Τρίτη, Φεβρουαρίου 14

Τρομακτική δύναμη πυρός συγκέντρωσε η Ρωσία – Ετοιμάζει νέα επίθεση με στόχο το Ντονμπάς

www.dikaiologitika.gr5a7fc54b3caab3a1ca11c0469-b164d5e368929b4b5c9e526cafc5926d82293061

Μια τρομακτική δύναμη πυρός αποτελούμενη από σχεδόν 2.000 τανκς, συστοιχίες πυροβολικού, εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και 300.000 στρατιώτες φαίνεται πως έχει συγκεντρώσει η Ρωσία για μια νέα μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων Telegraph και Independent που επικαλούνται αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών του Κιέβου η Ρωσία ετοιμάζεται για νέες στρατιωτικές

πρωτοβουλίες με στόχο την ολοκληρωτική κατάληψη του Ντονμπάς, σε μια επίθεση που αναμένεται να συμπέσει με την πρώτη επέτειο της εισβολής που είχε διατάξει στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κι ενώ εντείνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επί μακρόν αναμενόμενη επίθεση της Ρωσίας έχει ήδη ξεκινήσει και θα κλιμακωθεί καθώς πλησιάζει η επέτειος της εισβολής.

«Αναμένεται μεγάλη εισβολή»

«Περιμένουμε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο μια νέα, τεράστια εισβολή», δήλωσε αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στο Foreign Policy.

Η υπηρεσία Πληροφοριών του ουκρανικού στρατού εκτιμά ότι η Ρωσία διαθέτει τώρα πάνω από 300.000 στρατιώτες εντός της χώρας, σχεδόν διπλάσιος αριθμός εκείνων που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα πριν την έναρξη του πολέμου, πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κιέβου η Ρωσία έχει ετοιμάσει 1.800 άρματα μάχης, 3.950 τεθωρακισμένα, 2.700 συστοιχίες πυροβολικού, 810 εκτοξευτές πυραύλων, που κατασκευάστηκαν επί ΕΣΣΔ, 400 μαχητικά αεροσκάφη και 300 ελικόπτερα για τη νέα επίθεση. «Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του πρώτου κύματος. Οι Ρώσοι δεν δίνουν σημασία στα θύματα και τις απώλειες στα μέτωπα», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο διοικητής των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, αναμένεται να επικεντρώσει τις προσπάθειες για την ολοκληρωτική κατάληψη των εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στο Ντονμπάς.

Το Κίεβο έχει απευθύνει εκκλήσεις στους δυτικούς συμμάχους του να επισπεύσουν τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων ενόψει των νέων επιθέσεων της Ρωσίας. Μέχρι τώρα οι δυνάμεις της Μοσχας έχουν καταφέρει με πολύ βαριές απώλειες να αλώσουν εδάφη γύρω από το Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ και την Κρεμίνα στο Λουχάνσκ.

Ειδικά εκπαιδευμένες μονάδες στο Λουχάνσκ

Σύμφωνα με αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου στην Ουάσιγκτον (ISW) η Ρωσία πιθανώς ανέκτησε την πρωτοβουλία στο Λουχάνσκ στέλνοντας αρκετές ειδικά εκπαιδευμένες μονάδες στην περιοχή.

«Η δέσμευση σημαντικών στοιχείων τουλάχιστον τριών μεγάλων ρωσικών μεραρχιών σε επιθετικές επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα δείχνει ότι η ρωσική επίθεση έχει ξεκινήσει, ακόμα κι αν οι ουκρανικές δυνάμεις εμποδίζουν μέχρι στιγμής τις ρωσικές δυνάμεις να εξασφαλίσουν σημαντικά κέρδη», ανέφερε το ISW σε έκθεσή του.

Δυνάμεις της Ρωσίας είχαν καταλάβει την περασμένη άνοιξη το Σβάτοβε και την Κρεμίνα, αλλά ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε τις δύο πόλεις πέρυσι. Η 90η μεραρχία αρμάτων μάχης, μια από τις πιο επιφανείς στρατιωτικές μονάδες της Μόσχας, λέγεται ότι συμμετείχε στις μάχες, σε μια ένδειξη ότι το Κρεμλίνο έχει απομακρυνθεί από τη χρησιμοποίηση μισθοφόρων της Ομάδας Wagner για την κατάληψη ουκρανικών εδαφών. Σχηματισμοί από τις λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» παραμερίζονται επίσης υπέρ πιο συμβατικών δυνάμεων από τη Ρωσία, ανέφερε το ISW.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.