Κυριακή, Φεβρουαρίου 12

Νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι και επίσημα για τα επόμενα πέντε χρόνια ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συγκέντρωσε το ποσοστό του 51,91% έναντι του 48,09% που συγκέντρωσε ο ανθυποψήφιός του, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Χριστοδουλίδη για την επικράτησή του. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του κ. Χριστοδουλίδη, ήδη επικοινώνησαν μαζί του ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο ανθυποψήφιός του Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου,

προκειμένου να τον συγχαρούν για την νίκη του στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο κ. Μαυρογιάννης στη δήλωση του μίλησε για «ταξίδι που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω χιλιάδες ανθρώπους, να μοιραστώ τις αγωνίες και τα προβλήματα τους», και εξέφρασε τη λύπη του «που δεν μπορέσαμε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες για μια μεγάλη αλλαγή».

Για την επόμενη ημέρα, είπε χαρακτηριστικά ότι θα τον βρει στο σπίτι του, προσθέτοντας «σε ότι με αφορά παραμένω ενεργός πολίτης για την επανένωση της πατρίδας μας».

Αναλυτικά η δήλωσή του

«Απόψε τελειώνει ένα μακρύ αλλά ωραίο ταξίδι. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους μου, τους συνεργάτες και την οικογένειά μου. Το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, το ΑΚΕΛ. Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες για μια μεγάλη αλλαγή. Να συγχαρώ τον Ν. Χριστοδουλίδη. Η Κύπρος πάντα θα μας ενώνει. Παραμένω ενεργός στον αγώνα. Δεν προτίθεμαι να συνεχίσω στο πολιτικό σκηνικό. Θα παραμείνω ενεργός πολίτης. Η μέρα αύριο θα με βρει σπίτι μου», κατέληξε ο κ. Μαυρογιάννης.

Νεοφύτου: Μπορεί να υπολογίζει στην στήριξη μας

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την νίκη του και δήλωσε ότι μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του ΔΗΣΥ για το καλό της πατρίδας μας.

Στο επιτελείο Χριστοδουλίδη είχαν ήδη αρχίσει με τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls οι πανηγυρισμοί.

Αναλυτικά τα exit poll ανά κανάλι: 

ΡΙΚ: Νίκος Χριστοδουλίδης 50,5-53,5% - Αντρέας Μαυρογιάννης 46,5%-49,5%

ΟΜΕΓΚΑ: Νίκος Χριστοδουλίδης 51,5-55,5% - Αντρέας Μαυρογιάννης 44,5%-48,5%

ΑΛΦΑ: Νίκος Χριστοδουλίδης 50,2-54,2% - Αντρέας Μαυρογιάννης 45,8%-49,8%

ΑΝΤΕΝΑ: Νίκος Χριστοδουλίδης 51,9-55,6% - Αντρέας Μαυρογιάννης 44,4%-48,1%

ΣΙΓΜΑ: Νίκος Χριστοδουλίδης 52-56% - Αντρέας Μαυρογιάννης 44% - 48%

ΣΙΓΜΑ: Νίκος Χριστοδουλίδης 52-56% - Αντρέας Μαυρογιάννης 44% - 48%

Ποιος είναι ο  Νίκος Χριστοδουλίδης

Είναι κάτοχος Πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, ανάμεσα σε αλλά, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.

Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977–1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021).

 https://www.zougla.gr/politiki/article/neos-proedros-stin-kipro-o-nikos-xristodoulidis

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .