Σάββατο, Μαρτίου 4

Το Ωραιότερο Χωριό μοιάζει βγαλμένο από τα ωραιότερα παραμύθια

Μια μόνο ματιά στις φωτογραφίες του χωριού Alberobello και θα συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για κάτι μοναδικό!

Τα μικρά, ασβεστωμένα σπίτια του με τον ομοιόμορφο τρούλο θυμίζουν εικόνα βγαλμένη από το πιο παράξενο παραμύθι.

Είναι λες και τα Χόμπιτ αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Μεσόγειο.

Αυτά τα περίεργα, αλλά και γραφικά σπιτάκια είναι γνωστά και ως Τρούλοι. Είναι χτισμένα χωρίς τη χρήση κονιάματος και έχουν σχήμα κωνικό.

Πολλά από αυτά που θα δείτε στην συνέχεια έχουν κατασκευαστεί πριν από περίπου έξι χιλιάδες χρόνια και παρότι δεν υπάρχουν ούτε θεμέλια να υποστηρίζουν την κατασκευή δεν έχουν υποστεί κανένα πρόβλημα. Αρκετά μάλιστα από αυτά κατοικούνται ακόμη και σήμερα!

Η μη χρησιμοποίηση κονιάματος κατά το χτίσιμο τους λέγεται ότι δεν οφείλεται στην έλλειψη του. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση οι κάτοικοι επέλεξαν να μην χρησιμοποιήσουν κονίαμα έτσι ώστε αν υπήρχε ανάγκη να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή να αποσυναρμολογούσαν το σπίτι τους και να κουβαλούσαν μαζί τους τις πέτρες.

Advertisement

Advertisement

Μια άλλη τοπική ιστορία λέει ότι όταν ο Βασιλιάς της Νάπολης θέλησε να επιβάλει φόρους σε κάθε νέο χωριό που χτίζονταν, οι φτωχοί αγρότες για να αποφύγουν να πληρώσουν δημιούργησαν τα κτήρια έτσι ώστε να είναι εύκολα κατεδαφίσημα και να θεωρούνται πρόχειρες κατοικίες και όχι μόνιμο αστικό κέντρο.

Αν και υπάρχουν πολλά στοιχεία που στηρίζουν την δεύτερη θεωρία υπάρχουν πολλά κτίρια που η ηλικία τους υπολογίζεται πολύ πριν από αυτή τη περίοδο της ιταλικής ιστορίας.

Υπάρχουν περισσότεροι από 1500 Τρούλοι σήμερα στο Alberobello και η πόλη έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.


Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .