Κυριακή, Φεβρουαρίου 5

Δείτε πώς να ντυθείτε σωστά στο κρύο και στα χιόνια – Τι να φορέσετε

KISS-1

Ας μην κρυβόμαστε, οι περισσότεροι από εμάς αν όχι όλοι μας, όταν το θερμόμετρο δείχνει κάτω από το μηδέν, φοράμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε προκειμένου να βγούμε από το σπίτι.

Ωστόσο το σωστό ντύσιμο για το κρύο και τα χιόνια έχει πολλά μυστικά, αναφέρει μία ερευνήτρια του αρκτικού κύκλου.

Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, έχει κάνει ήδη 10 εξερευνήσεις

στον αρκτικό κύκλο. Επομένως, έχει ζήσει πολλά στα χιόνια και έχει δει ακόμα περισσότερα, μεταξύ των οποίων σοβαρά κρυοπαγήματα ακόμα και στα μάτια!

Αν λοιπόν ξέρει κάτι πάρα πολύ καλά, είναι οι κανόνες για σωστό ντύσιμο. Να λοιπόν ποιοι είναι:

Να φοράτε πολλές στοιβάδες από φαρδιά ρούχα

Όπως εξηγεί, αυτό που διατηρεί ζεστό το σώμα είναι ο μονωμένος αέρας που κυκλοφορεί ανάμεσα στα ρούχα. Επιπλέον, όταν το ντύσιμο αποτελείται από φαρδιά ρούχα, δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος. Αυτή είναι σημαντική για τη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος αλλά και για να μην παγώσουν τα άκρα σας.

Προσοχή, όμως, να μην το παρακάνετε. Αν βάλετε πάρα πολλά ρούχα και δεν μπορείτε να κινηθείτε, δεν θα έχετε ντυθεί σωστά. Αντιθέτως, το ντύσιμο αυτό παρεμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός το οποίο δεν είναι επιθυμητό.

Να προσαρμόζεστε τις στοιβάδες των ρούχων

Όσο περισσότερο δραστήριοι θα είστε όταν βγείτε σε υπαίθριο χώρο, τόσο λιγότερες στοιβάδες ρούχων χρειάζεστε και το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση, άνδρες και γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον ένα φαρδύ παντελόνι (αν είναι ειδικό για τα χιόνια, ακόμα καλύτερα). Χρειάζονται επίσης μερικές μπλούζες και πουλόβερ για τον κορμό.

Το ιδανικό θα ήταν η μία από τις στοιβάδες που θα φορέσετε να είναι μία φαρδιά ολόσωμη ισοθερμική φόρμα. Εναλλακτικά, πολύ βοηθητική θα ήταν μια ζεστή, ολόσωμη φόρμα εργασίας ή μακριά σαλοπέτα.

Η τελευταία (εξωτερική) στοιβάδα πρέπει οπωσδήποτε να είναι αδιάβροχη, αντιανεμική και πολύ ζεστή, κατά προτίμηση με κουκούλα. Πρέπει επίσης να είναι μακριά (να φτάνει τουλάχιστον μέχρι τους μηρούς).

Προσέξτε τα υφάσματα

Το ντύσιμο για το κρύο και τα χιόνια δεν πρέπει να αποτελείται από βαμβακερά ρούχα. Και αυτό διότι κατακρατούν τον ιδρώτα και το τελευταίο που χρειάζεστε στην παγωνιά είναι ένα βρεγμένο ύφασμα πάνω στο δέρμα σας. Η καθηγήτρια λέει πως ιδανικά τα ρούχα σας πρέπει να είναι από συνθετικό ύφασμα ή μαλλί merino. Αυτό ισχύει ακόμα και για την πρώτη στοιβάδα που θα φορέσετε.

Μην ξεχνάτε το κεφάλι σας

Το ντύσιμο στο κρύο θα είναι ελλιπές εάν αφήσετε το κεφάλι σας εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, ένα κάλυμμα δεν είναι αρκετό. Η καθηγήτρια συνιστά να φορέσετε πρώτα ένα καπέλο μπέιζμπολ και ύστερα έναν ζεστό σκούφο.

Το καπέλο θα δημιουργήσει σκίαση για τα μάτια σας που κινδυνεύουν από το χιόνι και τον δυνατό άνεμο. Επιπλέον, αν φοράτε γυαλιά ηλίου, το καπέλο θα παγιδεύσει τη θερμότητα που θα αποβάλλατε από το πάνω τμήμα τους. Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα στο χιόνι.

Αν χιονίζει, φορέστε πάνω από αυτά τα δύο και την αδιάβροχη κουκούλα του μπουφάν σας. Αν μάλιστα αποτελείται από ψεύτικη γούνα, ακόμα καλύτερα, γιατί η γούνα δημιουργεί τριβή που απωθεί τον αέρα, λέει η ειδικός.

Φροντίστε τα πόδια και τα χέρια σας

Όσο ζεστό κι αν είναι το ντύσιμο στο κρύο και στα χιόνια, θα πάει χαμένο αν τα πόδια σας παγώσουν. Φορέστε λοιπόν ένα άνετο ζευγάρι ζεστές κάλτσες από ύφασμα που αποβάλλει τον ιδρώτα, καθώς και φαρδιά παπούτσια.

Αν οποιοδήποτε από τα δύο σας σφίγγει, υπάρχει κίνδυνος κρυοπαγήματος λόγω ελλιπούς αιμάτωσης των ποδιών σας. Αν κρυώνετε πολύ, φορέστε και δεύτερο ζευγάρι κάλτσες, από μαλλί.

Όσον αφορά τα παπούτσια σας, αυτά πρέπει να είναι αδιάβροχα και κατά προτίμηση μπότες, ώστε να μείνουν στεγνά τα πόδια σας.

Για να προστατεύσετε τα χέρια σας, τέλος, βάλτε πρώτα ένα ζευγάρια ζεστά, λεπτά γάντια και από πάνω ένα πιο χοντρό.
 
 h

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.