Κυριακή, Μαρτίου 26

Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί έχουμε 300 βουλευτές; Είναι τυχαίος ο αριθμός ή μήπως συμβολίζει κάτι;

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας ο αριθμός των βουλευτών πρέπει να είναι μεταξύ 200 και 300, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ακριβής αριθμός.

η βουλή έχει 300 βουλευτές
Όπως γνωρίζουμε οι βουλευτές εκλέγονται απευθείας από τον λαό με καθολική μυστική ψηφοφορία κατά τις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, από το 1952 έχει αποφασιστεί οι βουλευτές που εκλέγονται να είναι 300.

Πως επιλέχθηκε όμως αυτός ο αριθμός; Τι συμβολίζει; Ας δούμε!
Γιατί έχουμε 300 βουλευτές

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο αριθμός αυτός προέκυψε βάσει του πληθυσμού, ώστε να υπάρχει επαρκής εκπροσώπηση. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, καθώς ο πληθυσμός της χώρας είναι μικρός.

Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, ο αριθμός αυτός έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Για την ακρίβεια συμβολίζει τους 300 Σπαρτιάτες που πολέμησαν στο πλευρό του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ.--Μόνο που αυτοί ήταν ήρωες και έπεσαν ως ήρωες για την Πατρίδα. Όπως και δεν πληρωνόταν αδρά όπως πληρώνονται οι σημερινοί πολιτικοί με 7.000 χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα.οι 300 βουλευτές συμβολίζουν τους 300 του Λεωνίδα
Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά για μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 ή και σε λιγότερους, με την προϋπόθεση να αλλάξει το Σύνταγμα.

Αν γίνει κάτι τέτοιο θα εξοικονομηθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι από τις ιδιαίτερα υψηλές μισθοδοσίες των εκπροσώπων του Κοινοβουλίου.

Στην πραγματικότητα όμως, το αξίωμα θα γίνει πιο απρόσιτο στον απλό λαό και θα υπάρχει ο κίνδυνος να καταλαμβάνεται μόνο από τα μέλη λίγων οικογενειών που διαθέτουν οικονομική και πολιτική δύναμη.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι και αυτοί που υποστηρίζουν την αύξηση του αριθμού αυτού, φυσικά χωρίς τόσα προνόμια, ώστε το αξίωμα να γίνει πιο προσιτό στους απλούς πολίτες (κάτι σαν την Εκκλησία του Δήμου).

Κάπως έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι σύγχρονοι 300, δεν έχουν ουδεμία σχέση με τους 300 ήρωες των αρχαίων προγόνων μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.