο έως καφέ, γεγονός που τους επιτρέπει να κρύβονται ιδανικά ανάμεσα στο φύλλωμα των δέντρων. Παραμένουν επίσης αόρατα στο φλοιό των δέντρων ή στην επιφάνεια σχεδόν οποιουδήποτε βρύου. Αυτά τα ερπετά τρέφονται με μικρά έντομα, τα οποία μερικές φορές δεν συνειδητοποιούν καν ότι έχουν προσγειωθεί σε άλλο ζωντανό πλάσμα και όχι σε ένα συνηθισμένο φύλλο ενός δέντρου. Παρεμπιπτόντως, επειδή τα μάτια των φύλλων ουρά είναι συχνά κόκκινα, ονομάζονται επίσης «σατανικοί γκέκοι».

Φύλλο πεταλούδα


Πηγή: γεια-
Μια καταπληκτική πεταλούδα με φύλλα (lat. Kallima) φτάνει σε άνοιγμα φτερών 6-8 εκατοστών. Όταν τα φτερά του διπλώνονται, κανένας αρπακτικός δεν θα το διακρίνει από ένα συνηθισμένο αποξηραμένο φύλλο. Μπορείτε να συναντήσετε αυτούς τους δασκάλους μεταμφίεσης στη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και την Ινδία.

Χαμαιλέοντας



Ο Χαμαιλέοντας (lat.Chamaeleonidae) είναι πλοίαρχος της μίμησης, για τις ικανότητες των οποίων όλοι γνωρίζουν. Το δέρμα αυτής της σαύρας διαπερνάται με ειδικά διακλαδισμένα κύτταρα - χρωματοφόρα. Αυτά τα κύτταρα περιέχουν κόκκους διαφόρων χρωστικών με μαύρο, σκούρο καφέ, κόκκινο και κίτρινο χρώμα. Με τη μείωση των διεργασιών των χρωματοφόρων, αυτοί οι κόκκοι αναδιανέμονται με τέτοιο τρόπο ώστε το χρώμα της επιφάνειας του δέρματος του χαμαιλέοντα να αλλάζει. Με την επιδέξια επεξεργασία της ικανότητάς τους, οι χαμαιλέοντες μπορούν να επιτύχουν το αποτέλεσμα της πλήρους διάλυσης στο περιβάλλον τους.

Βάτραχος δέντρων



Οι βάτραχοι δέντρων από την οικογένεια βατράχων δέντρων (Latin Hyla) ζουν αποκλειστικά σε καθαρά νερά. Ζουν σε θερμότερα μέρη της Ευρώπης, στην Ανατολική Ασία, τη βορειοδυτική Αφρική και τη Βόρεια Αμερική. Το γένος αυτών των βατράχων έχει 35 είδη, μερικά από τα οποία, για παράδειγμα, ο μεταβαλλόμενος βάτραχος δέντρων (Latin Hyla versicolor), είναι ικανές να εντυπωσιάζουν με τη γύρω φύση. Όταν ένας βάτραχος κάθεται στο φύλλωμα, αποκτά μια πράσινη απόχρωση και μόλις βρεθεί στο φλοιό ενός δέντρου, αλλάζει αμέσως το χρώμα του στο πιο κατάλληλο για το νέο περιβάλλον.

Πεταλούδα



Οι πεταλούδες της οικογένειας σκώρων (lat. Geometridae), επίσης γνωστά ως σκώροι ή επιθεωρητές, καλύπτονται πολύ επιδέξια σε σχεδόν οποιαδήποτε φυσική επιφάνεια. Συνολικά, οι επιστήμονες μετρούν περίπου 23.000 διαφορετικά είδη αυτού του εντόμου. Σίγουρα τα έχετε συναντήσει στη ζωή σας. Αυτά τα πλάσματα πετούν κυρίως τη νύχτα, αλλά υπάρχουν επίσης σκώροι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη Ρωσία, μπορείτε να βρείτε περίπου 800 είδη αυτού του εντόμου.

Ασιατικός παράλυτος



Αυτό το ψάρι είναι επίσης γνωστό ως ψεύτικος ιππόγλωσσος (Paralichthys olivaceus). Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι και τα δύο μάτια της βρίσκονται μόνο στη μία πλευρά του σώματος, δηλαδή, στην κάτω πλευρά, αυτό το κάτω ψάρι είναι απολύτως τυφλό. Ωστόσο, αυτό το μηχανολογικό ελάττωμα στη φυσιολογία της αντισταθμίζεται πλήρως από όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για επαγγελματική καμουφλάζ στο βυθό. Στα ρωσικά ύδατα, αυτό το ψάρι βρίσκεται στον Κόλπο του Μεγάλου Πέτρου, που βρίσκεται στη Θάλασσα της Ιαπωνίας στα ανοικτά των ακτών του Primorsky Krai.

Paringuey Οχιά


Ραβδί έντομο



Η εμφάνιση των εντόμων ραβδιών είναι το τέλειο φυσικό καμουφλάζ, καθιστώντας τα σχεδόν αδύνατα να εντοπιστούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Πυγμαίος ιππόκαμπος



Το χρώμα της κορυφογραμμής εξαρτάται από το κοράλλι στο οποίο ζει, επειδή η δημιουργία χρωμάτων είναι ο πρώτος κανόνας της εσωτερικής διακόσμησης.

Αυστραλιανή ευρεία



Το φτέρωμα είναι χαλαρό, παρόμοιο με το φτέρωμα κουκουβαγιών, ως επί το πλείστον γκρι ή καφετί, το οποίο είναι ένα ιδανικό φυσικό καμουφλάζ.

Κροκόδειλος



Κροκόδειλος στον ποταμό, κατάφυτος με πράσινη λάσπη.
Τα θηλαστικά χρησιμοποιούν επίσης προστατευτικό χρωματισμό. Χάρη στις ρίγες στο σώμα μιας ζέβρας και στις κηλίδες στο δέρμα μιας καμηλοπάρδαλης, ο κυνηγός δεν κοιτάζει ένα συγκεκριμένο ζώο, αλλά μάλλον σε μια άμορφη μάζα που συγχωνεύεται με το περιβάλλον, οπότε είναι δύσκολο γι 'αυτόν να απομονώσει χωρίστε το ζώο από το κοπάδι ως πιθανό τρόπαιο.


Οι σύγχρονοι επιστήμονες μελετούν προσεκτικά τα χαρακτηριστικά της μίμησης πολλών εκπροσώπων του ζωικού κόσμου, επειδή όλες αυτές οι χρήσιμες δεξιότητες μπορούν να εφαρμοστούν στη στρατιωτική ανάπτυξη. Ο καταπληκτικός κόσμος της άγριας ζωής συνεχίζει να μας εκπλήσσει ξανά και ξανά, όταν, όπως φαίνεται, έχουμε ήδη δει σχεδόν τα πάντα. Και είναι υπέροχο, δεν θα συμφωνήσετε; Τόσα πολλά νέα και απίστευτα πράγματα μπορούν να βρεθούν στον κόσμο όπου ζούμε, αν κοιτάξετε προσεκτικά.

Είναι η ικανότητα των ζώων να παράγουν προστατευτικό χρωματισμό στο ή αποκτήστε προστατευτικόου φόρμα που τους παρέχει μέγιστοδεν υπάρχουν ομοιότητες με το βιότοπο.

Ο χαμαιλέοντας μπορεί να αλλάξει το χρώμα του ανάλογα με το περιβάλλον. Στα στρώματα του δέρματος του υπάρχουν κύτταρα χρωστικής που περιέχουν βαφές. Με τη βοήθειά τους, ο χαμαιλέοντας μπορεί να αλλάξει το χρώμα του δέρματος. Κ.λπ.ω ασυνήθιστο το ζώο αλλάζει χρώμα ανάλογα με το χρώμα του περιβάλλοντος, τη θερμοκρασία ή τον ερεθισμό. Ένας χαμαιλέοντας μπορεί να αλλάξει το χρώμα του μέσα σε 15 λεπτά. Η κατάσταση των χρωστικών κυττάρων του ρυθμίζεται από το νευρικό σύστημα.

Άλλα ζώα, όπως τα χταπόδια και τα καλαμάρια, είναι σε θέση να αλλάξουν το χρώμα του σώματός τους μέσα σε δευτερόλεπτα επειδή τα κύτταρα χρωστικής τους ρυθμίζονται επίσης από το νευρικό σύστημα. Μιμούνται τα χτυπήματα και το ιππόγλωσσαμι χρωματισμός του βυθού, και εν μέρει θάβονται στην άμμο για να ενισχύσουν το αποτέλεσμα κάλυψης. Εάν βάλετε ένα τέτοιο ψάρι, για παράδειγμα, σε μια σκακιέρα, τότε το σώμα του θα καλυφθεί με ασπρόμαυρες πλατείες.

Άλλα ψάρια, βάτραχοι, καραβίδες και καβούρια δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το χρώμα του σώματός τους, ωστόσο, προσαρμόζοντας το περιβάλλον τους, μπορεί να γίνουν κάπως ελαφρύτερα ή πιο σκοτεινά.

Μερικά πουλιά και θηλαστικά, όπως πέρδικα, αρκτική αλεπού, λευκό λαγό και άλλα, προσαρμόζονται σεεξωτερικές συνθήκες , αλλάξτε το καλοκαιρινό τους ντύσιμο για το χειμώνα, το οποίο είναι λευκό σαν χιόνι ή γκρι σαν γυμνά δέντρα.

Κατά τη Βιομηχανική Επανάσταση στη Βρετανία, υπήρχε μόνο μία ποικιλία χρωμάτων του σκώρου σημύδας. Οι λευκές πεταλούδες με μικρά σκούρα στίγματα στα φτερά τους μίμησαν τέλεια το χρώμα του φλοιού σημύδας που καλύπτεται από λειχήνες, στο οποίο ξεκουράστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ως εκ τούτου ήταν σχεδόν αισθητές.

Τον 19ο αιώνα, τα εργοστάσια άρχισαν να εκπέμπουν πολλή αιθάλη στην ατμόσφαιρα, από την οποία οι κορμοί των δέντρων έγιναν μαύροι. Στο σκοτεινό φόντο, ήταν εύκολο να εντοπίσετε λευκές πεταλούδες, έτσι τα πουλιά τα βρήκαν αμέσως. Αυτή τη στιγμή, άρχισαν να εμφανίζονται άτομα με σκούρα χρώματα, η ύπαρξη των οποίων ήταν προηγουμένως αδύνατη - στους λευκούς κορμούς των δέντρων, τα πουλιά μπορούσαν εύκολα να τα δουν.

Οι σκοτεινές πεταλούδες εκτράφηκαν με επιτυχία. Ως αποτέλεσμα της μετάλλαξης, προέκυψε ένας κυρίαρχος πληθυσμός σκούρων χρωματισμένων πεταλούδων. Το περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο βελτιώνεται τώρα και ο αριθμός των ανοιχτόχρωμων σημύδων σημύδας αυξάνεται ξανά.

Παραδείγματα μίμησης βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία από τα έντομα έως τα θηλαστικά. Μερικοί μιμούνται τη βλάστηση, ενώ άλλοι γίνονται σαν πέτρες ή περιττώματα πουλιών.

Τα καλύτερα παραδείγματα καμουφλάζων ζώων βρίσκονται συχνά στα δάση. Το άνισο φως του ήλιου προσελκύει στίγματα και ριγέ ζώα σε αυτά τα μέρη, τα οποία συγχωνεύονται σχεδόν πλήρως με το περιβάλλον τους.

Ορισμένες πεταλούδες, για παράδειγμα, μοιάζουν με μουχλιασμένο φύλλο. Τα mantis που προσεύχονται, τα οποία είναι δύσκολο να διακριθούν από ένα ξηρό κλαδί, κάθεται ακίνητο, παγιδεύοντας το θήραμά του. Μεταξύ των πράσινων φύλλων και της ξηράς χλόης, αυτό το επιμήκη έντομο είναι σχεδόν αόρατο.

Οι κάμπιες των σκώρων έχουν μάθει να μιμούνται καλά τα κλαδιά, και ακόμη και περίεργοι «μπουμπούκια» έχουν εμφανιστεί στην πλάτη τους. Μόνο οι απρόσεκτες κινήσεις μπορούν να τους δώσουν μακριά. Το επίπεδο καφέ σώμα του κέρατου φρύνος είναι εντελώς αόρατο μεταξύ των πεσμένων φύλλων.

Τα θηλυκά του nightjar, mallard και άλλων ειδών πουλιών φωλιάζουν στο έδαφος, έχουν καφέ φτέρωμα με σκούρα και φωτεινά σημεία. Αυτό το χρώμα τους βοηθά να ταιριάζει με το περιβάλλον τους.

Το θηλυκό βροχοπούλι γεννά τα αυγά του σε μια ρηχή τρύπα ανάμεσα στα βότσαλα · τα αυγά του είναι απολύτως αόρατα στο φόντο των βότσαλων. Το θηλυκό είναι επίσης καλά καμουφλαρισμένο, με μαύρες, άσπρες και καφέ ρίγες, το περίγραμμα του σώματός του φαίνεται θολό και ο εχθρός δεν μπορεί να την δει.

Υπάρχουν είδη πουλιών, για παράδειγμα, η στρογγυλή φάλαρο, όπου το αρσενικό επωάζει τα αυγά, οπότε το φτέρωμα του είναι εμφανές, ενώ το φτέρωμα του θηλυκού, αντίθετα, φαίνεται αρκετά φωτεινό. Το αρσενικό και το θηλυκό ξύλο φορούν μέτρια ρούχα. Αυτά τα πουλιά φωλιάζουν στο έδαφος και τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά αυγά επώασης.

Ένα πικράκι (ταύρος νερού) κάνει μια φωλιά στα καλάμια. Είναι αόρατο σε αλσύλλια λόγω του γεγονότος ότι έχει διαμήκεις ρίγες στο σώμα του. Αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο, αυτό το πουλί σηκώνει το ράμφος του και ταλαντεύεται αργά μαζί με τον κάλαμο, οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να το παρατηρήσετε.

Για τους Αυστραλούς βατράχους, μια ειδική μεταμφίεση είναι χαρακτηριστική. Κάθονται σε ένα κλαδί, τεντώνουν και παγώνουν σε αυτήν τη θέση - φαίνεται σαν να μην είναι πουλί, αλλά σπασμένο κλαδί. Πολλά από τα πουλιά που ζουν σε στεφάνες δέντρων έχουν μπλε στήθη και πράσινες πλάτες. Πάνω, το πουλί είναι σαν ένα φύλλο και κάτω από ένα σκοτεινό σημείο στον ουρανό. Αυτό επιτρέπει στα πουλιά να αποφεύγουν τους κινδύνους.

Τα θηλαστικά χρησιμοποιούν επίσης προστατευτικό χρωματισμό. Οι ρίγες στο σώμα της ζέβρας και οι κηλίδες στο δέρμα της καμηλοπάρδαληςδεν είναι συγκεκριμένο ζώο, αλλά μάλλον σε μια άμορφη μάζα που συγχωνεύεται με το περιβάλλον, οπότε είναι δύσκολο γι 'αυτόν να απομονώσει ένα ξεχωριστό ζώο από το κοπάδι ως πιθανό τρόπαιο.

Leo - το χρώμα της άμμου του βοηθάει να ταιριάζει με το περιβάλλον, έτσι ώστε να μην μπορεί να γλιστρήσει αισθητά στο θήραμα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .