Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13

Μουσεία: Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία της χώρας

Εθνικό-Αρχαιολογικό-Μουσείο

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια μουσεία της χώρας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου δεν θα δέχονται επισκέπτες λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διαμαρτυρόμενος για το σχέδιο νόμου, που τίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, και αφορά στην αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας τους μέσω της μετατροπής τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Οι διαμαρτυρόμενοι έχουν προγραμματίσει για σήμερα συγκεντρώσεις, στις 11.30 π.μ. στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και στις 12.00 στα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου αντίστοιχα ενώ έχουν προκηρύξει δύο ακόμη κυλιόμενες απεργίες, την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου με σκοπό μη διεξαγωγή των προγραμματισμένων συνεδριάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στο νέο νόμο και μέχρι την έκδοση της απόφασης δεν θα αναγνωρίζει την ισχύ του.

Τί αλλάζει στα Μουσεία με την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που έρχεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο επί πολλές δεκαετίες καθεστώς λειτουργίας των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων μουσείων της χώρας, μέσα από τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), όπως είναι, δηλαδή, το Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν στο διοικητικό καθεστώς των συγκεκριμένων μουσείων. Δεν θα διοικούνται πλέον αποκλειστικά από διευθυντές αρχαιολόγους – δημοσίους υπαλλήλους, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα αλλά από μεικτά διοικητικά συμβούλια που θα ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού, χωρίς την προϋπόθεση να είναι αρχαιολόγοι. Συγκεκριμένα τρία μέλη του Δ.Σ θα είναι προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών και δύο θα προέρχονται από το υπουργείου Πολιτισμού. Ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα ορίζονται προσωπικότητες που έχουν ξεχωρίσει για την επιτυχημένη επαγγελματική και κοινωνική τους δραστηριότητα. Σε αυτό το επταμελές Δ.Σ θα απευθύνεται ο γενικός διευθυντής των μουσείων προκειμένου να λάβει έγκριση για κάθε θέμα που σχετίζεται με τη λειτουργία τους.

Επίσης, με το νέο καθεστώς τα πέντε μουσεία θα διαχειρίζονται τα ίδια τους πόρους που εισπράττουν από εισιτήρια, πωλητήρια, εκδηλώσεις κτλ, τα οποία μέχρι σήμερα εισπράττονται από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π), και μέσω αυτών προβλέπεται να αυτοχρηματοδοτούνται.

Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνον να δανείζουν και να δανείζονται έργα, με πενταετή διάρκεια και δυνατότητα ανανέωσης, αλλά και να ιδρύουν παραρτήματά τους σε χώρες του εξωτερικού προκειμένου να εκθέτουν μακροπρόθεσμα κάποιες από τις συλλογές τους.

Θα αλλάξει, όμως και το καθεστώς που αφορά στην ασφάλιση των μετακινούμενων αρχαιοτήτων καθώς θα θεσπιστεί, για πρώτη φορά, σύστημα κρατικής εγγύησης που θα απαλλάσσει τα μουσεία από τα υπέρογκα έξοδα των ασφαλίστρων ιδιωτικής ασφάλισης,

Όσον αφορά στους εργαζόμενους των μουσείων αυτοί, εφόσον το επιθυμούν, θα παραμείνουν στις θέσεις τους ενώ θα ανοίξουν κι άλλες οργανικές θέσεις οι οποίες δεν θα απευθύνονται σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού.

Για απαραίτητο εκσυγχρονισμό κάνει λόγο η Λίνα Μενδώνη

«Το νομοσχέδιο για την μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στοχεύει στον εκσυγχρονισμό τους, στην ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των συγκεκριμένων δημόσιων μουσείων, καθώς και της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων και δράσεων τους στο πλαίσιο πάντα των δημόσιων πολιτικών, που χαράσσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και της αρχαιολογικής νομοθεσίας» σημείωσε, προ ημερών, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενώνη, κατά την ομιλία της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Έσπευσε επίσης να ξεκαθαρίσει πως τα συγκεκριμένα μουσεία, με το νέο τους καθεστώς «ανήκουν στο δημόσιο τομέα, εφαρμόζουν υποχρεωτικά τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας, χρηματοδοτούνται, ελέγχονται και εποπτεύονται από το κράτος, στελεχώνονται από το προσωπικό, το οποίο επιθυμεί να συνεχίσει να απασχολείται σε αυτά, παραμένει προσωπικό του ΥΠΠΟΑ, και δεν μεταβάλλεται το σημερινό εργασιακό, μισθολογικό και ασφαλιστικό του καθεστώς».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εισαγωγή του συστήματος της «κρατικής εγγύησης» για τις μεταφορές αρχαιοτήτων το οποίο χαρακτήρισε ως «ρύθμιση – τομή».

Οι ενστάσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε αντιδράσει εξ αρχής αρνητικά στην αλλαγή καθεστώτος των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας διαμαρτυρόμενος πως «υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγεί στη διάλυσή της».

Εκφράζει παράλληλα την άποψη πως «τα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία θα μετατραπούν σε κυβερνητικά υποχείρια καθώς η υπουργός θα επιλέξει και θα διορίσει τα Διοικητικά Συμβούλια και τους Γενικούς Διευθυντές, χωρίς να τίθενται ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να διοριστεί κάποιος/α μέλος στο Δ.Σ. μεγάλου αρχαιολογικού Μουσείου της χώρας.»

Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη διάταξη του σχεδίου νόμου που επιτρέπει την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό και κυρίως την ίδρυση παραρτημάτων των μουσείων εκτός ελληνικών συνόρων η οποία, όπως εκτιμά, «ανοίγει τον δρόμο για νέες επαίσχυντες συμφωνίες τύπου Συλλογής Στερν και ανταλλαγές «ένα προς ένα» εκθεμάτων από τα ελληνικά Μουσεία με αρχαιοκαπηλικά ευρήματα Μουσείων του εξωτερικού».

Στις αρνητικές επιπτώσεις του νέου σχεδίου νόμου ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συμπεριλαμβάνει «την μείωση των εσόδων του ΟΠΑΔ, την αποδυνάμωση του επιστημονικού και εκπαιδευτικού ρόλου των μουσείων που ανοίγει το δρόμογια την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και την κατάργηση των δωρεάν παροχών (ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δωρεάν ημέρες, εκδηλώσεις), την κατάργηση 735 θέσεων μονίμων και ΙΔΑΧ από τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ με τελική ημερομηνία την 1-11-2023 και τον εγκλωβισμό των παλαιών εργαζόμενων στα νομικά πρόσωπα, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης– μέχρι τουλάχιστον να μετατραπούν τα μουσεία σε Οργανισμούς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.