Κυριακή, Φεβρουαρίου 19

Εκλογές για "να στείλεις μήνυμα"

Του Άγη Βερούτη

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, ολοένα και συχνότερα, ακούω ανθρώπους καθημερινούς που κατά τα φαινόμενα μπήκε σε μια κάποια σειρά η ζωή τους μετά την κανονικότητα που επέφερε η τωρινή διακυβέρνηση, να φαίνονται διατεθειμένοι να ρισκάρουν την πλήρη ανατροπή της καθημερινότητάς τους για να "στείλουν μήνυμα”.

Ο Νικόλας, που άλλαξε 3 δουλειές στη δεκαετία της κρίσης γιατί η κανονική του δουλειά ως μεσίτης ακινήτων είχε κατακρημνιστεί, μου λέει ότι στις πρώτες εκλογές "θα στείλει μήνυμα".

Η συλλογιστική του είναι ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά για να ξεκολλήσει ο κλάδος, ούτε το ΕΝΦΙΑ έβγαλε τελείως αφού τελείωσαν τα μνημόνια, ούτε η διαδικασία αγοράς ξεμπέρδεψε

με τις γραφειοκρατίες για ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, ούτε έχει απλοποιηθεί η μεταβίβαση, ούτε μπορεί να ρυθμίσει τις εισφορές των λοκ-ντάουν σε λογικά επίπεδα, γιατί ο ΕΦΚΑ καταργεί τις ρυθμίσεις αν δεν πληρωθεί μια δόση από τα τρέχοντα που δεν έχουν ακόμα έρθει σε πλήρη κανονικότητα.

Ο Νίκος, που είναι μάχιμος δικηγόρος και στη δεκαετία της κρίσης είχε περάσει περιόδους απόλυτης ξηρασίας με τις απεργίες των δικηγόρων, με τα κλειστά δικαστήρια, με την ένδεια υποθέσεων και ξανά με τα λοκ-ντάουν που πήρε €600 για να μείνει σπίτι του έναν χρόνο θα στείλει μήνυμα γιατί δεν μπορεί να ρυθμίσει τις εισφορές του ακόμη που έχουν μαζευτεί πολλές, και απειλείται να του κάνουν κατάσχεση το τριάρι που κληρονόμησε για λεφτά που ουσιαστικά χρωστάει προς τον εαυτό του! Κι αυτός θα στείλει μήνυμα στις πρώτες εκλογές.

Η Φωτεινή δεν ήθελε να κάνει εμβόλιο και χαλάστηκε που όλη η υφήλιος ζήταγε εμβόλιο για να ανοίξουν τα μαγαζιά και η αγορά, και αυτή θα στείλει μήνυμα στις πρώτες εκλογές και στις δεύτερες και "θα ψηφίσει ακροδεξιά για να κάνει ζημιά”.

Ο Κώστας που είναι γιατρός και πιέστηκε με την πανδημία, και δεν είδε τις αμοιβές του ακόμα να βελτιώνονται παρότι τελείωσαν τα μνημόνια, θέλει "να στείλει κι αυτός μήνυμα” στις πρώτες εκλογές.

Ο Παναγιώτης, ο Πέτρος, η Κατερίνα, ένα σωρό κόσμος που συναντώ έχουν πάθει κάτι και θέλουν να στείλουν μήνυμα. Λες και δεν υπάρχουν τα SMS για να στείλεις μήνυμα και πρέπει να το στείλεις στην κάλπη.

Η συνήθης ερώτηση μου προς όλους αυτούς συνήθως είναι αν εκείνοι θα ήταν εξίσου πρόθυμοι να στείλουν μήνυμα στις πρώτες εκλογές αν ΔΕΝ υπάρξουν δεύτερες!

Αν δηλαδή οι ετερόκλητες δυνάμεις που θα δημιουργηθούν βρουν συγκολλητική ουσία την μοναδική ευκαιρία συμμετοχής στην εξουσία λόγω απλής αναλογικής και καταλήξουμε σε μια πολιτική κατάσταση όπως η Ιταλία προ Μπερλουσκόνι, όπου κόμματα και κομματίδια με μονοψήφια ποσοστά θα ξεχνάνε τις υποτιθέμενες ιδεολογίες τους μόλις καταμετρηθούν οι ψήφοι (βλέπε δεκάδες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) προκειμένου να κάνουν το ανέλπιστο κομμάτι τους στη νομή της εξουσίας, που δεν είναι κιόλας ευχαριστημένοι αν δεν την αλώσουν πλήρως!

Ποιος από όσους θέλουν μια κανονικότητα στη ζωή τους και στη δουλειά τους είναι διατεθειμένος να ρισκάρει μια ετερόκλητη κυβέρνηση του 51% που θα συμπεριλαμβάνει ακροδεξιούς κλόουν, ακροαριστερούς με ταγάρια και σαγιονάρες, ριζοσπαστικούς αριστερούς με έρωτα στην εξουσία ακόμη και αν είναι να συνεργαστούν με τους πρώτους και διαφαινόμενους σοσιαλιστές, που στην προοπτική να εισπράξουν το μήνυμα των άλλων με τόκο θα μπούνε στο κρεβάτι με εκείνους που σήμερα εξορκίζουν και λοιδορούν.

Όποιος λέγει ότι κάποιος από τους πιθανούς 30 βουλευτές που μπορεί να βγάλει το ΠΑΣΟΚ θα προτιμήσει να μείνει εκτός βουλής για να έχει η χώρα κυβερνησιμότητα παρά να κυβερνήσει με τον πρώην πολιτικό του αντίπαλο "και να τους ελέγχει να μη κάνουν ακρότητες" αυταπατάται. Όποιος και να πει στο ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, εκείνο θα πει ναι! 
Είναι το μόνο αναμενόμενο.

Όποιος και να πει στο ΚΚΕ να εκτροχιάσει την αστική κυριαρχία στηρίζοντας μια ετερόκλητη κυβέρνηση, εκείνο θα πει Ναι, άσχετα ότι λέει τώρα πως δεν θα πει. Είναι ο στρατηγικός του συστατικός στόχος.

Όποιος και να πει να συγκυβερνήσει σε οποιοδήποτε μικρό κόμμα που θα εμφανιστεί ως "μήνυμα των πρώτων εκλογών” θα πει Ναι! Γιατί στις δεύτερες δεν θα είναι εκεί για να του το πει κανείς άλλος.

Αν κάποιος θέλει φυσικά να ψηφίσει ως πιστεύει οποιοδήποτε κόμμα, εννοείται ότι είναι το απόλυτο και κατοχυρωμένο δημοκρατικό του δικαίωμα να το πράξει.

Απλά να μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι οι εκλογές είναι για να στείλουμε μηνύματα και μετά θα έχει ξανά και άλλες για να ψηφίσουμε κανονικά.

Όποιον ψηφίσει ο καθένας μας στις εκλογές, πιθανότατα θα είναι και ο τελευταίος που θα ψηφίσει για 3-4 χρόνια. 

Όποιος νομίζει ότι θα ψηφίσει "για μήνυμα αρχικά” ώστε να ψηφίσει κανονικά στις "δεύτερες”, ας μην υπολογίζει ότι θα έχει ευκαιρία να ξαναψηφίσει διορθωτικά μετά από λίγο. Δεν θα έχει.

Οι εκλογές δεν είναι ΓουατςΑπ.

agissilaos@gmail.com

 capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .